W sobotę mój mąż obchodził urodziny. Od
kilku lat tradycją w naszym domu jest to, że na taką okazję piekę tort.
Staram się, żeby co roku miał on inny smak. Mało tego, każdy solenizant,
nie ważne czy mały czy duży dostaje inny tort, specjalnie dla siebie.
Starszy syn już sam wybiera smak, młodszy jeszcze nie umie, a mąż woli
niespodziankę. Dlatego przed każdą taką okazją w ruch idą moje
zapełnione po brzegi segregatory, gazety, książki i blogi kulinarne,
które przeglądam w poszukiwaniu tego jedynego przepisu. Wybranie tego
jednego przepisu nie jest łatwe, ale tym razem problemu z wyborem nie
miałam. Wiedziałam, że tort kawowy będzie dla męża idealny. Nie myliłam
się, solenizant był bardzo zadowolony, goście zresztą też.
Orzechowy biszkopt jest puszysty, ale
też dobrze się kroi do przełożenia. Kawa w kremie jest dość mocno
wyczuwalna, orzechowa nalewka również, więc jest to typowy tort dla
dorosłych.
Ciasto dobrze się przechowuje i długo zachowuje świeżość. Radzę przygotować go dzień przed podaniem, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Ciasto dobrze się przechowuje i długo zachowuje świeżość. Radzę przygotować go dzień przed podaniem, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
na ciasto:
- 9 jajek
- 180 g cukru pudru
- 1,5 łyżki cukru z wanilią
- 180 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
do nasączenia:
- 60 ml nalewki orzechowej
- 60 ml wody
na krem:
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 500 g sera mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki nalewki orzechowej
- 400 ml śmietany kremówki 30%
do dekoracji:
- mielone orzechy
- płatki migdałowe
- czekoladki (ewentualnie)
Przygotować ciasto:
mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką ziemniaczaną oraz mielonymi orzechami.
Żółtka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać sypkie składniki, zmiksować.
Z białek ubić ze szczyptą soli sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką lub łopatką.
mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką ziemniaczaną oraz mielonymi orzechami.
Żółtka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać sypkie składniki, zmiksować.
Z białek ubić ze szczyptą soli sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką lub łopatką.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia, z natłuszczonymi bokami obsypanymi mąką. Wyrównać
wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez
około 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku z
uchylonymi drzwiczkami na około 20 minut, a potem wyjąć i odstawić do
ostygnięcia.
Zimne ciasto przekroić na trzy blaty i każdy nasączyć nalewką wymieszaną z wodą.
Przygotować krem:
kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić. Żelatynę także rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku.
kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić. Żelatynę także rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku.
Śmietanę ubić na sztywno.
Mascarpone utrzeć z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera, powoli wlać kawę oraz nalewkę orzechową. Dodać letnią żelatynę, szybko zmiksować. Masę wymieszać z ubitą śmietaną za pomocą łyżki.
Mascarpone utrzeć z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera, powoli wlać kawę oraz nalewkę orzechową. Dodać letnią żelatynę, szybko zmiksować. Masę wymieszać z ubitą śmietaną za pomocą łyżki.
Przygotować tort:
gotowym kremem przełożyć nasączone blaty tortu. Resztą kremu posmarować wierzch i boki.
Udekorować mielonymi orzechami, płatkami migdałowymi i ewentualnie czekoladkami.
gotowym kremem przełożyć nasączone blaty tortu. Resztą kremu posmarować wierzch i boki.
Udekorować mielonymi orzechami, płatkami migdałowymi i ewentualnie czekoladkami.
OdpowiedzUsuńabbra
2013/10/15 08:57:41
Nie przepadam za tortami, ale na kawałek kawowego bym się dała namówić :)
izaa_a
2013/10/15 09:06:25
bardzo ładnie wygląda
wedelka
2013/10/15 10:47:40
Kawowego tortu jeszcze nie robiłam, ale narobiłaś mi na niego ochoty :) Najlepsze życzenia dla męża :)
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2013/10/15 13:39:02
Wyglada bardzo elegancko! Nic dziwnego, ze maz byl zadowolony :)
Gość: ankawell, *.dynamic.chello.pl
2013/10/15 13:59:39
urodzinowe tort to tez tradycja w naszym domu ... choć muszę się przyznać , że dwaj moi synowie / najstarszy i najmłodszy / dostają na urodziny jeden tort - nie , nie są bliźniakami - ich urodziny dzieli dokładnie 7 lat i 15 minut :):):)
tort z kawową nutą - mój ulubiony :)
pozdrawiam serdecznie ...
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/10/15 18:22:53
masę kawowa muszę zapamietać ..pycha!
kabamaiga
2013/10/15 19:51:08
Super, skoro kawowy to też dla mnie. A dla siebie też robisz tort?
gin86
2013/10/16 21:24:31
Wygląda cudownie i bardzo elegancko :) Mąż musiał być zachwycony :)
Gość: monica-wino-i-oliwki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/17 12:53:23
Pyszne połącznie smaków. Idealnie da tortu. Bo dobry ort nie jest zły ;)
Pozdrawiam serdecznie!
edyta_rosner
2013/10/22 11:00:41
Kabamaiga dla siebie też, chociaż teraz to bardziej dla młodszego jest, skoro w tym samym dniu urodziny obchodzimy ;)
jolantaszyndlarewicz
2013/10/23 21:29:26
Edytko piękny:) .... Wszystkiego najlepszego dla Męża:). Bardzo lubię krem z mascarpone i kremówki:) .... nawet dziś taki robilam na jutrzejsze urodziny mojego Męża:) .... zgodnie z jego zamówieniem tort był bezowy:)