Podane z cukrem pudrem i dżemem z czarnej porzeczki tak nam smakowały, że się wprost zajadaliśmy i wszystkie zniknęły w mig :)
Przepis znalazłam na blogu Asi.
Składniki:
- 250 g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką.
Na odrobinie oleju smażyć niewielkie złote placuszki.
Można podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, owocami lub dżemem.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2010/03/25 20:56:55
Edytko, ja robiłam prawie takie same, według przepisu Nigelli. eksplozjasmaku.blox.pl/2010/01/Racuchy-z-ricotty.html Jedliśmy je z jagodami w syropie i masz rację, one są rewelacyjne:) Pozdrawiam:)
wypiekibeaty
2010/03/25 20:57:14
Piękne zdjęcia!
Dodaje blog do zakładek na swoim blogu : wypiekibeaty.blox.pl/html
gosiaa99
2010/03/25 21:16:05
Edysiu jakie wspaniałe!: ) Piękne zdjęcia ;)
Z ricotta muszą bajecznie smakować ;)
poswiatka
2010/03/25 21:32:41
Wyglądają wielce zachęcająco, ale chyba lubie najbardziej wszelkie placki bez niczego... Konfitura i cukier na raz to za dużo jak na mnie. Ale cieszę się, że Wam smakowały. :-)
Gość: Hania, *.chello.pl
2010/03/25 21:46:40
Jestem wciąż w trakcie poszukiwania idealnych placuszków. Te wyglądają zdecydowanie obiecująco. Muszę je spróbować. Piękne zdjęcia
majazteca
2010/03/25 21:59:04
Wygladaja mega smacznie. Koniecznie do zrobienia :))
majanaboxing
2010/03/25 22:35:36
Wyglądają wspaniale! Robiłam placuszki z ricottą i bardzo nam smakowały:)))
atina_bc
2010/03/26 05:23:59
Pyszne zdjęcie! Az bym po nie sięgnęła:) Wiem jakie są pyszne , bo też takie robiłam, dlatego na ich widok wspomnienia wróciły i w brzuszku burczeć zaczęło:) Tak pysznie u Ciebie wyglądają:)
zawszepolka
2010/03/27 00:27:02
Śliczne zdjęcia!
Edytka przyszłam po porcję na jutrzejsze śniadanie :)
Gość: anita, *.icpnet.pl
2010/03/27 11:55:02
zrobiłam, jako, że jestem na diecie spróbowałam zaledwie jednego hapsa, ale są pysze,
a co mnie najbardziej ucieszyło, to to, że przemyciłam twaróg, którego moje dzieci ponoć nie lubią a placki zajadały ze smakiem:)
vespertinee
2010/03/27 16:33:05
To pierwsze zdjecie jest prze-ślicz-ne!
ugotujmy
2010/03/28 00:49:27
ricotta się w mojej kuchni nie pojawia wcale
może czasem to zmienic.. :-)
a słodkie placki bardzo lubię polane miodem
edysia79
2010/03/29 18:22:17
Dziękuję za komplementy dla placuszków :)
olciaky
2010/04/29 21:32:43
Nieziemsko kuszą:)
bbrzezinka
2010/05/23 15:31:13
Delikatne, lekkie i pyszniutkie :), udany niedzielny obiadek :)