środa, 3 marca 2010

Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami

Słodkie, drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Bułeczki z zieloną pistacjową posypką, w sam raz na czas kiedy wszystko co zielone budzi się do życia. Takie bułeczki można zjeść z herbatą lub kawą w domu, ale można też zabrać je na wiosenną wycieczkę lub spacer jako słodką przekąskę.



Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta i desery" nr 2/2009.

Składniki (na około 15 bułeczek)
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka

nadzienie:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g masy marcepanowej
- 1 jajko
- 1 łyżka ciepłego mleka
- szczypta cynamonu
- 50 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych migdałów
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 łyżka wody

do dekoracji:
- 80 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 20 g posiekanych niesolonych pistacji


Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać je łyżeczką cukru i wlać trochę letniego mleka. Rozetrzeć palcami drożdże z mlekiem i cukrem, miskę przykryć i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce żeby zaczyn "ruszył".
Następnie dodać sól, pozostały cukier, rozkłócone jajka, wlać masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać około 50 g mąki). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Posmarować płynnym masłem.
Przygotować nadzienie: marcepan pokroić na kawałki, utrzeć z jajkiem i mlekiem na kremową masę i równomiernie rozsmarować na cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami.

Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości ok. 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon.
Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia.

Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 25-30 minut.

Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia.


2 komentarze:


  1. zemfiroczka
    2010/03/03 12:38:18
    Te pistacje ładnie się dogadują wizualnie z bułami. Byłabym za! ;)))
    komarka
    2010/03/03 12:44:54
    Ale ładnie wyglądają z tymi zielonymi pistacjami :) Zjadłabym taką jedną (albo i dwie!) do kawy :)
    atina_bc
    2010/03/03 13:24:20
    Edysiu wyglądają pysznie! Bardzo mi się podoba Twoja propozycja:)
    Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/03/03 14:11:20
    Śliczne :-) Bardzo ładnie wyglądaja obsypane pistacjami. :-)
    pinkcake
    2010/03/03 14:14:43
    Wyglądają prześlicznie. Może uda mi się dołączyć:)
    bbrzezinka
    2010/03/03 14:22:29
    Wyglądają wspaniale, jak wszystkie Twoje wypieki, ah :)
    przysmakikarolki
    2010/03/03 14:36:32
    Jakie sliczne, bardzo apetyczne. Z tymi pistacjami wygladaja cudnie.
    Gość: Bafka, *.dip.t-dialin.net
    2010/03/03 14:37:50
    Edysiu, jakie one cudne. Schrupalabym taka ...
    Ales smaka mi narobila.
    carmellina
    2010/03/03 14:50:59
    Świetna propozycja, na pewno zrobię :)
    cuda.wianki
    2010/03/03 15:54:56
    w takim razie lece szukac swiezych drozdzy! i musze sie na ten czas z nimi polubic ;-))
    mafilka
    2010/03/03 16:11:06
    Marzec długi, pistacji mam nawet namielonych trochę, więc pewnie je zrobię :)
    Gość: Usagi, *.chello.pl
    2010/03/03 16:35:22
    Jakie śliczne! Patrzę sobie - ślimaczki, myślę - no ślimaczki, wchodzę a tu takie piękności!
    majanaboxing
    2010/03/03 18:44:14
    Jakie one są piękne! Postaram się zrobić :) Marcepan mam, więc pozostaje kupić pistacje:) Zapowiadają się przepysznie te bułeczki, a ja drożdżowe bardzo lubię:))
    malgorzata.dz
    2010/03/03 19:41:07
    Edysiu, rzeczywiście pięknie i wiosennie wyglądają. :) Tylko gdzie ta wiosna? U mnie zima ciągle! :)
    anytsujx
    2010/03/03 20:08:44
    Prześliczne są Twoje drożdżówki i tak ładnie przystrojone, tylko podziwiać , pozdrawiam :)))
    wypiekibeaty
    2010/03/03 20:34:56
    Super blog!
    Zapraszam na mój: wypiekibeaty.blox.pl/html
    majazteca
    2010/03/03 21:04:02
    No to ja sie zglaszam do pieczenia :) Wygladaja mega przepysznie :))
    iis111
    2010/03/03 21:19:12
    wygladaja wspaniale, tak wiosennie:)
    Gość: darki, 91.150.140.*
    2010/03/03 21:39:00
    wyglądają tak przepysznie! aż mi ślinka cieknie. Też je upiekę (:
    milk_chocolate84
    2010/03/03 22:14:36
    te pistacje sprawiły że nie mogę ich nie upiec :) Wyglądają bardzo wiosennie mimo że śnieg za oknem.. ;)
    zawszepolka
    2010/03/03 23:55:00
    Edytka wspaniale że jeden!
    Zrobię je na przyszły weekend bo zapowiadają się przepysznie :))
    :*

    OdpowiedzUsuń
  2. myniolinka
    2010/03/04 07:28:56
    Edytko to zdradź jeszcze gdzie kupujesz niesolone pistacje... ja jeszcze się na takie nie natknęłam a chętnie bym upiekła takiego ślimaka :)
    Gość: amarantka, *.pools.arcor-ip.net
    2010/03/04 08:32:13
    Mam nadzieję, że będę mogła się przyłączyć do marcowej weekendowej cukierni, bo bułeczki wyglądają pięknie :)
    edysia79
    2010/03/04 09:35:13
    Zapraszam wszystkich do pieczenia :)

    Myniolinko kupiłam na allegro, bo w zwykłym sklepie też nie mogłam znaleźć.
    tilianara
    2010/03/04 09:52:51
    Ślicznościowe te bułeczki :) Takie przełamanie zimy wiosną - trochę bieli i trochę zieleni :)
    kabamaiga
    2010/03/04 13:59:09
    Jak zobaczyłam, to pomyślałam, że to szczypiorem. Śliczne są.
    atina_bc
    2010/03/13 22:07:39
    To ja zgłaszam, że zrobiłam te drożdżówki i bardzo mi smakują:)
    bea.w.kuchni
    2010/03/14 09:29:18
    Edysiu, swietna propozycja! Zrobie w przyszly weekend (wczoraj tez pieklam z pistacjami, wlasnie dla tego pieknego, wiosennego koloru :) ).
    olciaky
    2010/03/16 21:52:34
    No proszę:)
    Edysiu!
    Ale cuda!:)
    Idealnie wpasujowują się do marca.
    carmellina
    2010/03/22 21:02:34
    Zrobione! Pycha! :D

    seventhheaven.blox.pl/2010/03/Drozdzowe-slimaczki-z-marcepanem-i-rodzynkami.html
    gwiazdka.w.kuchni
    2010/03/27 17:47:18
    upiekłam :) pycha!

    gwiazdkawkuchni.blogspot.com/2010/03/drozdzowe-slimaczki-z-marcepanem-wc.html
    alinkawyka
    2010/03/29 22:41:09
    Edysiu upiekłam:) Pyyyyszne!!! Dzięki za przepis, jest super! Pozdrawiam:) aliner.blox.pl/2010/03/Drozdzowe-slimaczki-z-marcepanem-i-rodzynkami.html
    bea.w.kuchni
    2010/04/02 11:45:59
    Edysiu, melduje ze dzis nareszcie opublikowalam wspis :

    www.beawkuchni.com/2010/04/pistacje-raz-jeszcze.html

    Buleczki sa (a raczej byly ;)) przepyszne! Raz jeszcze serdecznie dziekuje za te smakowita propozycje :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń