poniedziałek, 22 marca 2010

Rolady wołowe z fetą

Lubię fetę, niedawno polubiłam też rolady wołowe. Kiedy więc zobaczyłam ten przepis, to od razu postanowiłam go wypróbować. Tak jak spodziewałam, rolady bardzo nam smakowały, a sos z dodatkiem wina miał wspaniały aromat i piękny, głęboki kolor. Idealne na niedzielny obiad.

Przepis zaczerpnęłam z gazety "Sól i pieprz" nr 2/2010. Nie zapiekałam jednak rolad w piekarniku tak jak w oryginale, ale udusiłam na kuchni.



Składniki (na 4 porcje):
- 4 plastry wołowiny na pieczeń (po ok. 160 g każdy)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 100 g fety
- po 2 gałązki tymianku i bazylii
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml rosołu
- 200 g krojonych pomidorów (z puszki)


Papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, a fetę na "beleczki" grubości palca. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki i drobno posiekać.

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku fety, obłożyć papryką, połową cebuli i ziołami , zwinąć rolady, obwiązać nicią.
Usmażyć na brązowy kolor na rozgrzanym oleju. Wyjąć rolady z tłuszczu.

Pozostałą cebulę zeszklić na tłuszczu z rolad, dodać przecier pomidorowy i krótko przesmażyć. Oprószyć mąką, zalać winem i rosołem, dodać pomidory razem z zalewą, wymieszać. Włożyć rolady, przykryć i dusić pod przykryciem  do miękkości (około 80-90 minut).
Wyjąć rolady, usunąć nici, a sos doprawić solą i pieprzem.

Podawać z makaronem grube wstążki.

1 komentarz:


  1. gania76
    2010/03/22 18:50:40
    U mnie też ostatnio były na obiad roladki wołowe, troszkę inne niż u Ciebie. Pysznie wyglądają :)
    wiosenka27
    2010/03/22 19:01:08
    Lubię oglądać Twoje przepisy między innymi dlatego, że często korzystamy z tych samych żródeł i po tym jak zobaczę co przygotowałaś zastanawiam się czy ja na to danie zwróciłam uwagę:)
    Roladki....palce lizać:)Pozdrawiam:)
    gosiaa99
    2010/03/22 19:09:26
    Świetną se te rolady:) Tak sobie myśle żebym takie zrobiła tyleż e z kurczakiem:) Ach kolejny świetny obiadek u ciebie :))
    olciaky
    2010/03/22 19:09:56
    Mniam.
    Śliczne zdjęcia, choć wołowego nie lubię same obrazy robią na mnie wrażenie.
    Jeść nie muszę.
    Gość: darki, 91.150.140.*
    2010/03/22 21:37:05
    też mam ten numer i też chętnie zrobie kiedys te roladki (: bo twoje wyglądają smakowicie.
    kabamaiga
    2010/03/22 22:05:47
    Wołowe nie gości u nas w domu, sama nie wiem dlaczego. Ciekawe czy w takim towarzystwie by nam posmakowało (bo fetę kocham).
    majanaboxing
    2010/03/22 22:51:10
    Pysznie wyglądają te roladki Edysiu! Wspaniałe obiadki przygotowujesz!
    Pozdrawiam:)
    zawszepolka
    2010/03/23 02:12:42
    Edytka kiedy mogę się wprosić do Ciebie na taki obiad?:)
    Przyniosę jakieś ciasto :)
    edysia79
    2010/03/23 09:33:54
    Ganiu tośmy się zgrały :))

    Wiosenko a na te rolady uwagę zwróciłaś?
    Też zauważyłam że lubimy te same źródła przepisów :]

    Gosiu nie wiem jakby tutaj mięso drobiowe pasowało, ale spróbuj, a potem daj znać jak smakowało.

    Olciku Ty to wczoraj chyba rekord w komentowaniu u mnie pobiłaś :D
    Dziękuję za wszystkie :)

    Darki dziękuję i polecam.

    Kabamaiga u nas mięso wołowe dopiero od niedawna jest w użyciu, do tej pory jakoś się przed nim broniłam. Też sama nie wiem dlaczego ;)

    Majanko dziękuję bardzo :)

    Poleczko jak tylko będziesz w PL to zapraszam :))
    wiosenka27
    2010/03/23 16:51:40
    Edysiu, zwróciłam uwagę na te roladki:) Tylko, że u mnie jakoś wołowina rzadko pojawia się na stole. Zupełnie nie wiem dlaczego, muszę to zmienić;) Pozdrawiam:)
    Gość: http: sezonowesmaki.blox.pl, 217.153.111.*
    2010/03/31 08:09:40
    Roladki wyglądaja smakowicie. znajda sie na mojej liscie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń