Ten wspaniały pomysł na podanie pieczarek znalazłam u Kasi. Było to już prawie dwa lata temu, a zrobiłam je dopiero teraz, ponieważ wcześniej nie udało mi się trafić na
pieczarki o odpowiednio dużych kapeluszach. Teraz mogę Wam powiedzieć,
że warto było tyle czekać, bo pieczarki bardzo nam smakowały z tą chrupiącą
skorupką i miękkim wnętrzem. Polecam podane z frytkami i sałatą jako
danie obiadowe.
Składniki:
Składniki:
- 8 dużych, twardych pieczarek
farsz:
- 8 dużych pieczarek- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka vegety
- sól
- pieprz
Panierka:
- 2 jajka- bułka tarta
8 dużych pieczarek obrać ze skórki i łyżeczką wydrążyć je, aby zmieściło się jak najwięcej farszu. Pozostałe pieczarki drobno posiekać i podsmażyć z posiekaną cebulą i przyprawami, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę – im więcej tym lepiej. Do przestudzonego farszu dodać jajka i bułkę tartą i takim farszem napełniać kapelusze aż po brzegi. Następnie dwukrotnie obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu aż będą przyrumienione.
OdpowiedzUsuńGość: Aga30, 82.160.239.*
2010/03/19 12:49:46
Dla dbających o linie:)ja robie identyczne pieczarki,ale zapiekam je w piekarniku,bez tłuszczu...głęboki olej brzmi tłusto i ciężko:)
gosiaa99
2010/03/19 12:59:12
Ojej wspaniałe! :) Uwielbiam pieczarki, często sobie panieruje, ale nie pomyślałam żeby je nafaszerować:--)
Gość: Gutek, *.adsl.inetia.pl
2010/03/19 13:05:53
Dawno nie było u mnie pieczarek... dzięki za pomysł! :)
ewena
2010/03/19 13:06:35
Ja chyba przestanę planować obiady, tylko z rana wejdę sobie na Twojego bloga...:))
mikimama
2010/03/19 13:08:26
Zjadłabym takie pieczarki z wielkim apetytem...
grumko
2010/03/19 13:53:18
Pamiętam ten przepis sprzed dwóch lat;-)
Do dziś te pieczarki robią wrażenie;-)
kabamaiga
2010/03/19 15:08:59
Świetne. Pieczarki faszerowane pieczarkami, już mi smakuje :)
kasiaaaa24
2010/03/19 15:39:38
Pysznie wyglądają. Super Ci wyszły :) Cieszę sie, ze Wam smakowały :)
myniolinka
2010/03/19 17:08:20
super propozycja! robię podobne tyle że nadziewam mięsem mielonym, posypuję tartym serem i zapiekam...
pozdrawiam :)
ewusialala
2010/03/19 17:20:45
Znajomy mi przepis! Zrobiłam je tylko raz- na moją ostatnią imprezę imieninową. Pewnie zrobię je też na święta.
Pozdrawiam:)
katarina.f
2010/03/19 18:08:31
No, no! Nadziewałam paprykę i pomidory, ale pieczarek jeszcze nie! :)
przysmakikarolki
2010/03/19 18:49:34
lubie faszerowane pieczarki, a ten pomysl bardzo mi sie podoba :)
majanaboxing
2010/03/19 19:01:18
Ależ cudny pomysl! Nigdy takich nie robiłam! Świetne i na pewno pyszne.
Pozdrawiam Edysiu:)
atina_bc
2010/03/19 19:06:35
Wyglądają pysznie! Cudowna propozycja:) teraz sobie przypomniałam jak je u Kasi podziwiałam :)
malgorzata.dz
2010/03/19 19:54:01
O matko, a ja byłam pewna, że to kotlety! :) A tu taka niespodzianka! :)
olciaky
2010/03/22 19:15:52
Ale imponująco wyglądają!
No, no!
:)))
Koniecznie do zrobienia.
Przepraszam się z grzybami:D!!!
emilka_sen
2010/04/01 23:03:56
Jak ja uwielbiam takie rzeczy, wszelkie potrawy z ciężko strawnymi pieczarkami lub grzybami. MNIAM.
Gość: Siula-siulinska, 83.238.82.*
2010/04/14 14:22:30
Mmm wyglądają bardzo apetycznie. Składniki mam kupione, będą dziś na kolację jak mąż wróci z pracy. Czuję, że będą pyszniutkie :)
Pozdrawiam autorkę bloga - dzięki tobie nie wiem co to monotonia w kuchni :)
Gość: , *.4-2.cable.virginmedia.com
2010/06/16 23:41:43
jakie jajko dajemy do farszu????prosze o odp..
edysia79
2010/06/17 08:57:35
Surowe.
Gość: smiling, *.dynamic.mm.pl
2014/03/15 14:23:32
a ja nie przepadam za takimi pieczarkami ,natomiast rodzinka lubi i dlatego je robię smacznego smiling