Prażona cebulka kojarzy mi się z fast
foodem serwowanym z budek ulicznych. Ale może też być świetnym dodatkiem
do pieczywa. Bułki czy chleb z dodatkiem takiej cebulki jest bardzo
aromatyczny. Można też nią posypywać kanapki czy sałatki.
Jak się okazuje, przygotowanie prażonej
cebulki w domu jest bardzo proste. I nie zajmuje dużo czasu. I w
zamkniętym słoiku można ją przechowywać dość długo, bo nawet kilka
tygodni, chociaż ja nigdy nie sprawdziłam dokładnie jak długo. Za szybko
znikała.
Składniki:
- cebula (dowolna ilość)
- po 1 czubatej łyżce mąki pszennej na każdą cebulę
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Cebule obrać i niezbyt drobno posiekać. Rozdzielić warstwy, żeby nie było posklejanych i grubych kawałków. Wrzucić do miski, posypać mąką i mieszać widelcem, żeby wszystkie kawałki były dobrze mąką pokryte. Przesypać na sitko i strząsnąć nadmiar mąki.
W rondelku mocno rozgrzać olej i
partiami smażyć cebulkę na złoty kolor od czasu do czasu mieszając.
Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przesypać do miseczki, posolić.
OdpowiedzUsuńmajazteca
2013/10/08 09:58:36
Swietny pomysl :) Mnie prazona cebulka kojarzy sie z hot dogami z Ikei :))
kabamaiga
2013/10/08 19:11:20
A wiesz, że ja się zawsze zastanawiałam z czym się ją je?
Gość: Gutek, *.warszawa.vectranet.pl
2013/10/09 00:21:40
A ja zawsze zastanawiałem się jak się ją robi... Czadowa!
jolantaszyndlarewicz
2013/10/23 21:18:16
ja akurat za nią nie przepadam, ale mimo wszystko dobrze wiedzieć jak ją zrobić:)
Gość: krycha12, *.centertel.pl
2015/10/17 23:06:15
Polecam do gotowanych ziemniakow z koprem do obiadu.