Nadal pozostaję we włoskich klimatach i
coraz bardziej rozsmakowuję się we włoskiej kuchni, a raczej jak na
razie w ich deserach. Jak tak dalej pójdzie, to moim nowym marzeniem
stanie się realna podróż do tego kraju ;)
Nasze maliny dopiero teraz zaczęły dojrzewać, ale jak już zaczęły to hurtowo. Nie chciałam zamrażać wszystkich wczoraj zebranych owoców, a w planie miałam pieczenie muffinek dla męża i żadnych słodyczy więcej na dziś nie przewidywałam. Postanowiłam jednak zrobić malinową wersję tiramisu, żeby choć troszkę owoców uratować przed zlodowaceniem :) Dobrze trafiłam, bo wieczorem przyjechali teściowie, więc deser był jak znalazł. Smakował nam bardzo, a było to dla nas wszystkich pierwsze zetknięcie z tiramisu. Nosiłam się z zamiarem jego zrobienia już od roku i w końcu przyszedł na niego czas. Teraz koniecznie muszę spróbować zrobić wersję klasyczną, ale to dopiero wtedy, gdy zatęsknię za tym wspaniałym aksamitnym i kremowym włoskim deserem.
Nasze maliny dopiero teraz zaczęły dojrzewać, ale jak już zaczęły to hurtowo. Nie chciałam zamrażać wszystkich wczoraj zebranych owoców, a w planie miałam pieczenie muffinek dla męża i żadnych słodyczy więcej na dziś nie przewidywałam. Postanowiłam jednak zrobić malinową wersję tiramisu, żeby choć troszkę owoców uratować przed zlodowaceniem :) Dobrze trafiłam, bo wieczorem przyjechali teściowie, więc deser był jak znalazł. Smakował nam bardzo, a było to dla nas wszystkich pierwsze zetknięcie z tiramisu. Nosiłam się z zamiarem jego zrobienia już od roku i w końcu przyszedł na niego czas. Teraz koniecznie muszę spróbować zrobić wersję klasyczną, ale to dopiero wtedy, gdy zatęsknię za tym wspaniałym aksamitnym i kremowym włoskim deserem.
Składniki na 6 porcji:
- 3 filiżanki mocnej czarnej kawy
- 75 ml likieru kawowego (użyłam kawowego advocata)
- 2 jaja, oddzielnie białka i żółtka
- 3 łyżki miałkiego cukru
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany do ubijania
- 16-18 podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
- 150 g malin
Kawę ostudzić, wlać alkohol i lekko
dosłodzić. Żółtka ubić z cukrem na biały puszysty krem. Dodać mascarpone
i wymieszać na jednolitą masę.Ubić śmietanę i wmieszać ją do masy
metalową łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Cześć malin odłożyć do
dekoracji a resztę rozgnieść widelcem tak, żeby zostały większe kawałki
które będą widoczne w kremie. Masę podzielić na dwie części. Do jednej
dodać rozgniecione maliny delikatnie mieszając. Połączyć obie masy z
podzielonym na pół ubitym białkiem.
Połowę biszkoptów zanurzać w kawie z
likierem i układać na dnie szklanek. Posmarować kremem malinowym.
Ponownie postąpić z pozostałą partią biszkoptów, smarując na nich drugą
cześć kremu. Wygładzić powierzchnię i posypać obficie kakao. Schłodzić w
lodówce minimum dwie godziny, aż tiramisu stwardnieje i przejdzie
aromatami. Przed podaniem ozdobić malinami.
OdpowiedzUsuńGość: kalinaikuchnia, *.chelmno.mm.pl
2009/08/08 23:56:55
Mmmm ale wygląda!! Cudownie ;o)
iis111
2009/08/09 00:22:48
Edytko robisz coraz piekniesze zdjecia:)
malgorzata.dz
2009/08/09 07:45:22
Cudne zdjęcia. :)
A co do realnej podróży... jak raz pojedziesz, to wpadniesz na dobre. :D
bea.w.kuchni
2009/08/09 08:51:23
Sliczne! Kocham tiramisu w kazdej wersji, chetnie i Twoim sie poczestuje :)
szarlotek
2009/08/09 09:10:04
Cudne ! Przygotowanie porcji tiramisu w szklankach jest super pomysłem :)
Wiem z doświadczenia ,że najlepsze jest na drugi dzień :)
fiolka-fiolunka
2009/08/09 09:23:53
Oooo jakie cudeńko :) ja się chyba w takie coś na dzisiejszy deserek zaopatrzę :)
majazteca
2009/08/09 09:37:15
Piekne :))
kuchareczka58
2009/08/09 09:37:49
Przepiękne zdjęcia! Mnie również spodobał się ten deser i mam zamiar go przygotować :)
olciaky
2009/08/09 10:14:23
O mniamuśnie wygląda!:D
..
choć ja tiramisu to tak niechętnie:P
majanaboxing
2009/08/09 10:18:13
Wspaniałe zdjęcia! Dech zapiera!
