sobota, 13 marca 2010

Zapiekanka z kiszonej kapusty

Zima nie odpuszcza, więc i na moim  kuchennym stole nadal zimowe i sycące potrawy się pojawiają. Zalicza się do nich też zapiekanka z kiszonej kapusty z ziemniakami i wędliną. Może na to nie wygląda, ale smakuje wspaniale - jest pikantna i lekko kwaskowa, chociaż to akurat zależy od tego jak bardzo kwaśnej kapusty użyjemy.

Przepis zaczerpnięty z lutowego numeru "Soli i pieprzu".


Składniki:
- 2 cebule
- 300 g wędzonego schabu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g ziemniaków
- 3 jaja
- 500 ml mleka
- 100 g startego żółtego sera - goudy
- szczypiorek
- sól i pieprz
- mielony kminek


Cebule obrać, drobno posiekać. Wędlinę pokroić w dużą kostkę grubości około 1,5 cm. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebule, dodać schab i smażyć razem jeszcze około 2 minuty.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st.C (z termoobiegiem do 170 st.C). Formę do zapiekanek posmarować tłuszczem.

Kapustę odcisnąć z soku. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z kapustą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę ziemniaków z kapustą przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć podsmażony schab z cebulą i przykryć resztą kapusty z ziemniakami.

Jajka roztrzepać z mlekiem dodając szczyptę kminku, 1 łyżkę pokrojonego w krążki szczypiorku, sól i pieprz. Polać wierzch zapiekanki, posypać startym serem i zapiekać około 45 minut.

1 komentarz:


  1. majazteca
    2010/03/13 09:27:24
    Pycha. Idealna obiadowa propozycja na taki pochmurny i deszczowy dzien jak dzisiejszy :)
    majanaboxing
    2010/03/13 10:24:40
    Świetna ta zapiekanka! Ciekawa jestem smaku, a kiszoną kapustkę bardzo lubie:)
    Gość: Retrose Taste, *.toya.net.pl
    2010/03/13 10:49:20
    Wygląda rewelacyjnie! Aż mi zapachniało z tego posta. Życzę Ci smacznego!
    wiosenka27
    2010/03/13 11:34:09
    Pyszna zapiekanka:)
    ewusialala
    2010/03/13 11:49:03
    Pysznie wygląda... a smakuje pewnie jeszcze pyszniej:)
    gosiaa99
    2010/03/13 13:10:39
    Palce lizać! :)MAm takie zapasy kapusty kiszonej że napewno zrobię :)
    A zapaiekanki to od wczoraj za mną chodzą ;))
    iis111
    2010/03/13 15:00:50
    tyle u Ciebie zapiekanek, ze nie wiem ktora niedlugo zrobie:)
    Gość: , *.chello.pl
    2010/03/13 15:37:48
    Hm.. jeszcze nie robiłam zapiekanki z kapustą kiszoną. Warto sprobowac :)
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com
    myniolinka
    2010/03/13 19:46:35
    wygląda zachęcająco! lubię takie smaki :)
    kasiaaaa24
    2010/03/14 16:33:52
    Pysznie wygląda :) bardzo mi się podoba taka zapiekanka :)
    ugotujmy
    2010/03/15 13:41:30
    na zimę i na każdą inną porę roku..
    lubię kapustę bardzo
    sylwia.ss
    2010/03/15 18:35:42
    Nigdy nie slyszalam o zapiekance z kapusta kiszona, ale wyglada bardzo smakowicie i chyba warto sprobowac:-) Pozdrawiam.
    edysia79
    2010/03/15 20:20:45
    Polecam Wam tą zapiekankę :)
    anytsujx
    2010/03/15 20:38:38
    Zapiekanka wygląda smakowicie....nigdy jeszcze nie jadłam z kiszonej kapusty
    gosiab_3
    2010/03/15 22:53:25
    wiem na pewno,ze bardzo by mi smakowala :):):)
    Pozdrawiam cieplutko :)
    zawszepolka
    2010/03/16 22:12:43
    Edytka podzielisz się?
    Z kumą zza miedzy prawie? :D
    edysia79
    2010/03/16 23:16:27
    Poleczko jasne że tak, wpadnij choćby dziś :))
    ewena
    2010/03/18 21:52:20
    To jak Polka kuma, to i ja kuma;)...bo ta zapiekanka bardzo mi się podoba...zapisuję i zrobię:)
    edysia79
    2010/03/18 22:45:54
    Eweno no to mam dwie kumy ;)
    Zrób tą zapiekankę koniecznie i podziel się wrażeniami smakowymi.
    olciaky
    2010/03/22 19:23:54
    Bardzo fajny przepis.
    Niekoniecznie zimowy:)
    bbrzezinka
    2010/10/05 10:38:48
    zrobiłam zapiekankę i pyyszna :)
    alebabka77
    2010/12/17 18:00:57
    Zrobiłam ją jakiś czas temu. Bardzo smaczna. Pierwszy raz robiłam zapiekankę z kiszoną kapustą, nie miałam schabu, dodałam to co było w lodówce czyli bekon i kabanosy i też było OK. Dzięki za przepis :)
    edysia79
    2010/12/20 12:20:25
    Alebabka cieszę się, że przepis się sprawdził :)
    Gość: Aga, *.olsztyn.vectranet.pl
    2011/02/17 16:29:55
    Ziemniaki były surowe w mojej zapiekance...no i kapusta mało zmiękła
    edysia79
    2011/02/17 16:36:19
    Aga mogłaś sprawdzić miękkość ziemniaków widelcem i piec trochę dłużej. W przepisie czas pieczenia jest podany ze słowem "około 45 minut", więc może to być albo trochę krócej albo dłużej, dużo zależy też od piekarnika w którym się piecze.
    Gość: Adam Dzafarczyk, *.mmj.pl
    2012/03/15 18:59:52
    Przede wszystkim nie wierzyłem że można połączyć ziemniaki z kapustą kiszoną.(Ziemniaki w kwasie nie miękną)Zapiekałem owo bo zawierzyłem.Po 2 godzinach zaczęło się to to palić z góry, tzn ser i początki kapusty a ziemniaki w środku dalej były twarde.Jeśli te posty są prawdą to przestaję gotować a warzę już od 20 lat. TYLE.
    Gość: Czunia, 91.226.7.*
    2012/11/17 19:17:02
    Zapiekanka pycha, piekłam godzinkę pod przykryciem i dodałam troszkę sera do środka. Polecam.

    OdpowiedzUsuń