Przepis zaczerpnięty z lutowego numeru "Soli i pieprzu".
Składniki:
- 2 cebule
- 300 g wędzonego schabu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g ziemniaków
- 3 jaja
- 500 ml mleka
- 100 g startego żółtego sera - goudy
- szczypiorek
- sól i pieprz
- mielony kminek
Cebule obrać, drobno posiekać. Wędlinę pokroić w dużą kostkę grubości około 1,5 cm. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebule, dodać schab i smażyć razem jeszcze około 2 minuty.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st.C (z termoobiegiem do 170 st.C). Formę do zapiekanek posmarować tłuszczem.
Kapustę odcisnąć z soku. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z kapustą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę ziemniaków z kapustą przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć podsmażony schab z cebulą i przykryć resztą kapusty z ziemniakami.
Jajka roztrzepać z mlekiem dodając szczyptę kminku, 1 łyżkę pokrojonego w krążki szczypiorku, sól i pieprz. Polać wierzch zapiekanki, posypać startym serem i zapiekać około 45 minut.
OdpowiedzUsuńmajazteca
2010/03/13 09:27:24
Pycha. Idealna obiadowa propozycja na taki pochmurny i deszczowy dzien jak dzisiejszy :)
majanaboxing
2010/03/13 10:24:40
Świetna ta zapiekanka! Ciekawa jestem smaku, a kiszoną kapustkę bardzo lubie:)
Gość: Retrose Taste, *.toya.net.pl
2010/03/13 10:49:20
Wygląda rewelacyjnie! Aż mi zapachniało z tego posta. Życzę Ci smacznego!
wiosenka27
2010/03/13 11:34:09
Pyszna zapiekanka:)
ewusialala
2010/03/13 11:49:03
Pysznie wygląda... a smakuje pewnie jeszcze pyszniej:)
gosiaa99
2010/03/13 13:10:39
Palce lizać! :)MAm takie zapasy kapusty kiszonej że napewno zrobię :)
A zapaiekanki to od wczoraj za mną chodzą ;))
iis111
2010/03/13 15:00:50
tyle u Ciebie zapiekanek, ze nie wiem ktora niedlugo zrobie:)
Gość: , *.chello.pl
2010/03/13 15:37:48
Hm.. jeszcze nie robiłam zapiekanki z kapustą kiszoną. Warto sprobowac :)
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
myniolinka
2010/03/13 19:46:35
wygląda zachęcająco! lubię takie smaki :)
kasiaaaa24
2010/03/14 16:33:52
Pysznie wygląda :) bardzo mi się podoba taka zapiekanka :)
ugotujmy
2010/03/15 13:41:30
na zimę i na każdą inną porę roku..
lubię kapustę bardzo
sylwia.ss
2010/03/15 18:35:42
Nigdy nie slyszalam o zapiekance z kapusta kiszona, ale wyglada bardzo smakowicie i chyba warto sprobowac:-) Pozdrawiam.
edysia79
2010/03/15 20:20:45
Polecam Wam tą zapiekankę :)
anytsujx
2010/03/15 20:38:38
Zapiekanka wygląda smakowicie....nigdy jeszcze nie jadłam z kiszonej kapusty
gosiab_3
2010/03/15 22:53:25
wiem na pewno,ze bardzo by mi smakowala :):):)
Pozdrawiam cieplutko :)
zawszepolka
2010/03/16 22:12:43
Edytka podzielisz się?
Z kumą zza miedzy prawie? :D
edysia79
2010/03/16 23:16:27
Poleczko jasne że tak, wpadnij choćby dziś :))
ewena
2010/03/18 21:52:20
To jak Polka kuma, to i ja kuma;)...bo ta zapiekanka bardzo mi się podoba...zapisuję i zrobię:)
edysia79
2010/03/18 22:45:54
Eweno no to mam dwie kumy ;)
Zrób tą zapiekankę koniecznie i podziel się wrażeniami smakowymi.
olciaky
2010/03/22 19:23:54
Bardzo fajny przepis.
Niekoniecznie zimowy:)
bbrzezinka
2010/10/05 10:38:48
zrobiłam zapiekankę i pyyszna :)
alebabka77
2010/12/17 18:00:57
Zrobiłam ją jakiś czas temu. Bardzo smaczna. Pierwszy raz robiłam zapiekankę z kiszoną kapustą, nie miałam schabu, dodałam to co było w lodówce czyli bekon i kabanosy i też było OK. Dzięki za przepis :)
edysia79
2010/12/20 12:20:25
Alebabka cieszę się, że przepis się sprawdził :)
Gość: Aga, *.olsztyn.vectranet.pl
2011/02/17 16:29:55
Ziemniaki były surowe w mojej zapiekance...no i kapusta mało zmiękła
edysia79
2011/02/17 16:36:19
Aga mogłaś sprawdzić miękkość ziemniaków widelcem i piec trochę dłużej. W przepisie czas pieczenia jest podany ze słowem "około 45 minut", więc może to być albo trochę krócej albo dłużej, dużo zależy też od piekarnika w którym się piecze.
Gość: Adam Dzafarczyk, *.mmj.pl
2012/03/15 18:59:52
Przede wszystkim nie wierzyłem że można połączyć ziemniaki z kapustą kiszoną.(Ziemniaki w kwasie nie miękną)Zapiekałem owo bo zawierzyłem.Po 2 godzinach zaczęło się to to palić z góry, tzn ser i początki kapusty a ziemniaki w środku dalej były twarde.Jeśli te posty są prawdą to przestaję gotować a warzę już od 20 lat. TYLE.
Gość: Czunia, 91.226.7.*
2012/11/17 19:17:02
Zapiekanka pycha, piekłam godzinkę pod przykryciem i dodałam troszkę sera do środka. Polecam.