czwartek, 4 marca 2010

Ciasto buraczane

Kiedyś, a nie było to wcale bardzo dawno temu, do głowy by mi nie przyszło, że można piec ciasta z warzywami. Potem zaczęłam zaglądać na fora kulinarne, później na blogi o tej samej tematyce, no i okazało się, że to wcale nie jest taki dziwny dodatek jak mi się wydawało. Od tego czasu zresztą sama już upiekłam babkę i bułeczki z ziemniakami, czekoladowe ciasto z cukinią i torcik marchewkowy. Wszystko zadziwiająco smaczne, a dzięki warzywom miękkie, wilgotne i puszyste.

Dlatego też kiedy trafiłam na przepis na ciasto buraczane wiedziałam że i tego muszę spróbować. W lodówce miałam akurat buraki, więc we wtorkowy wieczór zabrałam się za pieczenie. Bardzo byłam ciekawa smaku i wyglądu tego ciasta, a mąż który zobaczył przygotowane na blacie kuchennym potrzebne mi produkty pytał czy na pewno wiem co robię i czy nie połączyłam przez pomyłkę dwóch przepisów na dwa różne dania ;)

Efekt? Przepyszne, kolorowe ciasto. Miękkie, pachnące cynamonem, troszkę przypominające piernik, zwłaszcza skórką która jest taka sama jak na pierniku mojej mamy który pamiętam z dzieciństwa - miękką i lekko klejącą. Jak dla mnie, to ciasto jest o wiele lepsze niż z samą marchewką. Na pewno interesuje was, jak w cieście smakują buraki? Dla mnie - po prostu jak bakalie. Zresztą spróbujcie sami, polecamy oboje - ja i zachwycony ciastem mąż :)


Przepis z książki "1000 klasycznych ciast i ciasteczek" Wendy Hobson.

Składniki*:
- 375 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta soli
- 225 ml oleju
- 430 - 440 g cukru pudru
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 225 g surowych czerwonych buraków
- 225 g surowych marchewek
- 150 g posiekanych mieszanych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i ziemne nie solone)


Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól. Dodać olej i rozkłócone żółtka. Buraki i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pozostałych składników razem z orzechami i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę, a potem  delikatnie, drewnianą łyżką wmieszać ją w ciasto.

Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x21 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C. Piec przez około godzinę, aż boki ciasta odejdą od brzegów formy, ciasto będzie sprężyste w dotyku, a patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy.


* ponieważ w książce składniki były podane na formę o średnicy 20 cm, a ja nie lubię okrągłych ciast, ilość składników powiększyłam o 1/2 i ciasto upiekłam w większej formie prostokątnej o podanych w moim przepisie wymiarach.

1 komentarz:


