środa, 2 października 2013

Paszteciki z chorizo

Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie białego sera i kiełbasy może być możliwe i w dodatku smaczne. A jednak. W tych pasztecikach te dwa składniki są i smakują bardzo dobrze. Do tego fantastyczne kruche ciasto, którego jednym za składników jest ocet winny. Same nietypowe połączenia. To wszystko razem jest tak dobre, że po zjedzeniu pierwszego trudno już się oderwać. Najlepiej jeść je na ciepło, można też pogrzać je w piekarniku przed podaniem.
Bardzo polecam!

paszteciki z chorizo

Przepis Agnieszki Kręglickiej znalazłam w Lawendowym Domu.

Składniki
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g posiekanego zimnego masła
  • sól
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki octu winnego
na nadzienie:
  • 100 g białego sera
  • 200g miękkiej kiełbasy chorizo
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka drobnych rodzynek
  • 1 jajko, ew. łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną drobne grudki. Jajko roztrzepać z mlekiem, odrobinę zostawić do posmarowania ciasta. Do mąki wlać mleko z jajkami i ocet, wymieszać, wyrobić luźne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Przygotować nadzienie:
kiełbasę zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać trochę kwaśnej śmietany. Doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że chorizo jest ostre.

Schłodzone ciasto rozwałkować, obficie podsypywać mąką, jeśli się lepi. Szklanką lub foremką o średnicy 8 cm wycinać krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Brzegi można dodatkowo przycisnąć widelcem, tworząc wzorek.

Pierogi ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wierzch pierogów nakłuć widelcem i posmarować pozostałym jajkiem z mlekiem.

Piec ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1 komentarz:


  1. mikimama
    2013/10/02 09:34:31
    Bardzo oryginalny farsz!
    czesci_do_samochodow
    2013/10/02 15:51:53
    tak się własnie głowię co tu zrobić na obiad a patrzę a tu taki ciekawy przepis, super koniecznie muszę go wypróbować.
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/10/02 20:33:44
    szukalam ciasta na paszteciki a twoje takie piękne
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/03 12:39:42
    Oj tak, to rzeczywiście niecodzienne zestawienie:) ...ale jakże pysznie wyglądające:)

    OdpowiedzUsuń