środa, 24 marca 2010

Roladki drobiowe z papryką

Niewielkie roladki z kurczaka. Rumiane z zewnątrz, kolorowe w środku. Można nawet powiedzieć, że słoneczne i radosne. W sam raz na wiosenny obiad.



Składniki (na 4 roladki):
- 2 piersi z kurczaka
- po pół strąka żółtej i czerwonej papryki
- sok z cytryny
- sól i biały pieprz
- suszony tymianek i oregano
- olej do smażenia


Mięso opłukać, osuszyć, każdy filet rozkroić w poprzek na dwa płaty. Delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem, na każdym płacie ułożyć paski papryki, zwinąć w roladki. Obwiązać nicią, obsypać ziołami.

Obsmażyć szybko roladki na oleju na złoty kolor, a potem przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec bez przykrycia przez około 30 minut.


Przepis dodaję do akcji Kuchnia Wielkanocna 2010.

1 komentarz:


  1. ugotujmy
    2010/03/24 21:09:27
    strasznie fajne sa te kolory w środku
    wiosenka27
    2010/03/24 21:13:36
    A jak idealnie zwinięte:) Piękne:)
    majanaboxing
    2010/03/24 22:11:27
    Śliczne ! :)
    Pieknie zwiniete i takie kolorowe :) Super!:)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/03/24 22:18:55
    Wyglądają naprawdę super :) papryka jest świetna nie tylko do smaku, ale i "kolorowania" dań, u mnie też ostatnio gości :) pozdrawiam!
    zawszepolka
    2010/03/24 22:34:48
    Ty masz chyba za dużo wolnego czasu :P
    Gość: espresso, 195.88.91.*
    2010/03/24 22:58:45
    Pycha! Ale widok...mniammm :D
    atina_bc
    2010/03/25 05:37:07
    Pysznie wyglądają! Bardzo lubię takie jedzonko :)
    katarina.f
    2010/03/25 10:55:56
    Roladki pierwsza klasa! Jak będę miała czas, to może zrobię je dziś na obiad?
    misbasia
    2010/03/25 11:02:56
    "Polubiłaś" się ostatnio z roladkami Edysiu! Fajnie! :)
    Gość: Gutek, *.adsl.inetia.pl
    2010/03/25 11:32:49
    Dobre na szybki obiad! Proste i smaczne. Lubimy takie! pzdr!
    anytsujx
    2010/03/28 11:23:08
    Wyglądają wspaniale :)
    Gość: joasia, *.nyc.res.rr.com
    2010/04/02 00:30:24
    wlasnie jestem w tracie przygotowan i nie mam pojecia co zrobiisc z sokiem z cytryny, tym razem go chyba nie dodam, ale jezeli Pani moze to prosze napisac co z nim zrobic, bede wiedziec na przyszlosc :)
    Gość: , *.chello.pl
    2010/04/02 15:35:46
    Witam .Czy sos serowy pasuje do tych roladek?
    Gość: , *.chello.pl
    2010/04/02 15:36:50
    A jak nie pasuje to z czym je podać???
    edysia79
    2010/04/06 14:39:36
    Joasiu teraz już za późno, ale odpowiem, że sokiem z cytryny należy skropić mięso :)
    Mam nadzieję że roladki smakowały?

    Gościu Myślę że sos serowy będzie do roladek pasował.
    skaleczkaa
    2010/04/25 17:51:04
    witam :) przepis fantastyczny i nie mogłam mu się oprzeć, głównie dzięki apetycznemu zdjęciu :D zrobiłam wczoraj na obiadek i wyszły przeeeepyszne, a muszę powiedzieć, że dwie lewe ręce w kuchni mam :P
    zastanawiałam sie, w którym momencie polać sokiem z cytryny i zrobiłam to już po obsmażeniu i przełożeniu do naczynia żaroodpornego,
    i mam właśnie pytanko...w którym momencie najlepiej polać sokiem z cytryny ? :)
    dziękuję ślicznie za przepis
    olciaky
    2010/04/29 21:31:59
    Ach, widzę, że takie radosne.
    Wprowadzają wiele fajnych kolorków do codziennego obiadu:)
    Pozdrawiam, kiedyś je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń