Takie babeczki dobrze sprawdzą się jako przystawka, kolacja, lub piknikowa przekąska.
Składniki (na 12 babeczek; 1 sztuka=325 kcal)
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
- 200 g pieczeni (np. rzymskiej)
- 100 g pieczarek
- 2 ugotowane jajka
- 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- sól i pieprz
- żółtko do posmarowania
Z przesianej mąki, zimnego masła, jajka, szczypty soli i wody zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Przygotować farsz:
mięso z pieczeni, obrane pieczarki oraz jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Dodać rozmaryn i śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z 2/3 ciasta rozwałkować placek o grubości około 4 mm. Wykroić z niego 12 krążków i wylepić nim natłuszczone zagłębienia w blaszce do pieczenia muffinek. Nałożyć farsz.
Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć 12 krążków (u mnie o średnicy 6,5 cm), w każdym wyciąć mały otwór, żeby farsz mógł odparować (ja zrobiłam to rurką do napojów). Przygotowanymi krążkami przykryć farsz i zlepić brzegi babeczek. Każdą posmarować żółtkiem.
Piec przez 35 minut w 190 st.C.
Przepis pochodzi z gazety "Moje gotowanie" nr 6/2009.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2011/05/03 21:05:37
Ciekawy pomysł. Z filiżanką czerwonego barszczu -pycha:)
trzcinowisko
2011/05/03 21:06:49
Wyglądają naprawdę dobrze...może spróbuję je zrobić z granulatem sojowym w ten sam sposób? Bo efekt wart eksperymentów:)))
grazyna00711
2011/05/03 21:29:35
Wspaniały pomysł :)
jolantaszyndlarewicz
2011/05/03 21:34:18
Oj te babeczki już samym wyglądem podbiły moje serce:) ...piękne Edytko:) pozdrawiam
cuda.wianki
2011/05/03 23:19:13
znakomity pomysl Edytko! zapamietam sobie! :-)
bernadeta75
2011/05/03 23:46:53
świetnie wygladaja. lubie takie improwizacje.
majanaboxing
2011/05/04 06:42:28
Ciekawe te babeczki i na pewno smakują świetnie :)
Miłego dnia Edysiu:)
milk_chocolate84
2011/05/04 08:19:42
bardzo fajny pomysł :) U mnie niestety nic nie zostało po świętach.. ale będę o nich pamiętać :)
acirinka
2011/05/04 11:33:47
Wspaniale wyglądają. Świetna wytrawna przekąska.
kabamaiga
2011/05/04 11:45:29
Na drugie śniadanie i na obiad - rewelacja.
myniolinka
2011/05/04 20:13:13
nie miałabym nic przeciwko takiej kolacji...:)
nathalia8
2011/05/04 21:16:18
świetny pomysł!u mnie też często zostaje pasztecik albo jakieś mielone..super!