Uwielbiam tiramisu, ale malinowego jeszcze nie robiłam. Robiłam truskawkowe, też było pyszne. A wersja klasyczna jest po prostu wspaniała, polecam z całego serca!:)))
Miłej niedzieli :)
gosiab_3
2009/08/09 11:56:56
przepieknie wyszedl ci ten deserek!!!!!
edysia79
2009/08/09 12:16:47
Dziękuję serdecznie :)))
grazyna1961.only
2009/08/09 12:44:53
Oj, malinowe tiramisu... Mniam, mniam:)
abbra
2009/08/09 15:49:03
Edysiu , to cudo wygląda po prostu obłędnie ! Ślinka mi leci , jak patrzę na zawartość tej szklaneczki :)
cuda.wianki
2009/08/09 15:53:55
nie moge sie napatrzec! takie sliczne Ci wyszlo! :-)))
wegetarinka
2009/08/09 15:55:38
wygląda wyśmienicie, z malinami jeszcze nie próbowałam, ach kusisz, kusisz :)
zawszepolka
2009/08/09 21:31:13
Uff dotarłam :)))))
Edytka jak już pisałam zdjęcia są cudne! Piękne :)
A tiramisu to ja wiesz... ja jestem wielką fanką jego :)))
Sćiskam :*
kasiaaaa24
2009/08/10 09:09:34
Edysiu ale cudo :) Wygląda nieziemsko :) Ja robiłam kiedyś tiramisu z truskawkami i było pycha :)
atina_bc
2009/08/10 12:37:53
Cudowna propozycja! Pyszny klasyczny deser w nowej odsłonie - musi być pycha:)
Edysiu, nominowałam Cię. Szczegóły u mnie :-)
olciaky
2009/08/12 17:56:18
Jak prześlicznie podane!:)
alicja-30
2009/08/20 12:42:00
Wspaniałe i przepiękne zdjęcie!
Pozdrawiam!
edysia79
2009/08/20 13:27:31
Dziękuję, tiramisu na prawdę bardzo fotogeniczne jest, jak się okazało ;)
Gość: , 77.255.211.*
OdpowiedzUsuń2009/08/20 15:41:51
Uwielbiam tiramisu w każdej wersji,takiego jeszcze nie robiłam,skorzystam z przepisu napewno.
Gość: , *.toya.net.pl
2009/08/29 12:42:34
Pani Edytko! Wczoraj szukając inspiracji na weekendowe małe co nieco natknęłam się na Pani przepisy... Dzisiaj mam w lodówce malinowe tiramisu i sałatkę jajeczną Pani autorstwa:-) Przeczytałam wszystkie Pani potrawy i ogarnął mnie szał gotowania! Na obiad będzie ragout drobiowe;-) Pani opisy niezwykle działają na wyobraźnię, do tego zdjęcia... Odnoszę wrażene, że obok smaku równie ważny jest dla Pani wygląd tego, co mamy na talerzu:-) To tak jak dla mnie. Poza tym doceniam, że wyczarowuje Pani tak wspaniałe potrawy z tak "normalnych" i ogólnodostępnych składników. Wiem, że przez najbliższe dni w mojej kuchni królować będą Pani pomysły. Cieszę się, że natknęłam się na Pani blog!
Pozdrawiam z Łodzi,
Edyta
edysia79
2009/08/29 12:55:22
Witam moją Imienniczkę :)))
Bardzo się cieszę, że moje przepisy tak się spodobały i że już zdążyły zagościć na Pani stole :) Dziękuję za tyle komplementów po których przeczytaniu jeszcze bardziej chce mi się gotować i piec ;)
Zapraszam serdecznie po kolejne przepisy i czekam na relację z Pani poczynań w kuchni.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Gość: john, *.play-internet.pl
2011/08/07 17:02:20
Wypróbowane...niedawno stwierdziłem, że zrobię niespodzianke swojej ukochanej i zrobiłem jej właśnie to malinowe ale mimo wszystko najlepsze jest klasyczne i wszystkie inne się umywają :))