czwartek, 27 sierpnia 2009

Ciasto aroniowo-nektarynkowe

W naszym ogrodzie rośnie duży krzew aronii. Do tej pory owoce zużywaliśmy na kompoty, a czego nie udało nam się na nie przerobić, lądowało w zamrażalniku i czekało na zimowe dni. W tym roku udało mi się znaleźć przepisy na ciasta z aronią, oto jeden z nich. Właściwie można powiedzieć że jest to jedna duża muffina, bo ciasto przygotowuje się w ten sam sposób jak to na muffinki właśnie i tak sobie myślę, że te babeczki też można byłoby z niego upiec jeśli ktoś miałby ochotę na mniejsze porcje tego kolorowego ciasta.
W oryginalnym przepisie były świeże morele, ale ja zamieniłam je na nektarynki, bo te są dla mnie łatwiej dostępne i był to bardzo dobry wybór. Ciasto jest pyszne i chociaż surowe owoce aronii mają swoją goryczkę, w tym cieście wcale się jej nie wyczuwa, a aronia smakuje właściwie jak jagody.


Przepis zaczerpnęłam z gazety "Pyszne ciasta na powitanie lata" nr 17/2008.
Składniki:
- 5 nektarynek
- 125 g aronii

- 125 masła lub margaryny
- 4 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny

- 250 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1/2 paczki proszku do pieczenia (8 g)


Nektarynki obrać, usunąć pestki i owoce pokroić na cząstki. Aronię opłukać i osuszyć.

Tłuszcz roztopić i ostudzić. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i razem z roztrzepanymi jajkami dodać go do tłuszczu, wymieszać.
Cukier, mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Wlać mokre składniki, wymieszać. Wsypać owoce i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wyłożyć do niej ciasto, wygładzić na wierzchu.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec godzinę.

Zimny placek można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:


  1. gosiab_3
    2009/08/27 09:28:02
    oooo,ciekawe-aronia w ciescie,jeszcze sie nie spotkalam,ale skoro pyszne wyszlo,to warto sprobowac kiedys,bo tu aronii niestety nie widzialam :( a ciasto wyglada przepysznie :)
    Pozdrawiam :)
    szarlotek
    2009/08/27 09:30:38
    Ciekawe ! rzeczywiście przepisów na wypieki z aronią nie ma :( A tu, nie dosyć że proste , smaczne w co nie wątpię, to jeszcze cieszy oczy kolorami :)
    majanaboxing
    2009/08/27 09:34:15
    Jakie słonecznie żółciutkie :) Takie letnie , kolorowe ciasto. Sliczne Edysiu !:)
    kasiaaaa24
    2009/08/27 09:35:38
    Lubię takie ciasta, które w założeniu miały być muffinkami, bo nie trzeba używać miksera :) Ciasto wygląda pysznie.
    dziwnograj
    2009/08/27 10:18:59
    Pamiętam jak byłam mała płakałam jak zjadłam aronię. Spodziewałam się pysznego, słodkiego smaku borówek, a tu co. Kwaśne, twarde i wcale nie dobre. Teraz już nie mam takiej awersji do aronii i potrafię ją odróżnić od innych owoców ;)))

    Zachwyciło mnie to ciasto. Jest takie piękne, kolorowe. I na pewno kwaśna aronia idealnie współgra ze słodziutką nektarynką!
    viridianka
    2009/08/27 13:28:20
    o matko! ale to ciasto musiało byc pyszne, takie połączenie uwielbiam, nie raz przegryzam aronie nektarynką :D
    forthebodyandsoul
    2009/08/27 16:15:42
    Aronię znam tylko z kupnych soków i bardzo jestem ciekawa jej smaku w cieście.... wygląda wyśmienicie !!!

