Lubię kawę Inkę. Ale lubię ją zrywami.
Kupuję opakowanie, piję kawę przez kilka dni, a potem wracam do zwykłej
kawy mielonej. Pozostaje więc reszta Inki do wykorzystania. Na przykład w
takim cieście: lekkim, puszystym i prostym do zrobienia. Przygotowuje
się je bez miksowania, jak muffinki - wystarczy składniki wymieszać
łyżką.
Jeśli nie macie lub nie lubicie kawy Inki, możecie użyć zwykłej kawy rozpuszczalnej.
Przepis z książki "120 wypieków" z kolekcji Z kuchennej półeczki.
Składniki (na formę o średnicy 21 cm):
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru
- 50 g posiekanych migdałów
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego
- 2 łyżki kawy Inki lub rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżką gorącej wody
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g brązowego cukru
- 25 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka wody
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i migdały.
W drugiej misce ubić za pomocą rózgi mleko z jajkami, masłem i kawą. Wlać do suchych składników i wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, wyrównać wierzch.
W drugiej misce ubić za pomocą rózgi mleko z jajkami, masłem i kawą. Wlać do suchych składników i wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, wyrównać wierzch.
Przygotować kruszonkę:
wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i wszystko rozetrzeć palcami. Dodać przyprawę do piernika oraz wodę, wyrobić na kruszonkę. Posypać nią ciasto w formie.
wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i wszystko rozetrzeć palcami. Dodać przyprawę do piernika oraz wodę, wyrobić na kruszonkę. Posypać nią ciasto w formie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 50-60 minut.
OdpowiedzUsuńasialc1
2013/10/28 17:00:12
Pyszności! :-)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/10/28 17:54:02
widze że mamy ostatnio podobne smaki -bardzo mi twoje ciasto przypadlo do gustu..
kabamaiga
2013/10/28 20:18:32
Wiesz co ja Inki nie piłam całe wieki, ale ciastem się poczęstuję.
gin86
2013/10/28 20:42:29
Nie wiem dlaczego, ale jakoś Inki nie lubię... Ale ciasto z Inką polubiłabym z pewnością :)
majanaboxing
2013/10/28 22:24:35
Smaczne to ciasto. Lubię kawowe wypieki.:)
jolantaszyndlarewicz
2013/10/29 21:42:14
Ja też lubię Inkę i piję ją od początku do końca:) ... za to zwykłej kawy jakoś nie umiem przełknąć:) .... ciasto interesujące, no i kawowe ...a obok takiego cięzko przejśc obojętnie:) buziaki