Kolejna
wersja granoli na moim blogu. Smakowała równie rewelacyjnie jak
poprzednie. Jeśli lubicie takie zdrowe śniadanie z płatkami owsianymi i
bakaliami w roli głównej, to polecam :)
Przepis znalazłam tutaj, na blogu Cudawianki. Następnym razem dałabym jednak trochę mniej cukru lub miodu, bo granola była dość słodka.
Składniki:
Przepis znalazłam tutaj, na blogu Cudawianki. Następnym razem dałabym jednak trochę mniej cukru lub miodu, bo granola była dość słodka.
Składniki:
- 3,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka migdałów
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1 szklanka włoskich orzechów
- 1,5 szklanki suszonych moreli
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki syropu klonowego (u mnie miód) - może być mniej
- 1 szklanka migdałów
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1 szklanka włoskich orzechów
- 1,5 szklanki suszonych moreli
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki syropu klonowego (u mnie miód) - może być mniej
Cukier
wymieszać w misce z cynamonem. Wsypać płatki owsiane, pestki
słonecznika, orzechy pokrojone na pół oraz migdały w całości i pokrojone na połówki lub ćwiartki morele.
Na małym gazie w rondelku rozgrzać olej, połączyć go z syropem klonowym (lub miodem). Dokładnie wymieszać. Polać tą miksturą zawartość miski i dokładnie wymieszać wszystko razem.
Wyłożyć granolę do formy, najlepiej teflonowej (jeśli takiej nie macie, to zwykłą formę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia).
Zapiekać przez 25 minut w 180 stopniach. Przemieszać w trakcie zapiekania przynajmniej raz. Po wyjęciu z piekarnika wystudzoną granolę przełożyć do szczelnej puszki lub słoika.
Podawać z ciepłym lub zimnym mlekiem, albo też z jogurtem lub kefirem.
Na małym gazie w rondelku rozgrzać olej, połączyć go z syropem klonowym (lub miodem). Dokładnie wymieszać. Polać tą miksturą zawartość miski i dokładnie wymieszać wszystko razem.
Wyłożyć granolę do formy, najlepiej teflonowej (jeśli takiej nie macie, to zwykłą formę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia).
Zapiekać przez 25 minut w 180 stopniach. Przemieszać w trakcie zapiekania przynajmniej raz. Po wyjęciu z piekarnika wystudzoną granolę przełożyć do szczelnej puszki lub słoika.
Podawać z ciepłym lub zimnym mlekiem, albo też z jogurtem lub kefirem.
OdpowiedzUsuńGość: kasiuha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/18 11:56:27
Edysiu, co będziesz piekła ze słodkości dla swojej rodziny na święta?? :) jestem bardzo ciekawa :)
pozdrawiam
zawszepolka
2010/03/18 13:41:57
Eeee no Edytka nie trzeba bylo :)))))
Naprawde :)
Ale skoro juz czestujesz to nie odmowie :D
9moniam
2010/03/18 14:30:32
napiszę szczerze, że nie jadłam nigdy takich słodkości a wyglądają bosko:)
kabamaiga
2010/03/18 16:02:03
Edysiu a mi się wydaje, że ja tam widzę jeszcze pestki dyni? Granola cudna. Ja od jakiegoś czasu nie dodaję już do swoich cukru, a sam miód.
edysia79
2010/03/18 17:02:02
Kabamaiga rzeczywiście, już poprawiam.
Nie wydrukowałam sobie przepisu, a w trakcie przygotowywania granoli dodałam jeszcze pestki dyni, żeby bardziej kolorowo i smacznie było. Teraz spisałam składniki od Cudawianki i o tym zapomniałam. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
majanaboxing
2010/03/18 18:35:40
Jak ja bym chciała taką granole na śniadanko na jutro:) Mogę Edysiu?
iis111
2010/03/18 21:04:19
ja ostatnio strasznie sie rozleniwilam i nawet gotowac mi sie nie chce;)
urszula_d73
2010/03/18 21:06:06
Świetna, nie dość że zdrowa to jeszcze pyszna, napeweno niedługo zrobię, pozwolisz, że skorzystam z przepisu?
cuda.wianki
2010/03/18 21:31:06
Edytko - fajnie, ze smakowala :-) miod jest slodszy od syropu klonowego, zreszta to dwa rozne smaki. polecam z syropem! pycha :-)
kabamaiga
2010/03/18 21:36:34
Edysiu bo ja kilka dni temu też robiłam granolę z pestkami dyni i dlatego tak mi się to rzuciło w oczy :)
edysia79
2010/03/18 22:53:12
Majanko jasne że możesz :D
Iwonko ale z taką granolą nie ma dużo roboty ;)
Urszulo oczywiście że pozwalam i od razu życzę smacznego :)
Cudawianko no właśnie muszę ten syrop klonowy kupić, ale jakoś w żadnym stacjonarnym sklepie w naszej okolicy go znaleźć nie mogę.
Kabamaiga :)
edysia79
2010/03/18 23:11:46
Kasiuha na pewno jakąś babkę i sernik. Na razie przeglądam przepisy i próbuję się na coś zdecydować ;)
olciaky
2010/03/22 19:17:22
Lubię i to baaaardzo!:D