Udało się :)
Upiekłam dwa biszkopty na białkach i zawinęłam je z masą budyniową i pokroiłam na mniejsze roladki. Dla jeszcze lepszego smaku i ładniejszego wyglądu udekorowałam je paseczkami z polewy czekoladowej.
Szczerze polecam!
Składniki (na 24 sztuki)
ciasto:
- białka z 12 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
krem:
- 300 ml mleka
- opakowanie budyniu waniliowego
- 250 g masła
- 4 łyżki naparu z kawy
- 4 łyżki rumu (zastąpiłam likierem amaretto)
- polewa czekoladowa (przygotowana z połowy składników)
Przygotowanie ciasta:
białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Wsypać przesianą mąkę oraz wiórki kokosowe i szybko, ale delikatnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą).
Wyłożyć papierem do pieczenia dwie blachy o wymiarach 28x36 cm. Na każdej blasze rozsmarować połowę ciasta, posypać cukrem pudrem (piekłam na jednej blasze, w dwóch turach).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piec przez 8-10 minut.
Przygotowanie kremu:
z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń, wystudzić (garnek z gorącym budyniem przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i zostawić do ostygnięcia).
Miękkie masło zmiksować na puch i nadal miksując dodawać budyń po łyżce. Dolać kawę, rum i dalej miksować, aż powstanie gładki krem. Podzielić na połowę.
Ze schłodzonego ciasta zdjąć papier. Oba płaty posmarować kremem, każdy przeciąć z krótszej strony na pół. Zwinąć 4 cienkie rolady. Owinąć je folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki, żeby stężały.
Schłodzone rolady odwinąć z folii, każdą pokroić na 6 kawałków (o długości 6 cm).
Polewę czekoladową przygotować wg przepisu, zimną udekorować roladki. Zostawić do zastygnięcia.
OdpowiedzUsuńjs28
2011/05/09 18:18:19
Mniam, mniam! Piękne! Dobry pomysł na wykorzystanie białek - bo bezy już mi się znudziły
myniolinka
2011/05/09 18:34:23
przepyszności! też mam nadmiar białek zamrożony, problem polega na tym że zapomniałam ile sztuk zamroziłam...
jolantaszyndlarewicz
2011/05/09 18:36:51
ależ one piękne Edytko....zauroczyły mnie:) pozdrawiam
edysia79
2011/05/09 18:37:58
Joanno dziękuję i polecam :)
Myniolinko ja kupiłam sobie w makro 100 małych pojemniczków z pokrywkami do przechowywania i podawania sosów i trzymam w nich przyprawy w szufladzie, a także mrożę w nich białka. Do jednego pojemniczka mieszczą się 2 białka, więc zawsze wiem ile ich mam ;)
edysia79
2011/05/09 18:38:32
Joluś dziękuję pięknie :)
zauberi
2011/05/09 18:38:57
jakie śliczne!!! Muszą być pyszne :)
Gość: Justin Dorothy, 155.158.52.*
2011/05/09 18:41:14
Są piękne!! Skusiłabym się na jedną roladkę :)
Gość: Balianna, *.centertel.pl
2011/05/09 18:45:38
Zdecydowanie źle,że tu weszłam. MNiaaaaammmmm moje postanowienie o diecie gdzieś uciekło ;)
judik1119
2011/05/09 18:47:52
Wspaniałe! Małe arcydzieła:)
milk_chocolate84
2011/05/09 19:09:54
fajnie to sobie wykombinowałaś :)
bozena-1968
2011/05/09 19:17:57
Ale fajny pomysł.. u mnie w zamrażarce też spory zapas białek..
gruszkazfartuszka
2011/05/09 19:18:45
cudownie wyglądają :) i pewnie równie cudownie smakują.
ps. że też nigdy nie wpadłam na to, żeby mrozić białka... :/
mikimama
2011/05/09 20:01:12
Bardzo ładne Edysiu!
martex.82
2011/05/09 20:03:40
śliczne te roladki, urokliwe i z pewnością pyszne :)
Gość: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
2011/05/09 20:21:38
Świetnie wyglądają!
jak małe tygryski:)
dodista48
2011/05/09 21:09:59
O kurcze!!!! To jest cos!!! Slinka cieknie na sama mysl...
usmiecham-sie
2011/05/09 21:11:23
Zakochałam sie w nich i bardzo, BARDZO chce zrobić :)
edysia79
2011/05/09 21:19:18
Dziękuję Wam serdecznie za tyle komplementów :)
Niepokornik tygryski? masz rację :))
Usmiecham-sie zakochanie to piękny stan :)
W takim razie MUSISZ je zrobić ;)
Gruszkazfartuszka ja się o mrożeniu białek dowiedziałam kiedy zaczęłam pisać bloga, wcześniej zdarzało mi się niestety je wylewać...
Gość: kaiserka, *.superkabel.de
2011/05/09 22:31:17
Przeurocze roladki,na pewno sa pyszne!
Zazdroszcze pomyslow!Mam jeszcze jeden swietny przepis na wykorzystanie bialek,dzieki!:)
Pozdrawiam!:)
majanaboxing
2011/05/09 23:07:27
Śliczne roladki Edysiu! I to jeszcze kokosowe, a kokos uwielbiam :)
kini1812
2011/05/10 01:46:52
cudne te roladki! :)
atina_bc
2011/05/10 06:06:28
Wyglądają rewelacyjnie!
kuchennefascynacje
2011/05/10 07:52:13
Pieknie wyglądają, na pewno przepyszne :)
justmydelicious
2011/05/10 13:04:37
wow, ale one są cudne z bliska! :)
Gość: DaisyDukes, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/10 20:06:17
kto by pomyślał, ze takie pyszności można stworzyć z białek?! Świetny pomysł :)
Gość: Smaczny Dom, *.static.213-200-250-163.cybernet.ch
2011/05/11 21:32:28
gratuluje pomyslu! z reka na sercu sie przyznaje ze bym na nie wpadla:) super!!!!
nathalia8
2011/05/12 14:39:38
ale piękne...i takie delikatne..Wspaniały pomysł !