poniedziałek, 9 maja 2011

Roladki kokosowe

Nazbierało mi się w zamrażalniku sporo białek. Postanowiłam więc coś z nimi zrobić. Najlepiej oczywiście coś słodkiego i pysznego.

Udało się :)

Upiekłam dwa biszkopty na białkach i zawinęłam je z masą budyniową i pokroiłam na mniejsze roladki. Dla jeszcze lepszego smaku i ładniejszego wyglądu udekorowałam je paseczkami z polewy czekoladowej.

Szczerze polecam!




Składniki (na 24 sztuki)
ciasto:
- białka z 12 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania

krem:
- 300 ml mleka
- opakowanie budyniu waniliowego
- 250 g masła
- 4 łyżki naparu z kawy
- 4 łyżki rumu (zastąpiłam likierem amaretto)

- polewa czekoladowa (przygotowana z połowy składników)


Przygotowanie ciasta:
białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Wsypać przesianą mąkę oraz wiórki kokosowe i szybko, ale delikatnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą).

Wyłożyć papierem do pieczenia dwie blachy o wymiarach 28x36 cm. Na każdej blasze rozsmarować połowę ciasta, posypać cukrem pudrem (piekłam na jednej blasze, w dwóch turach).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piec przez 8-10 minut.


Przygotowanie kremu:
z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń, wystudzić (garnek z gorącym budyniem przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i zostawić do ostygnięcia).
Miękkie masło zmiksować na puch i nadal miksując dodawać budyń po łyżce. Dolać kawę, rum i dalej miksować, aż powstanie gładki krem. Podzielić na połowę.

Ze schłodzonego ciasta zdjąć papier. Oba płaty posmarować kremem, każdy przeciąć z krótszej strony na pół. Zwinąć 4 cienkie rolady. Owinąć je folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki, żeby stężały.

Schłodzone rolady odwinąć z folii, każdą pokroić na 6 kawałków (o długości 6 cm).


Polewę czekoladową przygotować wg przepisu, zimną udekorować roladki. Zostawić do zastygnięcia.


1 komentarz:


  1. js28
    2011/05/09 18:18:19
    Mniam, mniam! Piękne! Dobry pomysł na wykorzystanie białek - bo bezy już mi się znudziły
    myniolinka
    2011/05/09 18:34:23
    przepyszności! też mam nadmiar białek zamrożony, problem polega na tym że zapomniałam ile sztuk zamroziłam...
    jolantaszyndlarewicz
    2011/05/09 18:36:51
    ależ one piękne Edytko....zauroczyły mnie:) pozdrawiam
    edysia79
    2011/05/09 18:37:58
    Joanno dziękuję i polecam :)

    Myniolinko ja kupiłam sobie w makro 100 małych pojemniczków z pokrywkami do przechowywania i podawania sosów i trzymam w nich przyprawy w szufladzie, a także mrożę w nich białka. Do jednego pojemniczka mieszczą się 2 białka, więc zawsze wiem ile ich mam ;)
    edysia79
    2011/05/09 18:38:32
    Joluś dziękuję pięknie :)
    zauberi
    2011/05/09 18:38:57
    jakie śliczne!!! Muszą być pyszne :)
    Gość: Justin Dorothy, 155.158.52.*
    2011/05/09 18:41:14
    Są piękne!! Skusiłabym się na jedną roladkę :)
    Gość: Balianna, *.centertel.pl
    2011/05/09 18:45:38
    Zdecydowanie źle,że tu weszłam. MNiaaaaammmmm moje postanowienie o diecie gdzieś uciekło ;)
    judik1119
    2011/05/09 18:47:52
    Wspaniałe! Małe arcydzieła:)
    milk_chocolate84
    2011/05/09 19:09:54
    fajnie to sobie wykombinowałaś :)
    bozena-1968
    2011/05/09 19:17:57
    Ale fajny pomysł.. u mnie w zamrażarce też spory zapas białek..
    gruszkazfartuszka
    2011/05/09 19:18:45
    cudownie wyglądają :) i pewnie równie cudownie smakują.
    ps. że też nigdy nie wpadłam na to, żeby mrozić białka... :/
    mikimama
    2011/05/09 20:01:12
    Bardzo ładne Edysiu!
    martex.82
    2011/05/09 20:03:40
    śliczne te roladki, urokliwe i z pewnością pyszne :)
    Gość: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
    2011/05/09 20:21:38
    Świetnie wyglądają!
    jak małe tygryski:)
    dodista48
    2011/05/09 21:09:59
    O kurcze!!!! To jest cos!!! Slinka cieknie na sama mysl...
    usmiecham-sie
    2011/05/09 21:11:23
    Zakochałam sie w nich i bardzo, BARDZO chce zrobić :)
    edysia79
    2011/05/09 21:19:18
    Dziękuję Wam serdecznie za tyle komplementów :)

    Niepokornik tygryski? masz rację :))

    Usmiecham-sie zakochanie to piękny stan :)
    W takim razie MUSISZ je zrobić ;)

    Gruszkazfartuszka ja się o mrożeniu białek dowiedziałam kiedy zaczęłam pisać bloga, wcześniej zdarzało mi się niestety je wylewać...
    Gość: kaiserka, *.superkabel.de
    2011/05/09 22:31:17
    Przeurocze roladki,na pewno sa pyszne!
    Zazdroszcze pomyslow!Mam jeszcze jeden swietny przepis na wykorzystanie bialek,dzieki!:)
    Pozdrawiam!:)
    majanaboxing
    2011/05/09 23:07:27
    Śliczne roladki Edysiu! I to jeszcze kokosowe, a kokos uwielbiam :)
    kini1812
    2011/05/10 01:46:52
    cudne te roladki! :)
    atina_bc
    2011/05/10 06:06:28
    Wyglądają rewelacyjnie!
    kuchennefascynacje
    2011/05/10 07:52:13
    Pieknie wyglądają, na pewno przepyszne :)
    justmydelicious
    2011/05/10 13:04:37
    wow, ale one są cudne z bliska! :)
    Gość: DaisyDukes, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/05/10 20:06:17
    kto by pomyślał, ze takie pyszności można stworzyć z białek?! Świetny pomysł :)
    Gość: Smaczny Dom, *.static.213-200-250-163.cybernet.ch
    2011/05/11 21:32:28
    gratuluje pomyslu! z reka na sercu sie przyznaje ze bym na nie wpadla:) super!!!!
    nathalia8
    2011/05/12 14:39:38
    ale piękne...i takie delikatne..Wspaniały pomysł !

    OdpowiedzUsuń