niedziela, 15 maja 2011

Kremowa zupa porowa

Ta zupa długo czekała na swoją kolej, ale w końcu się doczekała. A że kremowe zupy to nasze ulubione, to i ta nam bardzo smakowała. Obowiązkowo podana z grzankami oczywiście ;)




Składniki:
- 5 średnich porów
- 2 łyżeczki masła
- ząbek czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- 1 bulionetka drobiowa Knorr
- kilka łyżek mleka
- sól i pieprz

Pory przekroić na pół i w piórka. Masło rozgrzać w rondelku, wrzucić posiekany (nie zmiażdżony) czosnek i pory. Podsmażyć na większym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i jeszcze chwilę poddusić z porami. Dodać 4 szklanki wrzątku oraz bulionetkę drobiową. Doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Całość zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, podprawić kilkoma łyżkami mleka, wymieszać.

Podawać z grzankami posmarowanymi słonym masłem.


Przepis z blogu Brudnopis: cudawianki w kuchni.


1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2011/05/15 21:57:12
    Robiłam tę zupę, jest wspaniała:)
    grazyna00711
    2011/05/15 22:42:08
    Robię podobną, też z grzankami - w domu wszyscy ja uwielbiają :)
    kasandraa6
    2011/05/15 22:52:30
    uwielbiam zupę z pora
    mangup
    2011/05/15 23:46:23
    Ciekawa a ja mam pytanie w jaki sposób zrobić dobre i smaczne grzanki. Pamiętam jak moja mama je robi i próbuje zrobić podobnie ale nie wychodzą. Smaże kostki chleba na maśle ale nigdy nie wychodzą mi chrupiące. Ktoś może coś poradzić?
    zauberi
    2011/05/16 08:48:04
    uwielbiam zupy kremy, Twoja wygląda pysznie :)
    monica-wino-i-oliwki
    2011/05/16 09:08:40
    Pora uwielbiam, a zupa tym bardziej by mi smakowała, pycha :)
    justmydelicious
    2011/05/16 09:22:59
    porowej w wersji kremowej jeszcze nie jadłam, ale na pewno to nadrobię :)
    wariatka327
    2011/05/16 10:18:17
    Uwielbiam zupę z pora. Zazwyczaj dodaję do niej jeszcze groszek ptysiowy.
    mopswkuchni
    2011/05/16 12:33:49
    To jedna z najlepszych zup-kremów. Pychotka!
    kini1812
    2011/05/16 12:36:05
    ja również uwielbiam wszelakie zupy-krem. są idealne!
    Twoja porowa kusi tak, że aż brak słów :)
    atina_bc
    2011/05/16 15:31:52
    Musi pysznie smakować :)
    malgorzata.dz
    2011/05/16 16:45:25
    Smacznego! :)
    kulinarnespotkania
    2011/05/16 16:51:32
    taka zupka jest pyszna:)
    ola7
    2011/05/16 17:37:49
    jestem fanka zup:)ta musi byc pyszna
    cuda.wianki
    2011/05/16 18:18:50
    fajnie, ze Wam smakowala! pozdrawiam!
    Gość: Grace, *.dynamic.chello.pl
    2011/05/16 22:48:15
    Bardzo lubię zupy kremy,ale z pora jeszcze nie robiłam - chyba czas wypróbować:)
    chochlikikuchenne
    2011/05/17 09:09:07
    Umummmum..pycha!:D
    Gość: fiska, *.dynamic.chello.pl
    2011/05/18 23:04:35
    mangup

    moze musisz smazyc cała kromke, u mnie sie sprawdza, potem kroje na kostkę zawsze są chrupiące. Mozes tez upiec w tosterze lub opiekaczu i potem pokroić. I troche musza ostygnac wg mnie wtedy robia sie twardsze :)
    edysia79
    2011/05/19 14:39:03
    Mangup takie złote i chrupiące grzanki wychodzą mi kiedy smażę chleb pokrojony w kostkę. Jeśli potrzebuję całe kromki, opiekam je w tosterze.
    Może za dużo masła dodajesz do smażenia?

    OdpowiedzUsuń