Przepis z kalendarza Winiary na ubiegły rok.
Składniki:
- 2 kostki bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim
- 300 g mięsa na gulasz (u mnie karczek wieprzowy)
- 1 duża cebula
- 900 g białej kapusty
- 1 marchewka
- 200 g pieczarek
- kawałek cienkiej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koperku (u mnie suszony)
- pieprz
Bulion rozpuścić w 3 szklankach wody. Mięso, cebulę i kapustę pokroić w kostkę, marchew, pieczarki i kiełbasę w plasterki.
Mięso podsmażyć na oleju na rumiano, dodać cebulę, zeszklić. Do bulionu dodać mięso, kapustę i marchew. Gotować do miękkości warzyw i mięsa.
Pieczarki podsmażyć na maśle razem z kiełbasą i dodać do kapusty. Potrawę oprószyć mąką, wymieszać i zagotować. Na koniec dodać koperek, doprawić pieprzem i wymieszać.
wiosenka27
OdpowiedzUsuń2010/03/01 18:25:49
Mięso i warzywa to najlepsze co może być:)
majanaboxing
2010/03/01 21:55:18
Mniam, zjadłabym takie danko :))
ugotujmy
2010/03/01 22:03:18
najbardziej lubię takie danie z młodej kapusty..
pysznie rozgrzewa o kazdej porze roku
iis111
2010/03/01 22:46:29
Edytko ja to chetnie bym sie u Ciebie zywila;) Zapisuje sobie wiekszosc Twoich przepisow:) Tez tez zapisze:)
zawszepolka
2010/03/02 01:08:49
Nawet gdybym miała zdychać to zjadłabym kilka takich miseczek :D
edysia79
2010/03/02 10:09:41
Iwonko ja Twoich też mam kilka zapisanych :)
Gość: plonger, *.acn.waw.pl
2010/03/18 22:02:45
Ale mi się to danie spodobało! Gotowałam na domowym, warzywnym bulionie więc brakowało mi przypraw więc dodałam kminku i wędzonej papryki. Użyłam kapusty włoskiej. Pyszne!!! Dziękuję za pomysł:)
edysia79
2010/03/18 22:43:59
Plonger cieszę się, pozdrawiam :)
olciaky
2010/03/22 19:26:17
Prawie jak bigos można rzec;)