Proste, ucierane ciasto z dżemem
pomarańczowym. Idealne do podania z gorącą herbatą z cytryną i imbirem.
Doskonałe na rozgrzanie w chłodne, jesienne dni.
Przepis z blogu Bake&Taste podaję z moimi zmianami.
Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej białej
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/3 szklanki dżemu pomarańczowego (można zastąpić morelowym)
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1/3 szklanki oleju
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25 g kandyzowanego imbiru (drobno pokrojonego)
Jajko utrzeć z cukrem pudrem na
puszystą masę. Dodać dżem, sok oraz olej i dokładnie zmiksować. Do masy
wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ponownie
zmiksować. Do ciasta wmieszać skórkę pomarańczową oraz imbir.
Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45 minut.
OdpowiedzUsuńkaspiecze
2013/10/30 10:17:40
miło mi, że skorzystałaś z przepisu a ciasto smakowało :)
smakowicie Ci się upiekło!
blenda2007
2013/10/30 10:23:58
wyglda oblednie:)
ervisha
2013/10/30 10:34:44
Podoba mi się to ciacho.. Zjadłabym kawałek ;D
gin86
2013/10/30 15:45:51
Wygląda smakowicie :)
kabamaiga
2013/10/30 17:59:44
Mam takie same kubeczki do grzańca :)
majanaboxing
2013/10/30 21:36:55
Takie ciasta kojarzą mi się z ciepłem domu i jesiennym dniem. Pozdrawiam:)
Gość: Evitaa, *.play-internet.pl
2013/10/31 10:24:27
Wspaniałe smaki :)
shinju
2013/10/31 14:13:53
Czy to ciasto jest raczej z tych suchych czy bardziej wilgotnych?
edyta_rosner
2013/11/02 12:04:16
shinju raczej z tych suchych.
gotowaniezestylem
2013/11/03 07:46:31
Uwielbiam skórkę pomarańczową w ciastach, szczególnie jeśli chodzi o keksy. Pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
2013/11/09 11:53:56
Wygląda smakowicie:) Zjadłabym kawałek z kubkiem gorącej herbaty:)