wtorek, 23 marca 2010

Ucierana babka marmurkowa

Wspaniała babka - ładna, kolorowa i przede wszystkim bardzo smaczna. Nie za sucha, nie za mokra, lecz w sam raz. W sam raz do kawy lub herbaty.
Już dawno nie jadłam tak dobrego a przy tym prostego do zrobienia ciasta.
Polecam na Wielkanoc i nie tylko.



Składniki
:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki kakao


Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodawać kolejno do masy, starannie ucierając.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia połączyć.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą maślaną, przesypując stopniowo wymieszanymi mąkami.

Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej domieszać kakao. Jasne ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą babkowej formy z kominkiem. Następnie wyłożyć ciemne ciasto i przemieszać widelcem lub trzonkiem drewnianej łyżki tak, żeby powstał marmurek.

Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180 st.C.

Zimną babkę obsypać delikatnie cukrem pudrem.



Przepis dodaję do akcji Olgi Kuchnia Wielkanocna 2010.

1 komentarz:


  1. poswiatka
    2010/03/23 09:50:41
    Moje najukochańsze ciasto ze wszystkich. Tobie wyszło bardzo ładnie. Już nie mogę doczekać się Świąt. :-)

    Przesyłam uśmiechy. :-)
    szarlotek
    2010/03/23 10:27:49
    Pięknie się prezentuje. Taka dostojna a tak niezwykle prosta do wykonania :) Zapisuję :)
    Gość: espresso, 195.88.91.*
    2010/03/23 12:23:08
    Łatwa,smaczna i efektowna :D
    kabamaiga
    2010/03/23 13:11:40
    Robię taką babkę i rzeczywiście jest pyszna. Czasami robię wersję tylko białą, chociaż ta z kakao ma swój niewątpliwy urok.
    alivea
    2010/03/23 13:16:28
    Super propozycja, to klasyka która zawsze smakuje :D pysznie wygląda!
    majazteca
    2010/03/23 13:36:46
    Idealny marmurek :) Uwielbiam takie babki.

    Mam pystanie: jakiej srednicy ma byc foremka?
    Gość: cookingmarta, *.chello.pl
    2010/03/23 17:34:57
    Tez ostatnio pieklam marmurkowa babke :) Twoja wyglada bardzo apetycznie i pysznie :)
    majanaboxing
    2010/03/23 22:30:18
    Profesjonalna babka Edysiu! Cudownie się prezentuje!!!
    Pozdrawiam:)))
    anytsujx
    2010/03/24 06:34:48
    Babka wygląda wspaniale....bardzo apetycznie... :)
    abbra
    2010/03/24 06:43:13
    Klasyczna babka - moja ulubiona :) Moja córcia mówi na nią "babka łaciata" :)
    olciaky
    2010/04/29 21:31:04
    Rzeczywiście bardzo ładna ta Twa babka marmurkowa:)
    znajoma31
    2011/04/27 08:49:53
    Ta babka jest po prostu niezawodna, robiłam ją już kilka razy i zawsze się udaje
    edysia79
    2011/04/27 11:31:46
    Znajoma bardzo się cieszę, dziękuję za to, że napisałaś :)
    aniap30
    2011/05/02 21:35:56
    z wielu przepisów na babkę w internecie wybrałam właśnie ten i dziś upiekłam - niezwykle aromatyczna, maślana, a jednocześnie cytrynowa - przepyszna!! dziękuję za przepis :)
    Gość: kati67, 94.75.112.*
    2011/05/07 15:36:53
    Dziękuję za ten przepis. Na Święta wyszła mi super babeczka-wszyscy się zachwycali. Bardzo Ci dziękuję za tego bloga-jest super.

    Cieplutkie pozdrowionka
    Gość: Pilniepotrzebne, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/04/04 14:49:59
    Czy mogę dać zwykły cukier?
    edyta_rosner
    2015/04/05 17:25:19
    Tak, ale wtedy trzeba dłużej ucierać masło z cukrem, żeby dobrze się rozpuścił.
    Gość: Kinia, *.dynamic.chello.pl
    2016/11/22 15:03:47
    Babka przepyszna, znika ze stołu w oka mgnieniu. Jeśli ktoś nie lubi przesłodzonych ciast to 200g-220g max cukru w zupełności wystarczy. Również czas pieczenia jest nieco dłuższy, ale to już zapewne indywidualna kwestia piekarnika. Do kawy wprost idealna, lekko wilgotna i aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń