Propozycja dla tych, którzy chcieliby
upiec domowe bułki, ale nie lubią albo boją się zabierać za wypieki
drożdżowe. To pieczywo rośnie na proszku do pieczenia i jest znacznie
szybsze do zrobienia niż drożdżowe. Z zewnątrz bułki są chrupiące, a w
środku puszyste.
Starszak chętnie zabiera kanapki z serowych bułek do szkoły i od czasu do czasu upomina się o ich ponowne upieczenie.
Przepis z książki "120 wypieków" z kolekcji Z kuchennej półeczki.
Składniki (na 8 sztuk):
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (lub wcale, w zależności od tego, jak słony jest ser)
- 50 g masła
- 125 g żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 150 g mleka
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do
pieczenia i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć
palcami tworząc kruszonkę. Następnie dodać żółty ser i gorczycę. Wlać
tyle mleka, by zagnieść ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy delikatnie
wyrobić ciasto i rozwałkować na okrąg o grubości około 2,5 cm. Nożem
pokroić go na 8 trójkątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą
do pieczenia. Każdy trójkąt posmarować mlekiem (i ewentualnie posypać
świeżo mielonym pieprzem - ja nie posypuję, bo Starszak nie lubi).
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 10-15 minut, aż trójkąty zaczną się rumienić.
OdpowiedzUsuńblenda2007
2013/10/22 12:04:40
pycha:)
atina_bc
2013/10/22 17:18:02
bardzo smacznie wyglądają:)
Gość: Karolka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/22 20:57:48
Pyszności:)
jolantaszyndlarewicz
2013/10/24 07:46:36
To takie naprawde ekspresowe bułeczki:) buziaki Edytko:)