Przepis zaczerpnęłam z gazety "Sól i pieprz" nr 2/2010. Nie zapiekałam jednak rolad w piekarniku tak jak w oryginale, ale udusiłam na kuchni.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 plastry wołowiny na pieczeń (po ok. 160 g każdy)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 100 g fety
- po 2 gałązki tymianku i bazylii
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml rosołu
- 200 g krojonych pomidorów (z puszki)
Papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, a fetę na "beleczki" grubości palca. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki i drobno posiekać.
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku fety, obłożyć papryką, połową cebuli i ziołami , zwinąć rolady, obwiązać nicią.
Usmażyć na brązowy kolor na rozgrzanym oleju. Wyjąć rolady z tłuszczu.
Pozostałą cebulę zeszklić na tłuszczu z rolad, dodać przecier pomidorowy i krótko przesmażyć. Oprószyć mąką, zalać winem i rosołem, dodać pomidory razem z zalewą, wymieszać. Włożyć rolady, przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości (około 80-90 minut).
Wyjąć rolady, usunąć nici, a sos doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem grube wstążki.
OdpowiedzUsuńgania76
2010/03/22 18:50:40
U mnie też ostatnio były na obiad roladki wołowe, troszkę inne niż u Ciebie. Pysznie wyglądają :)
wiosenka27
2010/03/22 19:01:08
Lubię oglądać Twoje przepisy między innymi dlatego, że często korzystamy z tych samych żródeł i po tym jak zobaczę co przygotowałaś zastanawiam się czy ja na to danie zwróciłam uwagę:)
Roladki....palce lizać:)Pozdrawiam:)
gosiaa99
2010/03/22 19:09:26
Świetną se te rolady:) Tak sobie myśle żebym takie zrobiła tyleż e z kurczakiem:) Ach kolejny świetny obiadek u ciebie :))
olciaky
2010/03/22 19:09:56
Mniam.
Śliczne zdjęcia, choć wołowego nie lubię same obrazy robią na mnie wrażenie.
Jeść nie muszę.
Gość: darki, 91.150.140.*
2010/03/22 21:37:05
też mam ten numer i też chętnie zrobie kiedys te roladki (: bo twoje wyglądają smakowicie.
kabamaiga
2010/03/22 22:05:47
Wołowe nie gości u nas w domu, sama nie wiem dlaczego. Ciekawe czy w takim towarzystwie by nam posmakowało (bo fetę kocham).
majanaboxing
2010/03/22 22:51:10
Pysznie wyglądają te roladki Edysiu! Wspaniałe obiadki przygotowujesz!
Pozdrawiam:)
zawszepolka
2010/03/23 02:12:42
Edytka kiedy mogę się wprosić do Ciebie na taki obiad?:)
Przyniosę jakieś ciasto :)
edysia79
2010/03/23 09:33:54
Ganiu tośmy się zgrały :))
Wiosenko a na te rolady uwagę zwróciłaś?
Też zauważyłam że lubimy te same źródła przepisów :]
Gosiu nie wiem jakby tutaj mięso drobiowe pasowało, ale spróbuj, a potem daj znać jak smakowało.
Olciku Ty to wczoraj chyba rekord w komentowaniu u mnie pobiłaś :D
Dziękuję za wszystkie :)
Darki dziękuję i polecam.
Kabamaiga u nas mięso wołowe dopiero od niedawna jest w użyciu, do tej pory jakoś się przed nim broniłam. Też sama nie wiem dlaczego ;)
Majanko dziękuję bardzo :)
Poleczko jak tylko będziesz w PL to zapraszam :))
wiosenka27
2010/03/23 16:51:40
Edysiu, zwróciłam uwagę na te roladki:) Tylko, że u mnie jakoś wołowina rzadko pojawia się na stole. Zupełnie nie wiem dlaczego, muszę to zmienić;) Pozdrawiam:)
Gość: http: sezonowesmaki.blox.pl, 217.153.111.*
2010/03/31 08:09:40
Roladki wyglądaja smakowicie. znajda sie na mojej liscie do wypróbowania.