poniedziałek, 28 października 2013

Kawowe ciasto z kruszonką

Lubię kawę Inkę. Ale lubię ją zrywami. Kupuję opakowanie, piję kawę przez kilka dni, a potem wracam do zwykłej kawy mielonej. Pozostaje więc reszta Inki do wykorzystania. Na przykład w takim cieście: lekkim, puszystym i prostym do zrobienia. Przygotowuje się je bez miksowania, jak muffinki - wystarczy składniki wymieszać łyżką.
Jeśli nie macie lub nie lubicie kawy Inki, możecie użyć zwykłej kawy rozpuszczalnej.

kawowe ciasto z kruszonką

Przepis z książki "120 wypieków" z kolekcji Z kuchennej półeczki.

Składniki (na formę o średnicy 21 cm):
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 2 łyżki kawy Inki lub rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżką gorącej wody
na kruszonkę:
  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g brązowego cukru
  • 25 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka wody

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i migdały.
W drugiej misce ubić za pomocą rózgi mleko z jajkami, masłem i kawą. Wlać do suchych składników i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, wyrównać wierzch.

Przygotować kruszonkę:
wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i wszystko rozetrzeć palcami. Dodać przyprawę do piernika oraz wodę, wyrobić na kruszonkę. Posypać nią ciasto w formie.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 50-60 minut.

1 komentarz:


  1. asialc1
    2013/10/28 17:00:12
    Pyszności! :-)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/10/28 17:54:02
    widze że mamy ostatnio podobne smaki -bardzo mi twoje ciasto przypadlo do gustu..
    kabamaiga
    2013/10/28 20:18:32
    Wiesz co ja Inki nie piłam całe wieki, ale ciastem się poczęstuję.
    gin86
    2013/10/28 20:42:29
    Nie wiem dlaczego, ale jakoś Inki nie lubię... Ale ciasto z Inką polubiłabym z pewnością :)
    majanaboxing
    2013/10/28 22:24:35
    Smaczne to ciasto. Lubię kawowe wypieki.:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/29 21:42:14
    Ja też lubię Inkę i piję ją od początku do końca:) ... za to zwykłej kawy jakoś nie umiem przełknąć:) .... ciasto interesujące, no i kawowe ...a obok takiego cięzko przejśc obojętnie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń