Proste, dość szybkie do przygotowania danie, a przy tym jakie efektowne i smaczne.
No i zawiera wszystko to, co lubię.
Składniki (na 3 porcje, czyli 6 kokilek):
- 5 kromek białego chleba tostowego
- 35 g mielonych migdałów
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 35 g płatków migdałowych
- sól, pieprz
- 400 g brokułów
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 50-70 g słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Z chleba odkroić skórki, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać mielone migdały, rozpuszczone masło i 3 łyżeczki wody. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać razem z częścią płatków migdałowych do chleba. Posolić, popieprzyć, wymieszać.
Przełożyć do okrągłych niedużych kokilek o średnicy 8 cm i podpiec przez 15 minut.
W tym czasie zblanszować różyczki brokuła i ułożyć na chlebie w foremkach. Połączyć obydwa rodzaje śmietany, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstałym sosem polać brokuły i posypać odłożonymi płatkami migdałowymi.
Zapiekać przez kolejne 15 minut.
No i zawiera wszystko to, co lubię.
Gorąco polecam je i Wam :)
Składniki (na 3 porcje, czyli 6 kokilek):
- 5 kromek białego chleba tostowego
- 35 g mielonych migdałów
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 35 g płatków migdałowych
- sól, pieprz
- 400 g brokułów
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 50-70 g słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Z chleba odkroić skórki, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać mielone migdały, rozpuszczone masło i 3 łyżeczki wody. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać razem z częścią płatków migdałowych do chleba. Posolić, popieprzyć, wymieszać.
Przełożyć do okrągłych niedużych kokilek o średnicy 8 cm i podpiec przez 15 minut.
W tym czasie zblanszować różyczki brokuła i ułożyć na chlebie w foremkach. Połączyć obydwa rodzaje śmietany, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstałym sosem polać brokuły i posypać odłożonymi płatkami migdałowymi.
Zapiekać przez kolejne 15 minut.
Przepis zaczerpnęłam z magazynu BISTRO nr 1/2011, ale podałam z moimi zmianami.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2011/05/17 22:13:12
Ja też to wszystko lubię.
jolantaszyndlarewicz
2011/05/17 22:13:43
ależ to musi być pyszne....a jak wygląda...pozdrawiam
ola7
2011/05/17 22:40:18
wyglada bardzo smakowicie:)
majanaboxing
2011/05/17 23:29:14
Ciekawy pomysł i pysznie wygląda!:)
milk_chocolate84
2011/05/18 08:16:46
Ciekawi mnie też chlebowy spód.. Bardzo interesujące danie :)
usmiecham-sie
2011/05/18 08:29:18
Nigdy nie próbowałam robić takiej zapiekanki z chlebem, zaintrygowała mnie taka kombinacja :)
myniolinka
2011/05/18 08:55:14
zielone drzewka brokułowe bardzo lubię :) pyszna propozycja :)
eve3.0
2011/05/18 10:24:38
super pomysł :) lubię takie szybkie warzywne zapiekanki w kokilkach :)
wariatka327
2011/05/18 15:46:52
Piękne zdjęcie, a potrawa w moich klimatach - po prostu pycha :))
justmydelicious
2011/05/18 19:09:52
ja to biorę w ciemno! :)
asialc1
2011/05/18 19:34:49
Mniam, ale pyszności :-)
Pozdrawiam cieplutko
Asia
kaaasiuniaa
2011/05/19 12:32:24
Świetny pomysł na pewno wypróbuje szczególnie, że zawiera wszystkie ulubione w moim domu składniki. I piękne zdjęcia- bardzo apetyczne :)