Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie
białego sera i kiełbasy może być możliwe i w dodatku smaczne. A jednak. W
tych pasztecikach te dwa składniki są i smakują bardzo dobrze. Do tego
fantastyczne kruche ciasto, którego jednym za składników jest ocet
winny. Same nietypowe połączenia. To wszystko razem jest tak dobre, że
po zjedzeniu pierwszego trudno już się oderwać. Najlepiej jeść je na
ciepło, można też pogrzać je w piekarniku przed podaniem.
Bardzo polecam!
Przepis Agnieszki Kręglickiej znalazłam w Lawendowym Domu.
Składniki
na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g posiekanego zimnego masła
- sól
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 2 łyżki octu winnego
na nadzienie:
- 100 g białego sera
- 200g miękkiej kiełbasy chorizo
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka drobnych rodzynek
- 1 jajko, ew. łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą,
aż powstaną drobne grudki. Jajko roztrzepać z mlekiem, odrobinę zostawić
do posmarowania ciasta. Do mąki wlać mleko z jajkami i ocet, wymieszać,
wyrobić luźne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez
godzinę.
Przygotować nadzienie:
kiełbasę zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać trochę kwaśnej śmietany. Doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że chorizo jest ostre.
kiełbasę zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać trochę kwaśnej śmietany. Doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że chorizo jest ostre.
Schłodzone ciasto rozwałkować, obficie
podsypywać mąką, jeśli się lepi. Szklanką lub foremką o średnicy 8 cm
wycinać krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Brzegi można
dodatkowo przycisnąć widelcem, tworząc wzorek.
Pierogi ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wierzch pierogów nakłuć widelcem i posmarować pozostałym jajkiem z mlekiem.
Pierogi ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wierzch pierogów nakłuć widelcem i posmarować pozostałym jajkiem z mlekiem.
Piec ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
OdpowiedzUsuńmikimama
2013/10/02 09:34:31
Bardzo oryginalny farsz!
czesci_do_samochodow
2013/10/02 15:51:53
tak się własnie głowię co tu zrobić na obiad a patrzę a tu taki ciekawy przepis, super koniecznie muszę go wypróbować.
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/10/02 20:33:44
szukalam ciasta na paszteciki a twoje takie piękne
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 12:39:42
Oj tak, to rzeczywiście niecodzienne zestawienie:) ...ale jakże pysznie wyglądające:)