Od dzisiaj w każdy piątek na blogu
pojawiać się będą przepisy na potrawy z ryb. W ramach wprowadzania w
życie postanowienia o którym już pisałam, aby jeść i podawać rodzinie
więcej ryb.
Dziś bardzo prosty do zrobienia i
przepyszny pasztet z tuńczyka. Z wyglądu i konsystencji przypomina
pasztet drobiowy. Bardzo dobrze się rozsmarowuje i co najważniejsze,
bardzo zasmakował naszym dzieciom, więc będzie się na naszym stole
pojawiał na pewno dość często.
Przepis Roberta Makłowicza.
Składniki (dla 4 osób):
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 fileciki anchois
- świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- szczypta ostrej papryki w proszku (dałam słodką)
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Masło z odcedzonym z zalewy tuńczykiem i filecikami anchois zmiksować na gładką masę.
Dodać sok z cytryny, paprykę, sól, oraz pieprz i ponownie zmiksować.
Dodać sok z cytryny, paprykę, sól, oraz pieprz i ponownie zmiksować.
Przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce.
Wyjąć z lodówki na około 10 minut przed podaniem, wtedy będzie się lepiej rozsmarowywać.
OdpowiedzUsuńGość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/10/04 10:09:17
swietne postanowiecie, uwielbiam ryby ;)
panna_malwinna
2013/10/04 10:26:34
Widzę, że coraz częściej goszczą u Was ryby i bardzo dobrze. Świetny przepis :)
Gość: monia, *.icpnet.pl
2013/10/04 12:36:34
Dzieci nie powinny absolutnie jeść tuńczyka
basinepichcenie
2013/10/04 22:26:21
Brzmi ciekawie, a wygląda obłędnie. Przyznam szczerze, że nigdy nie spotkałam się z pasztetem z tuńczyka, więc tym bardziej mnie zaciekawiłaś ;)
Gość: asia, *.play-internet.pl
2013/10/06 12:10:37
Przepis super.
J:O)
Gość: Anka, *.itcomp.pl
2013/10/06 21:30:56
WYgląda smakowicie, chętnie wypróbuję.
A dlaczego dzieci niepowinny jesć tuńczyka??
edyta_rosner
2013/10/07 09:45:29
monia no właśnie, dlaczego?
Gość: monia, *.icpnet.pl
2013/10/08 18:49:49
bo tuńczyk może mieć w sobie skumulowane dużo rtęci
Gość: nika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/21 21:52:14
Witam . a czy można bez filecików anchois bo jakoś rodzinka nie przepada za nimi a za tuńczykiem owszem :) dziękuję za szybką odpowiedź
edyta_rosner
2013/10/22 10:19:15
nika tak, można zrobić ten pasztet bez anchois :)
jolantaszyndlarewicz
2013/10/23 21:13:23
Ja też powzięłam taką decyzję i jak ryby jedliśmy bardzo, bardzo rzadko tak teraz jemy raz w tygodniu .... niby to i tak mało, ale w porównaniu z tym co było wcześniej to jestem zadowolona, że choć ten raz:)
Pasztet wygląda bardzo smakowicie , a tuńczyka bardzo lubię:) buziaki