To już ostatnie jagody w tym sezonie u
mnie. W tym roku tylko dwa przepisy z jagodami zdążyłam wykorzystać i
nawet nie miałam co na zimę zamrozić.
Tym razem jagody trafiły do placuszków, które z wielkim apetytem wszyscy zajadaliśmy. Dobre były :)
Tym razem jagody trafiły do placuszków, które z wielkim apetytem wszyscy zajadaliśmy. Dobre były :)
Składniki:
- 18 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 20 dag jagód
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, orzechami i solą. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko i cukier. Dodać mączną mieszankę do jajecznej i wyrobić całość (rózgą lub łyżką) na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do napęcznienia.
Na patelni rozgrzać olej. Do ciasta na placuszki dodać umyte i osuszone jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać od razu po usmażeniu posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
- 18 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 20 dag jagód
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, orzechami i solą. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko i cukier. Dodać mączną mieszankę do jajecznej i wyrobić całość (rózgą lub łyżką) na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do napęcznienia.
Na patelni rozgrzać olej. Do ciasta na placuszki dodać umyte i osuszone jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać od razu po usmażeniu posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
OdpowiedzUsuńmalgorzata.dz
2009/08/01 08:34:09
Wow! Ale jaki fajny kolor zyskały przez dodatek orzechów. :) Wyglądają naprawdę super! :)
Ps. A u nas jagód jeszcze na targu całe mnóstwo...
Gość: Kinia, *.mysmart.ie
2009/08/01 09:25:44
uwielbiam takie placuszki :) co ja bym dala za kubeczek rodzimych jagod...musze sie zadowolic borowkami amerykanskimi ;)
aga-aa
2009/08/01 09:46:18
brzmią pysznie, jagody, orzechy, to coś dla mnie :)
majanaboxing
2009/08/01 10:50:48
Placuszki muszą być pyszne - orzechy,jagody - mniam ! :)) A ja lubię placuszki, więc będę musiała je zrobić. :))
Pozdrawiam!:)
blk21
2009/08/01 12:01:06
mniam, mniam i jeszcze raz mniam :D
weź no do mnie przyjedź i mi takie zrób :D albo zaproś do siebie... :)
iis111
2009/08/01 15:27:17
ja w tym roku nie zjadlam ani jednej jagodki:(((
cuda.wianki
2009/08/01 17:31:56
na pewno byly pyszne, bo na takie wygladaja! :-)
magdocentryczna
2009/08/01 17:57:30
Wyglądają zachwycająco. Szkoda, że w tym roku nie widziałam na straganach ani jednej jagódki :/
szarlotek
2009/08/01 21:31:20
Gdybym mogła się poczęstować taki jednym na śniadanko, to uśmiech nie schodziłby mi z twarzy cały dzień :)
abbra
2009/08/01 23:57:47
Ciekawy przepis :) Mielone orzechy w cieście - to musi być dobre !
mietowka22
2009/08/02 09:41:55
szkoda że już jestem po śniadaniu :) bochętnie bym wsuneła takiego placuszka
olciaky
2009/08/12 18:16:37
Bardzo fajny sposób z tymi orzechami,zapisuję przepis:)
Pozdrówka.