Kupiłam w czwartek nowy, wrześniowy
numer "Mojego gotowania". Od razu po przejrzeniu zawartości
postanowiłam zrobić tą karkówkę, bo akurat odpowiedni kawałek się
rozmrażał. Zrobiłam tylko jedną porcję, dla siebie, a dla synka udusiłam
i zrobiłam gulasz. Ciekawiło mnie jak będzie się z tymi składnikami
komponować mięta i z pewną niepewnością ją do rondla wrzucałam, ale
okazało się że całość smakowała całkiem całkiem. Na pewno zrobię jeszcze
powtórkę, tym razem w większej ilości.
Składniki (na 4 porcje)
- 70 dag schabu karkowego (zrobiłam z karczku)
- 4 nieduże cebule*
- 2 czerwone papryki
- pęczek mięty (może być mniej)
- olej z pestek winogron
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
Mięso pokroić na cienkie plastry i pociąć w paski. Cebulę obrać i pokroić w 1 cm piórka, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Miętę opłukać, osuszyć, rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z papryką, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojone mięso (ja musiałam podlać go trochę wodą zanim się usmażyło), polać sosem sojowym, dodać paprykę z cebulą i jeszcze chwilę smażyć. Na końcu dodać miętę.
Podawać z kuskusem.
- 70 dag schabu karkowego (zrobiłam z karczku)
- 4 nieduże cebule*
- 2 czerwone papryki
- pęczek mięty (może być mniej)
- olej z pestek winogron
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
Mięso pokroić na cienkie plastry i pociąć w paski. Cebulę obrać i pokroić w 1 cm piórka, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Miętę opłukać, osuszyć, rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z papryką, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojone mięso (ja musiałam podlać go trochę wodą zanim się usmażyło), polać sosem sojowym, dodać paprykę z cebulą i jeszcze chwilę smażyć. Na końcu dodać miętę.
Podawać z kuskusem.
* w oryginalnym przepisie są malutkie cebulki, sztuk 20.
OdpowiedzUsuńkasiaaaa24
2009/08/22 08:42:30
Wygląda smakowicie. Pięknie podane :) Mięta pewnie dodaje daniu świeżości i ziołowego posmaku. Fajne to danie :)
majanaboxing
2009/08/22 08:55:29
Pięknie podane i wygląda bardzo smacznie :))) Ciekawa jestem tego połączenia z miętą.
Miłego dnia Edysiu:)
grazyna1961.only
2009/08/22 10:16:59
Lubię mięso z dodatkiem warzyw i ciekawych przypraw. Bardzo apetyczna ta Twoja karkówka :)
gosiab_3
2009/08/22 13:09:55
no,ciekawie brzmi z ta mieta,chetnie raz wyprobuje :))
szarlotek
2009/08/22 16:11:02
Zdecydowanie popieram takie obiady z dodatkiem mięty a jak na talerzu pojawia się ryż, to już jestem kupiona :)
viridianka
2009/08/22 17:11:41
to ja podrzuce przepis tacie, bo on sie zna na karkowce:P
konfli-ktowa
2009/08/23 10:53:39
A ja przygotowałam właśnie w ten sposób polędwiczki wieprzowe.
Paprykę dałam w trzech kolorach.
Naprawdę smakowite danie :)
zawszepolka
2009/08/23 11:04:45
Ach to ta karkówka! :) Wygląda przepysznie!
Edytka miłej niedzeli Tobe zyczę :* I do zgadania póżniej? :))
malgorzata.dz
2009/08/23 16:21:39
No pewnie, że z miętą dobrze. :) Mięta jest genialna! :)
alicja-30
2009/08/24 11:27:54
Pachnie tą karkówką ;) Bardzo smacznie wygląda!
mietowka22
2009/08/24 16:09:00
smakowało by mojemu W :) pięknie podana
emma001
2009/08/24 20:47:53
Taką karkówke to ja bym sobie zjadła jutro na obiad mmmm
danie również smaczne dla oka- pieknie wygląda ;)
agulka.73
2009/08/25 13:43:56
Edysiu piękne danie stworzyłaś :-) aż żal go jeść :)) pozdrówki serdeczne :))
ugotujmy
2009/08/25 14:03:35
ależ pachnący musiał byc to obiad..
mięta i mięso brzmi b. pysznie
edysia79
2009/08/26 10:47:29
Dziękuję i polecam tą karkóweczkę :)
olciaky
2009/08/31 18:20:15
Chłopski obiad bym powiedziała:P