    Pozdrawiam ciepło!!!
    emma001
    2009/08/27 17:44:52
    musze sie przyznac ze aroni to ja chyba nigdy nie jadłam i z checią bym spróbowała a szczególnie w takim ciachu ;)
    bea.w.kuchni
    2009/08/27 19:08:52
    Z aronii jadlam tylko dzem; Twoje ciasto brzmi i wyglada swietnie! Tylko czy ja tu dostane aronie? :/

    Pozdrawiam!
    alicja-30
    2009/08/28 11:19:22
    Z aronią to dla mnie nowość. Piąknie i smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. zawszepolka
    2009/08/29 01:23:55
    Weźźźź idźźźź stond!
    Zdjęcie jest takie że aż kiszki marsza grają!
    Zaadoptujesz mnie? :))))
    edysia79
    2009/08/29 12:47:57
    Dziękuję, ja również, tak jak większość z Was do tej pory znałam tylko smak aronii przetworzonej, głownie na kompot, bo inaczej bałam się próbować bojąc się goryczki. Okazało się, teraz że nie taka aronia straszna ;) Jeśli macie dostęp do tych owoców, polecam to ciasto!

    Poleczko oczywiście że Cię adoptuję, choćby dziś :)) A iść stąd nie zamierzam! :P
    abbra
    2009/08/30 21:22:13
    Piękne i kolorowe ciasto [ i takie żółciutkie - pewnie dzięki tym słynnym jajkom ;) ]
    - muszę spróbować , jak aronia dojrzeje u moich rodziców na działce :)
    edysia79
    2009/08/30 23:29:41
    Abbro tak, tak, to wszystko przez te szczęśliwe jajka :)))
    Nasza aronia już zebrana i czeka w zamrażalniku na swoją porę ;)
    olciaky
    2009/08/31 18:22:34
    Bardzoi dobrze wiedzieć,mam na ogrodzie wieeelki krzak aronii-który obradza co roku ,a my nie wiemy co z nim robić.
    W tym roku dziadek miał robić wino właśnie z aronii:)
    froginthefogg
    2009/09/01 14:33:56
    Edysiu, siedzę i oglądam zdjęcia Twoich pyszności i leci mi ślinka...
    pychotki. szkoda, ze do pieczenia ciast mam dwie lewe ręce.
    edysia79
    2009/09/01 22:51:41
    Olciaky o winie z aronii wiem, nawet je piłam, ale jak zrobić to niestety nie wiem :(

    Froginthefogg wiesz że o Tobie niedawno myślałam? Zastanawiałam się czy jeszcze do mnie zaglądasz i bardzo się cieszę że się odezwałaś :D To ciasto jest bardzo proste, może jednak spróbujesz?
    atina_bc
    2009/09/04 10:52:01
    A wiesz, też mam krzaczek aronii w ogrodzi i zwykle zużywam ją do zrobienia soków. Codziło mi po głowie w tym roku, żeby poszukać jakiegoś ciasta z ich udziałem, ale tak mi szybko czas przelaciał, że znowu zrobiłam soki;) Na przyszły rok mam teraz przepis;)
    Gość: tolika, *.chello.pl
    2009/10/06 15:19:30
    witam
    ja odwazylam sie zrobic to ciasto. Po prostu nie moglam sobie odmowic patrzac na to zdjecie. Co prawda moje nie wyszlo az tak pieknie jak na zdjeciu, pewnie dlatego iz bylo to pierwsze ciasto w moim zyciu:) ale przepyszne.polecam!
    edysia79
    2009/10/07 11:08:56
    Toliko Witam Cię serdecznie :)
    Gratuluję więc odwagi i bardzo się cieszę że ciasto się udało. To dla mnie zaszczyt że na swój debiut ciastowy wybrałaś właśnie mój przepis :)
    077stella
    2010/03/17 09:20:10
    Aronie dobrze jest posypać wcześniej cukrem i odstawić na jakis czas, wtedy nie będą gorzkie!!! Wczoraj robiłam- pycha!
    Gość: , *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
    2010/08/26 08:19:12
    wczoraj upiekłam i jest pyszniutkie bardzo gorąco polecam aronie w tym wydaniu ukazują nam nowe oblicze NAPRAWDĘ WARTO! myślę, że będę je piekła tak często jak ulubiona szarlotkę:-) dziękuję autorom, że zamieścili tak fajne przepisy będę korzystała:-)

    OdpowiedzUsuń