wtorek, 30 marca 2010

Kwiatuszki z ajerkoniakiem

Kiedyś nie lubiłam piec ciastek i ciasteczek, za to lubiłam je jeść.  To się jednak powoli zmienia. Szczególnie przed każdymi świętami uaktywnia się u mnie chęć na wyrabianie, wałkowanie, wykrawanie i ozdabianie tych małych słodkości. Tak też jest i teraz.  W zeszłym roku zobaczyłam ten przepis u Alicji, ale postanowiłam z niego skorzystać przed Wielkanocą zmieniając formę ciasteczek.

Były wspaniałe - delikatne i kruche, pyszne nawet bez ajerkoniakowego nadzienia. Dlatego część ciasteczek wycięłam specjalnie dla synka foremką w kształcie autka. Dla nas, dorosłych zrobiłam kwiatuszki z kremem. Gorąco polecam!


Składniki
na ciasteczka:
- 400 g mąki pszennej
- 270 g masła
- 130 g cukru pudru
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- szczypta soli

na nadzienie:
- 120 g cukru pudru
- 3-4 łyżki ajerkoniaku

- cukier puder do posypania (nie koniecznie)


Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać kwiatuszki. W połowie ciasteczek wyciąć kółeczka (używając na przykład kieliszka).

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 160 st.C piekarniku przez 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić.

Ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem*
Składniki na nadzienie utrzeć w garnuszku. Nadzienie wyłożyć na całe ciastka, przykryć ciastkami z dziurką, lekko przycisnąć. Zostawić na chwilę, aż krem lekko zastygnie.


*ciasteczka i krem są wystarczająco słodkie, więc tylko część posypałam cukrem.



Przepis dodaję do Kuchni Wielkanocnej 2010.


1 komentarz:


  1. kasiaaaa24
    2010/03/30 22:41:28
    Przepięknie wyglądają :) Za ajerkoniakiem nie przepadam, ale dla takiego efektu bym się skusiła :)
    spencer2
    2010/03/30 23:07:03
    Jaaaa.. Ale śliczne, iście wiosenne. Uwielbiam kruche ciasteczka, i uwielbiam ajerkoniak. Taki mix, to chyba bym po prostu pokochał..
    zawszepolka
    2010/03/30 23:19:11
    Śliczności :)
    gosiaa99
    2010/03/30 23:31:14
    Edysiu! Cudowne ciasteczka..są naprawdę śliczne:) Nie mogę się napatrzeć :p
    atina_bc
    2010/03/31 06:18:11
    Cudowne ciasteczka:)
    abbra
    2010/03/31 06:19:46
    Śliczne - i bardzo wiosenne !
    majanaboxing
    2010/03/31 06:44:29
    Jejciu,jakie one są śliczne! Piekna ozdoba na stole wielkanocnym, pełne wiosny ciasteczka! Super :)
    myniolinka
    2010/03/31 07:09:57
    Śliczne!!! szkoda że u mnie takich kwiatków nie ma... chętnie bym schrupała do porannej kawki :)
    katarina.f
    2010/03/31 09:06:04
    Śliczności!
    cuda.wianki
    2010/03/31 09:48:33
    sliczne! z ajerkoniakiem musz abyc pyszne! Edytko, ja tez mam ochote na pieczenie ciasteczek w najblizszym czasie. moze w koncu uda sie nam razem :-))
    Gość: espresso, 195.88.91.*
    2010/03/31 09:59:34
    Piękne wiosenne ciasteczka :)
    Jeszcze nie jadłam z ajerkoniakiem,ale napewno są pyszne.
    alicja-30
    2010/03/31 12:34:03
    Jak pięknie Ci wyszły, takie wiosenne kwiatuszki! I chyba nawet na Wielkanoc lepiej pasuje bo ajerkoniak... ;-) Pozdrawiam!
    edysia79
    2010/03/31 16:33:45
    Dziękuję :D
    olciaky
    2010/04/01 21:21:20
    O to o nich pisałaś mi:)
    No super, super;)))
    mania179
    2010/04/11 18:56:12
    Edysiu, ja ajerkoniak wręcz uwielbiam! :) Szczególnie w wypiekach. Twoje ciasteczka są wspaniałe ;)
    Gość: Jachna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/04/12 17:05:59
    Edytko, a ile tych ciasteczek wychodzi z tej porcji ?? bo ajerkoniak mi został po babie wielkanocnej a te kwiatuszki tak smakowicie wyglądają, że mam na nie chętkę :D
    edysia79
    2010/04/14 22:57:22
    Jachno wiesz co? Policzyłam te ciastka, ale zapomniałam sobie zapisać ile ich było, ale muszę Ci powiedzieć że bardzo szybko znikają ;)
    Było ich chyba około 25-30.
    Polecam!

    OdpowiedzUsuń