  1. najsmaczniejsze.pl
    2010/03/04 10:39:17
    apetycznie wygląda, torcik z marchewką też robiłam i zastanawiam się z jakich warzyw jeszcze można coś upichcić
    ugotujmy
    2010/03/04 11:15:34
    chyba muszę dac buraczanemu ciastu jeszcze jedną szansę..
    grumko
    2010/03/04 12:15:32
    Oryginalny pomysł;-) Fajne kolory i strukturę ma to ciasto;-)
    katarina.f
    2010/03/04 12:27:08
    A ja nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z warzywami...Niedobrze, niedobrze. Czas najwyższy!
    zawszepolka
    2010/03/04 13:44:24
    Trallalalal wiem co upieke dzis wieczorem :) Dla Dawida :))) Jak mi sie zechce :D
    gosiaa99
    2010/03/04 13:52:13
    Gratuluje odwagi, ciasto wygląda pięknie i kto by powiedział że sekretny składanik to buraki he :)) Ja z ciastami i warzywami dopiero raczkuje :) Chyba zacznę wpierw od cukini ;)Pozdrawiam
    mag-43
    2010/03/04 15:15:46
    jeśli masz ochotę na eksperymenta wejdź do mnie i obejrzyj buraczany torcik. Zapewniam był pyszny - Ziemianin w kuchni
    pinkcake
    2010/03/04 16:12:40
    Ha! Tośmy się zgrały:) Dobrze mi się wydawało, że z połączenia buraków i marchewki wynikłoby coś dobrego;) Ale ciasto z samych buraków też jest pyszne :)
    iis111
    2010/03/04 20:31:56
    ciasto marchewkowe, teraz buraczane:) jakie bedzie nastepne?;)
    gosiab_3
    2010/03/04 21:36:39
    pieklam juz buraczkowe ciasto,przepyszne bylo,bardzo mi smakowalo.
    Twoje wyglada rewelacyjnie!!!
    Milego wieczorku Edysiu :)
    Gość: darki, 91.150.140.*
    2010/03/04 21:40:55
    wygląda tak kolorowo (:
    atina_bc
    2010/03/05 05:24:19
    Wyglada cudownie! I jakie ma śliczne kolory! Bardzo mi sie podoba:)
    bbrzezinka
    2010/03/05 14:34:52
    Edysiu, właśnie skosztowałam mojego ciasta buracznego - naprawdę pyszne :). No i wygląda znakomicie. Buziaki :)
    zemfiroczka
    2010/03/06 12:16:17
    Po marchewkowym pierniku i mnie nęci buraczane. Zwłaszcza, że mam podgląd na nie u Ciebie :)
    kasiaaaa24
    2010/03/06 19:13:14
    Muszę przyzanc, że wygląda przepysznie. Z przyjemnością go upiekę :)
    Gość: gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/03/08 20:31:04
    nie przyszłoby mi do głowy robic ciasto z buraków;) ciekawe:)
    zwegowani.pl
    2010/03/09 23:13:42
    super te ciasta warzywne. strasznie nam takie smakują. a jeszcze buraczki kupiliśmy - nic tylko zgapiać, a potem się delektować ;)
    majanaboxing
    2010/03/10 21:30:47
    Nigdy nie robiłam ciasta z buraczkami. Wygląda wspaniale. Trzeba będzie kiedyś spróbować:) Pozdrawiam Edysiu:)
    Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/03/11 09:21:25
    O, upiekę w przyszłym tygodniu, wspaniałe! :-) I jestem ciekawa smaku. :-)
    edysia79
    2010/03/12 12:47:49
    Dziękuję i cieszę się że ciasto się podoba :) Polecam, bo na prawdę jest pyszne!

    Beatko szybka jesteś :)
    bea.w.kuchni
    2010/03/12 16:09:26
    Wow! Alez cudenko! Slicznie wyglada, kolor bardzo poprawiajacy nastroj :)
    Mam nadzieje, ze dostane jeszcze buraki, bo bardzo chcialabym wyprobowac przepis jeszcze w tym sezonie.
    Swietne 'znalezisko' Edysiu :))
    myniolinka
    2010/03/12 18:39:00
    piękne! z burakami jeszcze się nie odważyłam ale czuję że nastąpi to w najbliższej przyszłości :)
    olciaky
    2010/03/16 21:53:02
    O łał,
    koniecznie do wypróbowania!:)
    pluskotka
    2011/07/16 21:34:36
    Chyba ktoś kradnie ci zdjęcia, a przynajmniej to:
    nk.pl/#profile/40066881/gallery/album/2/57
    Mam rację?
    Gość: Ana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/03/20 17:51:45
    Dziękuję za przepis. Ciasto marchewkowe już robiłam, ale buraczano - marchewkowe będzie moim debiutem. Zastanawiam się tylko, czy pieczone buraki zachowują jeszcze swoje właściwości odżywcze. Bo przecież sok buraczany to naturalny doping dla sportowców i lek dla sercowców.
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/03/22 19:42:36
    Wypróbowane. Ciasto wilgotne, podobne do cwibaka. Odrobinę zmniejszyć pasuje ilość cukru.
    Gość: Joanna, *.centertel.pl
    2015/08/16 09:51:07
    Witam, dziękuję za inspiracją :) Ciasto bardzo fajne. Zrobiłam bardzo podobne ciasto wzorując się na tym przepisie. Oto mój wynik :) mojprzepisna.pl/bezglutenowe-ciasto-warzywne-fit/ u mnie bez glutenu.
    Gość: Achola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/11/06 21:15:22
    Witam
    Podchodziłam do ciasta sceptycznie;))
    Ale efekt końcowo smakowy REWELACJA!!!!!!
    Polecam,sprężyste i kolorowe.
    SUPER CIACHO

    OdpowiedzUsuń