Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
nadzienie:
- 300 g pieczarek
- 100 g chudego wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5 łyżek zmielonego maku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Mięso rozbić i posolić z obu stron.
Przygotować nadzienie: grzyby zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Ostudzić, dodać natkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z jajkami i makiem.
Farsz nałożyć na plastry mięsa, zawinąć i spiąć wykałaczkami.
Każdą roladkę obtaczać w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2010/03/19 21:50:33
No faktycznie, nie wpadłabym żeby dodac maku. Bardzo orginalnie i napewno smacznie. Pozdrawiam:)
malgorzata.dz
2010/03/20 09:33:49
Pomysł całkiem oryginalny. :) No i szczoteczka do zębów koniecznie na podorędziu. :D
iwaaaa1234
2010/03/20 10:14:28
Ale apetycznie się prezentują !!!
majanaboxing
2010/03/20 11:02:52
Intrygujące te roladki z dodatkiem maku. Bardzo jestem ciekawa jak smakują. Wyglądają pysznie:)
POzdrawiam sobotnio!
iis111
2010/03/20 14:11:03
bardzo ciekawe polaczenie:)
mikimama
2010/03/20 18:08:59
Z orzechami, boczkiem i pieczarkami robiłam roladę. Z makiem jeszcze nie... :)
anytsujx
2010/03/21 10:58:22
oj, nie jadłam jeszcze takich pyszności...
wedelka
2010/03/22 17:16:40
Ciekawe to połączenie grzybów i mięsa z makiem, nie powiem :)
edysia79
2010/03/22 19:07:17
Jeśli jesteście ciekawe jak takie połączenie smakuje, to polecam wypróbowanie przepisu, a jeśli ten mak Wam nie pasuje, możecie z niego zrezygnować, też będą pyszne ;)
olciaky
2010/03/22 19:12:30
No właśnie.
Bardzo bym chciała spróbować takiego niecodziennego połączenia.
Myślę jednak, że użyłabym do nich zdecydowanie kurczaka.
A nóż, widelec mi zasmakują:)?