czwartek, 18 marca 2010

Eklerki z kremem śmietankowo-pistacjowym

Nie lubiłam eklerków. Teraz mogę powiedzieć że do tej pory ich nie lubiłam, bo dziś upiekłam własne. Chrupiące eklerki  przepysznym  delikatnym nadzieniem. Dla nas - rewelacja. I wcale nie były takie trudne do przygotowania jak myślałam, chociaż przepis jest dość długi. Może i Wy się dacie skusić tak jak ja?

Przepis znalazłam w gazetce "Ciasta i desery" nr 2/2009, ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian.


Składniki (na 10-14 eklerków)*
ciasto:
- 250 ml wody
- 60 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka

nadzienie:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 opakowanie fixu do śmietany
- 60 g cukru pudru
- 100 g niesolonych, niezbyt drobno posiekanych pistacji

lukier:
- 60 g cukru pudru
- sok z cytryny


Wodę zagotować z masłem, solą i sokiem cytrynowym. Dodać naraz całą przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno odrywać się od ścianek garnka, pozostawiając białawy nalot. Przełożyć ciasto do miski, lekko przestudzić i do jeszcze mocno ciepłego dodać jedno jajko i natychmiast zagnieść. Dodawać kolejne jajka, przy czym każde wbijać dopiero po dokładnym połączeniu ciasta z poprzednim. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i lśniące.

Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy o końcówce w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 10-14 pasków ciasta o długości około 8 cm.

Blachę wstawić na drugą od dołu półkę piekarnika nagrzanego do 220 st.C. Na dolną półkę wstawić płaskie żaroodporne naczynie z filiżanką wody - parująca woda sprawi, że ciasto ładniej wyrośnie.
Piekarnika nie otwierać przez pierwsze 10 minut pieczenia, by ciasto nie opadło.

Jeszcze ciepłe eklerki rozciąć wzdłuż na pół i zostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Odłożyć odrobinę pistacji do dekoracji, resztę wymieszać ze śmietaną. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dolne połówki eklerków - ja nakładałam masę łyżką. Nakryć górnymi częściami.

Lukier utrzeć z cukru pudru i takiej ilości soku z cytryny by powstał dość gęsty lukier i posmarować nim eklerki. Od razu posypać odłożonymi pistacjami i odstawić do zastygnięcia.

* robiłam z połowy porcji i wyszło mi 6 eklerków.

1 komentarz:


  1. iis111
    2010/03/18 22:36:43
    wykonalas sie mistrzowsko:) Nigdy bym nie uwierzyla, ze robilas je pierwszy raz:)
    milk_chocolate84
    2010/03/18 22:41:12
    pełen profesjonalizm ;) Oryginalne.. i bardzo kuszące eklery :)
    pinkcake
    2010/03/18 22:51:55
    Przepiękne! Pistacje wyglądają zabójczo na tym lukrze.
    atina_bc
    2010/03/18 23:16:10
    Wow jakie cudowności! Bardzo mi sie podobają :)
    zawszepolka
    2010/03/18 23:48:00
    Jędza :P Wiedziałaś że lubię ! :) Teraz mi dawaj szybko :)
    Piękne!
    sylwia.ss
    2010/03/19 04:03:37
    Nie wiem co bedzie z moja dieta, ale chyba nie odpuszcze:-))) Wygladaja superowo!
    majanaboxing
    2010/03/19 06:32:40
    Edysiu, one wyglądają wspaniale! Mistrzowsko, po prostu! Jestem pod wrażeniem! Piękne i na pewno pyszne.
    Pozdrawiam Cię cieplutko :))
    Gość: beataohar, *.mmj.pl
    2010/03/19 06:43:37
    Wspaniałe! Ach, no cudne po prostu
    majazteca
    2010/03/19 09:31:19
    Sliczne. Ja eklerki bardzo lubie wiec na pewno sie skusze. Tym bardziej, ze bedzie to okazja do zrobienia po raz pierwszy ciasta ptysiowego :)
    malgorzata.dz
    2010/03/19 09:38:01
    A ja ich tak bardzo dawno nie jadłam... Eklery to ciastka mojego dzieciństwa. I tylko z jednej cukierni, bo w niej były najlepsze. Cukiernia funkcjonuje nadal, ale eklerów już od wielu lat nie mają. Tamte nie były zielone. :) Ale zielone też mi się bardzo podobają. :)
    ugotujmy
    2010/03/19 11:15:36
    do eklerków zawsze podchodziłam z jakąś obojętnością
    smakowały mi, ale nie jakoś strasznie
    wiem jednak, ze takie domowe są tysiąc razy pyszniejsze. szczególnie z tym dodatkiem cudnie zielonych pistacji
    edysia79
    2010/03/19 12:44:50
    Dziękuję za tyle pochwał! Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam kiedy to ciasto mi się udało :)))
    aklat
    2010/03/19 12:52:56
    Piekne!!! nic tylko jesc :)
    kasiaaaa24
    2010/03/19 15:40:30
    Fantastyczny pomysł :) Przepięknie się prezentują :)
    myniolinka
    2010/03/19 17:06:43
    rewelacyjne!!! muszą być pyszne takie domowe:)
    Gość: , *.chello.pl
    2010/03/21 10:18:40
    A ja lubilam eklerki i juz tak dawno ich nie jadlam, a Twoje ... bajkowo i pysznie wyglądają!!!! Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com
    bea.w.kuchni
    2010/03/21 10:51:46
    Widze, ze i u Ciebie pistacjowo sie zrobilo :))
    olciaky
    2010/03/22 19:16:53
    O proszę.
    No piękne.
    Ja to Eklerki pamiętam zajadałam jako dziecko zawsze i tylko w cukierni.
    Miło by było spróbować je zrobić w domowym zaciszu:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń