piątek, 19 marca 2010

Faszerowane pieczarki w złocistej panierce

Ten wspaniały pomysł na podanie pieczarek znalazłam u Kasi. Było to już prawie dwa lata temu, a zrobiłam je dopiero teraz, ponieważ wcześniej nie udało mi się trafić na pieczarki o odpowiednio dużych kapeluszach. Teraz mogę Wam powiedzieć, że warto było tyle czekać, bo pieczarki bardzo nam smakowały z tą chrupiącą skorupką i miękkim wnętrzem. Polecam podane z frytkami i sałatą jako danie obiadowe.



Składniki:

- 8 dużych, twardych pieczarek
farsz:
- 8 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka vegety
- sól
- pieprz
Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta

8 dużych pieczarek obrać ze skórki i łyżeczką wydrążyć je, aby zmieściło się jak najwięcej farszu. Pozostałe pieczarki drobno posiekać i podsmażyć z posiekaną cebulą i przyprawami, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę – im więcej tym lepiej. Do przestudzonego farszu dodać jajka i bułkę tartą i takim farszem napełniać kapelusze aż po brzegi. Następnie dwukrotnie obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu aż będą przyrumienione.

1 komentarz:


  1. Gość: Aga30, 82.160.239.*
    2010/03/19 12:49:46
    Dla dbających o linie:)ja robie identyczne pieczarki,ale zapiekam je w piekarniku,bez tłuszczu...głęboki olej brzmi tłusto i ciężko:)
    gosiaa99
    2010/03/19 12:59:12
    Ojej wspaniałe! :) Uwielbiam pieczarki, często sobie panieruje, ale nie pomyślałam żeby je nafaszerować:--)
    Gość: Gutek, *.adsl.inetia.pl
    2010/03/19 13:05:53
    Dawno nie było u mnie pieczarek... dzięki za pomysł! :)
    ewena
    2010/03/19 13:06:35
    Ja chyba przestanę planować obiady, tylko z rana wejdę sobie na Twojego bloga...:))
    mikimama
    2010/03/19 13:08:26
    Zjadłabym takie pieczarki z wielkim apetytem...
    grumko
    2010/03/19 13:53:18
    Pamiętam ten przepis sprzed dwóch lat;-)
    Do dziś te pieczarki robią wrażenie;-)
    kabamaiga
    2010/03/19 15:08:59
    Świetne. Pieczarki faszerowane pieczarkami, już mi smakuje :)
    kasiaaaa24
    2010/03/19 15:39:38
    Pysznie wyglądają. Super Ci wyszły :) Cieszę sie, ze Wam smakowały :)
    myniolinka
    2010/03/19 17:08:20
    super propozycja! robię podobne tyle że nadziewam mięsem mielonym, posypuję tartym serem i zapiekam...
    pozdrawiam :)
    ewusialala
    2010/03/19 17:20:45
    Znajomy mi przepis! Zrobiłam je tylko raz- na moją ostatnią imprezę imieninową. Pewnie zrobię je też na święta.
    Pozdrawiam:)
    katarina.f
    2010/03/19 18:08:31
    No, no! Nadziewałam paprykę i pomidory, ale pieczarek jeszcze nie! :)
    przysmakikarolki
    2010/03/19 18:49:34
    lubie faszerowane pieczarki, a ten pomysl bardzo mi sie podoba :)
    majanaboxing
    2010/03/19 19:01:18
    Ależ cudny pomysl! Nigdy takich nie robiłam! Świetne i na pewno pyszne.
    Pozdrawiam Edysiu:)
    atina_bc
    2010/03/19 19:06:35
    Wyglądają pysznie! Cudowna propozycja:) teraz sobie przypomniałam jak je u Kasi podziwiałam :)
    malgorzata.dz
    2010/03/19 19:54:01
    O matko, a ja byłam pewna, że to kotlety! :) A tu taka niespodzianka! :)
    olciaky
    2010/03/22 19:15:52
    Ale imponująco wyglądają!
    No, no!
    :)))
    Koniecznie do zrobienia.
    Przepraszam się z grzybami:D!!!
    emilka_sen
    2010/04/01 23:03:56
    Jak ja uwielbiam takie rzeczy, wszelkie potrawy z ciężko strawnymi pieczarkami lub grzybami. MNIAM.
    Gość: Siula-siulinska, 83.238.82.*
    2010/04/14 14:22:30
    Mmm wyglądają bardzo apetycznie. Składniki mam kupione, będą dziś na kolację jak mąż wróci z pracy. Czuję, że będą pyszniutkie :)

    Pozdrawiam autorkę bloga - dzięki tobie nie wiem co to monotonia w kuchni :)
    Gość: , *.4-2.cable.virginmedia.com
    2010/06/16 23:41:43
    jakie jajko dajemy do farszu????prosze o odp..
    edysia79
    2010/06/17 08:57:35
    Surowe.
    Gość: smiling, *.dynamic.mm.pl
    2014/03/15 14:23:32
    a ja nie przepadam za takimi pieczarkami ,natomiast rodzinka lubi i dlatego je robię smacznego smiling

    OdpowiedzUsuń