Niedawno bez żadnego konkretnego planu
kupiłam kaszę kukurydzianą. Teraz wyszukuję sposoby na jej
wykorzystanie. Na przykład taki pikantny placek.
Kasza kukurydziana jet w nim mocno
wyczuwalna, więc chyba nie wszystkim zasmakuje. Ja chętniej niż na zimno
jadłam go po odgrzaniu w piekarniku podany na ciepło, a mężowi
przeszkadzała wyczuwalna podczas jedzenia kasza.
Przepis z książki "120 wypieków" z kolekcji Z kuchennej półeczki, podaję z moimi zmianami.
Składniki (na formę 18x18 cm):
- 25 g mąki pszennej
- 125 g kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 czerwona ostra papryczka
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 140 ml kwaśnej śmietany 18%
- 125 ml oleju
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
W dużej misce wymieszać mąkę, kaszę i
proszek do pieczenia. Dodać papryczkę oczyszczoną z nasion i drobno
pokrojoną oraz posiekany szczypiorek. Dobrze wszystko wymieszać.
W innym naczyniu ubić śmietanę z jajkami
i olejem. Wlać do suchych składników i szybko dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C i piec przez 20-25 minut, do chwili aż ciasto wyrośnie i zacznie się rumienić.
OdpowiedzUsuńGość: martawkuchni.blog.pl, *.sierpc.vectranet.pl
2013/10/21 12:43:18
Fajne połączenie smaków:) wygląda pysznie:)
Gość: Patrycja T, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/21 16:47:25
Kaszkę kukurydzianą uwielbiam więc przepis na pewno też polubię :) Zabieram przepis :)
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/21 19:50:13
Kiedyś robiłam muffiny z polentą i był podobny problem - niewielu domowników chciało je jeść ze względu na wyczuwalność kaszki.
jolantaszyndlarewicz
2013/10/24 07:45:41
ja akurat z kaszką kukurydziana jakoś nic chyba jeszcze nie robiłam, ciekawa jestem czy by nam posmakowało:)
Gość: kinga, *.ip97.fastwebnet.it
2015/04/30 19:46:44
Witam.Czy tem placek moge upiec z kaszki kukurydzianej instant? (bo taka mam akurat w domu)
edyta_rosner
2015/04/30 23:04:07
Kingo do tego ciasta należy użyć zwykłej kaszy kukurydzianej do gotowania, nie instant.