Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru kryształu
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- słoik powideł śliwkowych
Drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem. Dodać łyżkę mąki, wlać mleko, wymieszać. Odstawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Wlać rozczyn, dodać szczyptę soli. Stopniowo wsypywać mąkę i wyrabiać ciasto aż do chwili, gdy będzie odchodziło od ręki (ewentualnie dosypać jeszcze trochę mąki). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Na cieście rozsmarować powidła śliwkowe, zostawiając z każdej strony brzeg szerokości 2 cm. Zwinąć struclę, przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm, z wkładem z kominem, formując wieniec. Zostawić pod przykryciem na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.C przez około 1 godzinę.
OdpowiedzUsuńmilk_chocolate84
2011/05/07 10:39:39
uwielbiam takie strucle, wieńce, czy jakkolwiek je zwać ;) Do kawy..? Niezastąpione :)
usmiecham-sie
2011/05/07 11:46:34
Bardzo bardzo bardzo lubię zawijanki z powidłami. I ciasta z dodatkiem powideł, dzemów, konfitur. To jest jak niespodzianka, miękka i owocowa w środku :)
fantazjemagdyk
2011/05/07 12:12:03
takie zawijańce mają coś w sobie (oczywiście oprócz nadzienia) pięknie wyszło :)
olciaky
2011/05/07 12:31:02
lubię takie szybkie, proste ciasta;)
Pozdrówka weekendowe, Edysiu!
trzcinowisko
2011/05/07 14:35:12
Lubię wszelkie zawijańce:) ostatnio też robiłam:)
abbra
2011/05/07 17:48:41
Pysznie wygląda ! Lubię takie proste, drożdżowe ciasta :)
jolantaszyndlarewicz
2011/05/07 19:30:40
Uwielbiam drożdżowe ciasta, pod każdą postacią:) ...a więc i tego porywam kawałeczek:) pozdrawiam
majanaboxing
2011/05/08 00:08:04
O, ciekawy ! :)) Zjadłabym kawałeczek :)
grazyna00711
2011/05/08 22:02:41
Uwielbiam drożdżowe wypieki, muszę wypróbować :)
Gość: Grace, *.dynamic.chello.pl
2011/05/09 19:41:25
Wygląda bardzo ładnie, jak z cukierni. Ma tylko zasadniczą przewagę: jest domowe :)