wtorek, 3 maja 2011

Babeczki z mięsem

Oto dobry sposób na wykorzystanie pieczeni pozostałej po świętach, lub po prostu upieczonej na obiad i nie zjedzonej od razu. Ja na Wielkanoc zrobiłam pyszną pieczeń z suszonymi pomidorami, która niestety zdjęć się nie doczekała, ale była tak dobra, że na pewno ją zrobię jeszcze raz i wtedy na pewno sfotografuję. Tymczasem wystąpiła na zdjęciach jako farsz do babeczek ;)

Takie babeczki dobrze sprawdzą się jako przystawka, kolacja, lub piknikowa przekąska.




Składniki (na 12 babeczek; 1 sztuka=325 kcal)
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
- 200 g pieczeni (np. rzymskiej)
- 100 g pieczarek
- 2 ugotowane jajka
- 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- sól i pieprz

- żółtko do posmarowania


Z przesianej mąki, zimnego masła, jajka, szczypty soli i wody zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Przygotować farsz:
mięso z pieczeni, obrane pieczarki oraz jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Dodać rozmaryn i śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Z 2/3 ciasta rozwałkować placek o grubości około 4 mm. Wykroić z niego 12 krążków i wylepić nim natłuszczone zagłębienia w blaszce do pieczenia muffinek. Nałożyć farsz.

Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć 12 krążków (u mnie o średnicy 6,5 cm), w każdym wyciąć mały otwór, żeby farsz mógł odparować (ja zrobiłam to rurką do napojów). Przygotowanymi krążkami przykryć farsz i zlepić brzegi babeczek. Każdą posmarować żółtkiem.

Piec przez 35 minut w 190 st.C.


Przepis pochodzi z gazety "Moje gotowanie" nr 6/2009.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2011/05/03 21:05:37
    Ciekawy pomysł. Z filiżanką czerwonego barszczu -pycha:)
    trzcinowisko
    2011/05/03 21:06:49
    Wyglądają naprawdę dobrze...może spróbuję je zrobić z granulatem sojowym w ten sam sposób? Bo efekt wart eksperymentów:)))
    grazyna00711
    2011/05/03 21:29:35
    Wspaniały pomysł :)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/05/03 21:34:18
    Oj te babeczki już samym wyglądem podbiły moje serce:) ...piękne Edytko:) pozdrawiam
    cuda.wianki
    2011/05/03 23:19:13
    znakomity pomysl Edytko! zapamietam sobie! :-)
    bernadeta75
    2011/05/03 23:46:53
    świetnie wygladaja. lubie takie improwizacje.
    majanaboxing
    2011/05/04 06:42:28
    Ciekawe te babeczki i na pewno smakują świetnie :)
    Miłego dnia Edysiu:)
    milk_chocolate84
    2011/05/04 08:19:42
    bardzo fajny pomysł :) U mnie niestety nic nie zostało po świętach.. ale będę o nich pamiętać :)
    acirinka
    2011/05/04 11:33:47
    Wspaniale wyglądają. Świetna wytrawna przekąska.
    kabamaiga
    2011/05/04 11:45:29
    Na drugie śniadanie i na obiad - rewelacja.
    myniolinka
    2011/05/04 20:13:13
    nie miałabym nic przeciwko takiej kolacji...:)
    nathalia8
    2011/05/04 21:16:18
    świetny pomysł!u mnie też często zostaje pasztecik albo jakieś mielone..super!

    OdpowiedzUsuń