czwartek, 25 marca 2010

Placuszki z ricottą

To moje drugie spotkanie z serem ricotta i to bardzo smaczne spotkanie, muszę przyznać. Placuszki są puszyste, lekkie i bardzo delikatne. Wprost rozpływają się w ustach.
Podane z cukrem pudrem i dżemem z czarnej porzeczki tak nam smakowały, że się wprost zajadaliśmy i wszystkie zniknęły w mig :)

Przepis znalazłam na blogu Asi.



Składniki:
- 250 g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli


W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką.

Na odrobinie oleju smażyć niewielkie złote placuszki.

Można podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, owocami lub dżemem.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2010/03/25 20:56:55
    Edytko, ja robiłam prawie takie same, według przepisu Nigelli. eksplozjasmaku.blox.pl/2010/01/Racuchy-z-ricotty.html Jedliśmy je z jagodami w syropie i masz rację, one są rewelacyjne:) Pozdrawiam:)
    wypiekibeaty
    2010/03/25 20:57:14
    Piękne zdjęcia!
    Dodaje blog do zakładek na swoim blogu : wypiekibeaty.blox.pl/html
    gosiaa99
    2010/03/25 21:16:05
    Edysiu jakie wspaniałe!: ) Piękne zdjęcia ;)
    Z ricotta muszą bajecznie smakować ;)
    poswiatka
    2010/03/25 21:32:41
    Wyglądają wielce zachęcająco, ale chyba lubie najbardziej wszelkie placki bez niczego... Konfitura i cukier na raz to za dużo jak na mnie. Ale cieszę się, że Wam smakowały. :-)
    Gość: Hania, *.chello.pl
    2010/03/25 21:46:40
    Jestem wciąż w trakcie poszukiwania idealnych placuszków. Te wyglądają zdecydowanie obiecująco. Muszę je spróbować. Piękne zdjęcia
    majazteca
    2010/03/25 21:59:04
    Wygladaja mega smacznie. Koniecznie do zrobienia :))
    majanaboxing
    2010/03/25 22:35:36
    Wyglądają wspaniale! Robiłam placuszki z ricottą i bardzo nam smakowały:)))
    atina_bc
    2010/03/26 05:23:59
    Pyszne zdjęcie! Az bym po nie sięgnęła:) Wiem jakie są pyszne , bo też takie robiłam, dlatego na ich widok wspomnienia wróciły i w brzuszku burczeć zaczęło:) Tak pysznie u Ciebie wyglądają:)
    zawszepolka
    2010/03/27 00:27:02
    Śliczne zdjęcia!
    Edytka przyszłam po porcję na jutrzejsze śniadanie :)
    Gość: anita, *.icpnet.pl
    2010/03/27 11:55:02
    zrobiłam, jako, że jestem na diecie spróbowałam zaledwie jednego hapsa, ale są pysze,
    a co mnie najbardziej ucieszyło, to to, że przemyciłam twaróg, którego moje dzieci ponoć nie lubią a placki zajadały ze smakiem:)
    vespertinee
    2010/03/27 16:33:05
    To pierwsze zdjecie jest prze-ślicz-ne!
    ugotujmy
    2010/03/28 00:49:27
    ricotta się w mojej kuchni nie pojawia wcale
    może czasem to zmienic.. :-)
    a słodkie placki bardzo lubię polane miodem
    edysia79
    2010/03/29 18:22:17
    Dziękuję za komplementy dla placuszków :)
    olciaky
    2010/04/29 21:32:43
    Nieziemsko kuszą:)
    bbrzezinka
    2010/05/23 15:31:13
    Delikatne, lekkie i pyszniutkie :), udany niedzielny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń