wtorek, 22 października 2013

Trójkątne bułki serowe

Propozycja dla tych, którzy chcieliby upiec domowe bułki, ale nie lubią albo boją się zabierać za wypieki drożdżowe. To pieczywo rośnie na proszku do pieczenia i jest znacznie szybsze do zrobienia niż drożdżowe. Z zewnątrz bułki są chrupiące, a w środku puszyste.
Starszak chętnie zabiera kanapki z serowych bułek do szkoły i od czasu do czasu upomina się o ich ponowne upieczenie.

trójkątne bułki serowe


Przepis z książki "120 wypieków" z kolekcji Z kuchennej półeczki.

Składniki  (na 8 sztuk):
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (lub wcale, w zależności od tego, jak słony jest ser)
  • 50 g masła
  • 125 g żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 150 g mleka
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę. Następnie dodać żółty ser i gorczycę. Wlać tyle mleka, by zagnieść ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy delikatnie wyrobić ciasto i rozwałkować na okrąg o grubości około 2,5 cm. Nożem pokroić go na 8 trójkątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Każdy trójkąt posmarować mlekiem (i ewentualnie posypać świeżo mielonym pieprzem - ja nie posypuję, bo Starszak nie lubi).
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 10-15 minut, aż trójkąty zaczną się rumienić.

1 komentarz:


  1. blenda2007
    2013/10/22 12:04:40
    pycha:)
    atina_bc
    2013/10/22 17:18:02
    bardzo smacznie wyglądają:)
    Gość: Karolka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/10/22 20:57:48
    Pyszności:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/24 07:46:36
    To takie naprawde ekspresowe bułeczki:) buziaki Edytko:)

    OdpowiedzUsuń