Składniki:
- 5 średnich porów
- 2 łyżeczki masła
- ząbek czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- 1 bulionetka drobiowa Knorr
- kilka łyżek mleka
- sól i pieprz
Pory przekroić na pół i w piórka. Masło rozgrzać w rondelku, wrzucić posiekany (nie zmiażdżony) czosnek i pory. Podsmażyć na większym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i jeszcze chwilę poddusić z porami. Dodać 4 szklanki wrzątku oraz bulionetkę drobiową. Doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Całość zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, podprawić kilkoma łyżkami mleka, wymieszać.
Podawać z grzankami posmarowanymi słonym masłem.
Przepis z blogu Brudnopis: cudawianki w kuchni.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2011/05/15 21:57:12
Robiłam tę zupę, jest wspaniała:)
grazyna00711
2011/05/15 22:42:08
Robię podobną, też z grzankami - w domu wszyscy ja uwielbiają :)
kasandraa6
2011/05/15 22:52:30
uwielbiam zupę z pora
mangup
2011/05/15 23:46:23
Ciekawa a ja mam pytanie w jaki sposób zrobić dobre i smaczne grzanki. Pamiętam jak moja mama je robi i próbuje zrobić podobnie ale nie wychodzą. Smaże kostki chleba na maśle ale nigdy nie wychodzą mi chrupiące. Ktoś może coś poradzić?
zauberi
2011/05/16 08:48:04
uwielbiam zupy kremy, Twoja wygląda pysznie :)
monica-wino-i-oliwki
2011/05/16 09:08:40
Pora uwielbiam, a zupa tym bardziej by mi smakowała, pycha :)
justmydelicious
2011/05/16 09:22:59
porowej w wersji kremowej jeszcze nie jadłam, ale na pewno to nadrobię :)
wariatka327
2011/05/16 10:18:17
Uwielbiam zupę z pora. Zazwyczaj dodaję do niej jeszcze groszek ptysiowy.
mopswkuchni
2011/05/16 12:33:49
To jedna z najlepszych zup-kremów. Pychotka!
kini1812
2011/05/16 12:36:05
ja również uwielbiam wszelakie zupy-krem. są idealne!
Twoja porowa kusi tak, że aż brak słów :)
atina_bc
2011/05/16 15:31:52
Musi pysznie smakować :)
malgorzata.dz
2011/05/16 16:45:25
Smacznego! :)
kulinarnespotkania
2011/05/16 16:51:32
taka zupka jest pyszna:)
ola7
2011/05/16 17:37:49
jestem fanka zup:)ta musi byc pyszna
cuda.wianki
2011/05/16 18:18:50
fajnie, ze Wam smakowala! pozdrawiam!
Gość: Grace, *.dynamic.chello.pl
2011/05/16 22:48:15
Bardzo lubię zupy kremy,ale z pora jeszcze nie robiłam - chyba czas wypróbować:)
chochlikikuchenne
2011/05/17 09:09:07
Umummmum..pycha!:D
Gość: fiska, *.dynamic.chello.pl
2011/05/18 23:04:35
mangup
moze musisz smazyc cała kromke, u mnie sie sprawdza, potem kroje na kostkę zawsze są chrupiące. Mozes tez upiec w tosterze lub opiekaczu i potem pokroić. I troche musza ostygnac wg mnie wtedy robia sie twardsze :)
edysia79
2011/05/19 14:39:03
Mangup takie złote i chrupiące grzanki wychodzą mi kiedy smażę chleb pokrojony w kostkę. Jeśli potrzebuję całe kromki, opiekam je w tosterze.
Może za dużo masła dodajesz do smażenia?