piątek, 4 października 2013

Pasztet z tuńczyka

Od dzisiaj w każdy piątek na blogu pojawiać się będą przepisy na potrawy z ryb. W ramach wprowadzania w życie postanowienia o którym już pisałam, aby jeść i podawać rodzinie więcej ryb.
Dziś bardzo prosty do zrobienia i przepyszny pasztet z tuńczyka. Z wyglądu i konsystencji przypomina pasztet drobiowy. Bardzo dobrze się rozsmarowuje i co najważniejsze, bardzo zasmakował naszym dzieciom, więc będzie się na naszym stole pojawiał na pewno dość często.

pasztet z tuńczyka

Przepis Roberta Makłowicza.

Składniki (dla 4 osób):
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 fileciki anchois
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • szczypta ostrej papryki w proszku (dałam słodką)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
Masło z odcedzonym z zalewy tuńczykiem i filecikami anchois zmiksować na gładką masę.
Dodać sok z cytryny, paprykę, sól, oraz pieprz i ponownie zmiksować.
Przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce.
Wyjąć z lodówki na około 10 minut przed podaniem, wtedy będzie się lepiej rozsmarowywać.

1 komentarz:


  1. Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
    2013/10/04 10:09:17
    swietne postanowiecie, uwielbiam ryby ;)
    panna_malwinna
    2013/10/04 10:26:34
    Widzę, że coraz częściej goszczą u Was ryby i bardzo dobrze. Świetny przepis :)
    Gość: monia, *.icpnet.pl
    2013/10/04 12:36:34
    Dzieci nie powinny absolutnie jeść tuńczyka
    basinepichcenie
    2013/10/04 22:26:21
    Brzmi ciekawie, a wygląda obłędnie. Przyznam szczerze, że nigdy nie spotkałam się z pasztetem z tuńczyka, więc tym bardziej mnie zaciekawiłaś ;)
    Gość: asia, *.play-internet.pl
    2013/10/06 12:10:37
    Przepis super.
    J:O)
    Gość: Anka, *.itcomp.pl
    2013/10/06 21:30:56
    WYgląda smakowicie, chętnie wypróbuję.

    A dlaczego dzieci niepowinny jesć tuńczyka??
    edyta_rosner
    2013/10/07 09:45:29
    monia no właśnie, dlaczego?
    Gość: monia, *.icpnet.pl
    2013/10/08 18:49:49
    bo tuńczyk może mieć w sobie skumulowane dużo rtęci
    Gość: nika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/10/21 21:52:14
    Witam . a czy można bez filecików anchois bo jakoś rodzinka nie przepada za nimi a za tuńczykiem owszem :) dziękuję za szybką odpowiedź
    edyta_rosner
    2013/10/22 10:19:15
    nika tak, można zrobić ten pasztet bez anchois :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/23 21:13:23
    Ja też powzięłam taką decyzję i jak ryby jedliśmy bardzo, bardzo rzadko tak teraz jemy raz w tygodniu .... niby to i tak mało, ale w porównaniu z tym co było wcześniej to jestem zadowolona, że choć ten raz:)
    Pasztet wygląda bardzo smakowicie , a tuńczyka bardzo lubię:) buziaki

    OdpowiedzUsuń