piątek, 19 marca 2010

Wieprzowe roladki z makiem

Ciekawe połączenie mięsa i pieczarek z makiem. Mogę nawet powiedzieć, że nieco zaskakujące połączenie, ale całkiem smaczne. Właściwie to roladki smakowały mi coraz bardziej wraz z każdym kolejnym kęsem. Spróbujcie żeby się przekonać czy i Wam zasmakują ;)



Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy

nadzienie:
- 300 g pieczarek
- 100 g chudego wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5 łyżek zmielonego maku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz


Mięso rozbić i  posolić z obu stron.

Przygotować nadzienie: grzyby zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Ostudzić, dodać natkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z jajkami i makiem.

Farsz nałożyć na plastry mięsa, zawinąć i spiąć wykałaczkami.
Każdą roladkę obtaczać w mące, jajku i bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2010/03/19 21:50:33
    No faktycznie, nie wpadłabym żeby dodac maku. Bardzo orginalnie i napewno smacznie. Pozdrawiam:)
    malgorzata.dz
    2010/03/20 09:33:49
    Pomysł całkiem oryginalny. :) No i szczoteczka do zębów koniecznie na podorędziu. :D
    iwaaaa1234
    2010/03/20 10:14:28
    Ale apetycznie się prezentują !!!
    majanaboxing
    2010/03/20 11:02:52
    Intrygujące te roladki z dodatkiem maku. Bardzo jestem ciekawa jak smakują. Wyglądają pysznie:)
    POzdrawiam sobotnio!
    iis111
    2010/03/20 14:11:03
    bardzo ciekawe polaczenie:)
    mikimama
    2010/03/20 18:08:59
    Z orzechami, boczkiem i pieczarkami robiłam roladę. Z makiem jeszcze nie... :)
    anytsujx
    2010/03/21 10:58:22
    oj, nie jadłam jeszcze takich pyszności...
    wedelka
    2010/03/22 17:16:40
    Ciekawe to połączenie grzybów i mięsa z makiem, nie powiem :)
    edysia79
    2010/03/22 19:07:17
    Jeśli jesteście ciekawe jak takie połączenie smakuje, to polecam wypróbowanie przepisu, a jeśli ten mak Wam nie pasuje, możecie z niego zrezygnować, też będą pyszne ;)
    olciaky
    2010/03/22 19:12:30
    No właśnie.
    Bardzo bym chciała spróbować takiego niecodziennego połączenia.
    Myślę jednak, że użyłabym do nich zdecydowanie kurczaka.
    A nóż, widelec mi zasmakują:)?

    OdpowiedzUsuń