Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta i desery" nr 2/2009.
Składniki (na około 15 bułeczek)
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
nadzienie:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g masy marcepanowej
- 1 jajko
- 1 łyżka ciepłego mleka
- szczypta cynamonu
- 50 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych migdałów
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 łyżka wody
do dekoracji:
- 80 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 20 g posiekanych niesolonych pistacji
Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać je łyżeczką cukru i wlać trochę letniego mleka. Rozetrzeć palcami drożdże z mlekiem i cukrem, miskę przykryć i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce żeby zaczyn "ruszył".
Następnie dodać sól, pozostały cukier, rozkłócone jajka, wlać masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać około 50 g mąki). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Posmarować płynnym masłem.
Przygotować nadzienie: marcepan pokroić na kawałki, utrzeć z jajkiem i mlekiem na kremową masę i równomiernie rozsmarować na cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami.
Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości ok. 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon.
Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 25-30 minut.
Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia.
Składniki (na około 15 bułeczek)
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
nadzienie:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g masy marcepanowej
- 1 jajko
- 1 łyżka ciepłego mleka
- szczypta cynamonu
- 50 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych migdałów
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 łyżka wody
do dekoracji:
- 80 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 20 g posiekanych niesolonych pistacji
Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać je łyżeczką cukru i wlać trochę letniego mleka. Rozetrzeć palcami drożdże z mlekiem i cukrem, miskę przykryć i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce żeby zaczyn "ruszył".
Następnie dodać sól, pozostały cukier, rozkłócone jajka, wlać masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać około 50 g mąki). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Posmarować płynnym masłem.
Przygotować nadzienie: marcepan pokroić na kawałki, utrzeć z jajkiem i mlekiem na kremową masę i równomiernie rozsmarować na cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami.
Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości ok. 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon.
Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 25-30 minut.
Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia.
OdpowiedzUsuńzemfiroczka
2010/03/03 12:38:18
Te pistacje ładnie się dogadują wizualnie z bułami. Byłabym za! ;)))
komarka
2010/03/03 12:44:54
Ale ładnie wyglądają z tymi zielonymi pistacjami :) Zjadłabym taką jedną (albo i dwie!) do kawy :)
atina_bc
2010/03/03 13:24:20
Edysiu wyglądają pysznie! Bardzo mi się podoba Twoja propozycja:)
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/03 14:11:20
Śliczne :-) Bardzo ładnie wyglądaja obsypane pistacjami. :-)
pinkcake
2010/03/03 14:14:43
Wyglądają prześlicznie. Może uda mi się dołączyć:)
bbrzezinka
2010/03/03 14:22:29
Wyglądają wspaniale, jak wszystkie Twoje wypieki, ah :)
przysmakikarolki
2010/03/03 14:36:32
Jakie sliczne, bardzo apetyczne. Z tymi pistacjami wygladaja cudnie.
Gość: Bafka, *.dip.t-dialin.net
2010/03/03 14:37:50
Edysiu, jakie one cudne. Schrupalabym taka ...
Ales smaka mi narobila.
carmellina
2010/03/03 14:50:59
Świetna propozycja, na pewno zrobię :)
cuda.wianki
2010/03/03 15:54:56
w takim razie lece szukac swiezych drozdzy! i musze sie na ten czas z nimi polubic ;-))
mafilka
2010/03/03 16:11:06
Marzec długi, pistacji mam nawet namielonych trochę, więc pewnie je zrobię :)
Gość: Usagi, *.chello.pl
2010/03/03 16:35:22
Jakie śliczne! Patrzę sobie - ślimaczki, myślę - no ślimaczki, wchodzę a tu takie piękności!
majanaboxing
2010/03/03 18:44:14
Jakie one są piękne! Postaram się zrobić :) Marcepan mam, więc pozostaje kupić pistacje:) Zapowiadają się przepysznie te bułeczki, a ja drożdżowe bardzo lubię:))
malgorzata.dz
2010/03/03 19:41:07
Edysiu, rzeczywiście pięknie i wiosennie wyglądają. :) Tylko gdzie ta wiosna? U mnie zima ciągle! :)
anytsujx
2010/03/03 20:08:44
Prześliczne są Twoje drożdżówki i tak ładnie przystrojone, tylko podziwiać , pozdrawiam :)))
wypiekibeaty
2010/03/03 20:34:56
Super blog!
