Wspaniała
babka - ładna, kolorowa i przede wszystkim bardzo smaczna. Nie za
sucha, nie za mokra, lecz w sam raz. W sam raz do kawy lub herbaty.
Już dawno nie jadłam tak dobrego a przy tym prostego do zrobienia ciasta.
Polecam na Wielkanoc i nie tylko.
Już dawno nie jadłam tak dobrego a przy tym prostego do zrobienia ciasta.
Polecam na Wielkanoc i nie tylko.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki kakao
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodawać kolejno do masy, starannie ucierając.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia połączyć.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą maślaną, przesypując stopniowo wymieszanymi mąkami.
Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej domieszać kakao. Jasne ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą babkowej formy z kominkiem. Następnie wyłożyć ciemne ciasto i przemieszać widelcem lub trzonkiem drewnianej łyżki tak, żeby powstał marmurek.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180 st.C.
Zimną babkę obsypać delikatnie cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji Olgi Kuchnia Wielkanocna 2010.
OdpowiedzUsuńposwiatka
2010/03/23 09:50:41
Moje najukochańsze ciasto ze wszystkich. Tobie wyszło bardzo ładnie. Już nie mogę doczekać się Świąt. :-)
Przesyłam uśmiechy. :-)
szarlotek
2010/03/23 10:27:49
Pięknie się prezentuje. Taka dostojna a tak niezwykle prosta do wykonania :) Zapisuję :)
Gość: espresso, 195.88.91.*
2010/03/23 12:23:08
Łatwa,smaczna i efektowna :D
kabamaiga
2010/03/23 13:11:40
Robię taką babkę i rzeczywiście jest pyszna. Czasami robię wersję tylko białą, chociaż ta z kakao ma swój niewątpliwy urok.
alivea
2010/03/23 13:16:28
Super propozycja, to klasyka która zawsze smakuje :D pysznie wygląda!
majazteca
2010/03/23 13:36:46
Idealny marmurek :) Uwielbiam takie babki.
Mam pystanie: jakiej srednicy ma byc foremka?
Gość: cookingmarta, *.chello.pl
2010/03/23 17:34:57
Tez ostatnio pieklam marmurkowa babke :) Twoja wyglada bardzo apetycznie i pysznie :)
majanaboxing
2010/03/23 22:30:18
Profesjonalna babka Edysiu! Cudownie się prezentuje!!!
Pozdrawiam:)))
anytsujx
2010/03/24 06:34:48
Babka wygląda wspaniale....bardzo apetycznie... :)
abbra
2010/03/24 06:43:13
Klasyczna babka - moja ulubiona :) Moja córcia mówi na nią "babka łaciata" :)
olciaky
2010/04/29 21:31:04
Rzeczywiście bardzo ładna ta Twa babka marmurkowa:)
znajoma31
2011/04/27 08:49:53
Ta babka jest po prostu niezawodna, robiłam ją już kilka razy i zawsze się udaje
edysia79
2011/04/27 11:31:46
Znajoma bardzo się cieszę, dziękuję za to, że napisałaś :)
aniap30
2011/05/02 21:35:56
z wielu przepisów na babkę w internecie wybrałam właśnie ten i dziś upiekłam - niezwykle aromatyczna, maślana, a jednocześnie cytrynowa - przepyszna!! dziękuję za przepis :)
Gość: kati67, 94.75.112.*
2011/05/07 15:36:53
Dziękuję za ten przepis. Na Święta wyszła mi super babeczka-wszyscy się zachwycali. Bardzo Ci dziękuję za tego bloga-jest super.
Cieplutkie pozdrowionka
Gość: Pilniepotrzebne, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/04 14:49:59
Czy mogę dać zwykły cukier?
edyta_rosner
2015/04/05 17:25:19
Tak, ale wtedy trzeba dłużej ucierać masło z cukrem, żeby dobrze się rozpuścił.
Gość: Kinia, *.dynamic.chello.pl
2016/11/22 15:03:47
Babka przepyszna, znika ze stołu w oka mgnieniu. Jeśli ktoś nie lubi przesłodzonych ciast to 200g-220g max cukru w zupełności wystarczy. Również czas pieczenia jest nieco dłuższy, ale to już zapewne indywidualna kwestia piekarnika. Do kawy wprost idealna, lekko wilgotna i aromatyczna.