Zapraszam na mój: wypiekibeaty.blox.pl/html
majazteca
2010/03/03 21:04:02
No to ja sie zglaszam do pieczenia :) Wygladaja mega przepysznie :))
iis111
2010/03/03 21:19:12
wygladaja wspaniale, tak wiosennie:)
Gość: darki, 91.150.140.*
2010/03/03 21:39:00
wyglądają tak przepysznie! aż mi ślinka cieknie. Też je upiekę (:
milk_chocolate84
2010/03/03 22:14:36
te pistacje sprawiły że nie mogę ich nie upiec :) Wyglądają bardzo wiosennie mimo że śnieg za oknem.. ;)
zawszepolka
2010/03/03 23:55:00
Edytka wspaniale że jeden!
Zrobię je na przyszły weekend bo zapowiadają się przepysznie :))
:*
myniolinka
OdpowiedzUsuń2010/03/04 07:28:56
Edytko to zdradź jeszcze gdzie kupujesz niesolone pistacje... ja jeszcze się na takie nie natknęłam a chętnie bym upiekła takiego ślimaka :)
Gość: amarantka, *.pools.arcor-ip.net
2010/03/04 08:32:13
Mam nadzieję, że będę mogła się przyłączyć do marcowej weekendowej cukierni, bo bułeczki wyglądają pięknie :)
edysia79
2010/03/04 09:35:13
Zapraszam wszystkich do pieczenia :)
Myniolinko kupiłam na allegro, bo w zwykłym sklepie też nie mogłam znaleźć.
tilianara
2010/03/04 09:52:51
Ślicznościowe te bułeczki :) Takie przełamanie zimy wiosną - trochę bieli i trochę zieleni :)
kabamaiga
2010/03/04 13:59:09
Jak zobaczyłam, to pomyślałam, że to szczypiorem. Śliczne są.
atina_bc
2010/03/13 22:07:39
To ja zgłaszam, że zrobiłam te drożdżówki i bardzo mi smakują:)
bea.w.kuchni
2010/03/14 09:29:18
Edysiu, swietna propozycja! Zrobie w przyszly weekend (wczoraj tez pieklam z pistacjami, wlasnie dla tego pieknego, wiosennego koloru :) ).
olciaky
2010/03/16 21:52:34
No proszę:)
Edysiu!
Ale cuda!:)
Idealnie wpasujowują się do marca.
carmellina
2010/03/22 21:02:34
Zrobione! Pycha! :D
seventhheaven.blox.pl/2010/03/Drozdzowe-slimaczki-z-marcepanem-i-rodzynkami.html
gwiazdka.w.kuchni
2010/03/27 17:47:18
upiekłam :) pycha!
gwiazdkawkuchni.blogspot.com/2010/03/drozdzowe-slimaczki-z-marcepanem-wc.html
alinkawyka
2010/03/29 22:41:09
Edysiu upiekłam:) Pyyyyszne!!! Dzięki za przepis, jest super! Pozdrawiam:) aliner.blox.pl/2010/03/Drozdzowe-slimaczki-z-marcepanem-i-rodzynkami.html
bea.w.kuchni
2010/04/02 11:45:59
Edysiu, melduje ze dzis nareszcie opublikowalam wspis :
www.beawkuchni.com/2010/04/pistacje-raz-jeszcze.html
Buleczki sa (a raczej byly ;)) przepyszne! Raz jeszcze serdecznie dziekuje za te smakowita propozycje :)
Pozdrawiam serdecznie!