środa, 25 maja 2011

Cannelloni z kurczakiem i cukinią

Pierwszy raz przygotowywałam makaron cannelloni. Nadziałam go mięsem z kurczaka, cebulką oraz cukinią. Do tego sos beszamelowy i dwa rodzaje sera. Dla nas - niebo w gębie - a najbardziej cieszyłam się z tego, że synek zajadał ze smakiem ;)

Polecam!





Składniki (na 4 porcje; 1 porcja = ok. 715 kcal):
- 500 g filetów z kurczaka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cukinia
- 12 cannelloni
- sól, pieprz

sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa

do posypania:
- 80 g startego żółtego sera
- 30 g startego parmezanu (ja zastąpiłam serem grana padano)


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w bardzo małą kostkę. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Cukinię umyć i także pokroić w kostkę.

Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem i cukinią. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Surowe rurki cannelloni napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Przygotować sos:
mąkę podsmażyć na roztopionym maśle i mieszając, wlewać do niej mleko. Sos beszamelowy zagotować i gotować przez ok. 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Piekarnik rozgrzać do 160 st.C (z termoobiegiem do 140 st.C).

Cannelloni zalać sosem, posypać tartymi serami.
Zapiekać przez 45 minut.





Przepis z gazety "Sól i pieprz" nr 10/2009.

1 komentarz:


  1. zauberi
    2011/05/25 16:08:52
    pyszny musi być tak przyrządzony makaron :)
    Gość: Margarytka, *.pila.vectranet.pl
    2011/05/25 16:28:30
    Bardzo lubię cannelloni i często robię z różnymi nadzieniami, choć przeważnie z sosem pomidorowym albo grzybowym, bo za beszamelem nie przepadam.
    maly-kuchcik
    2011/05/25 16:49:33
    Cannellni jest pyszne. Można go nadziać dosłownie wszytskim. Czesto robię ten oto makaron. Pycha!:)
    kabamaiga
    2011/05/25 16:53:33
    Pyszności Edytko. Mój koszyk już powoli zaczyna świecić pustkami :(
    od-kuchni
    2011/05/25 17:02:46
    Uwielbiam cannelloni! Twoje wygląda bardzo apetycznie!
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/05/25 17:25:26
    Ja do tej pory robiłam 2 razy cannelloni ze szpinakiem, przyda mi się teraz odmiana :) zapisuję przepis :)
    wiosenka27
    2011/05/25 18:03:22
    I umnie było cannelloni z tego samego konkursu. Ale moje nie wyglądało tak zachęcająco jak Twoje:)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/05/25 18:19:00
    dla mnie to też byłoby niebo w gębie:) Makaron wyglada swietnie... oj nabrałam ochoty na canneloni:)
    mopswkuchni
    2011/05/25 18:21:46
    Jeszcze nie jadłam canelloni, pewnie jest pyszne! Szczególnie z cukinią :)
    aeljot
    2011/05/25 18:25:58
    Wygląda naprawdę smakowicie. Na pewno skorzystam z przepisu zwłaszcza, że makaron już czeka.
    aeljot
    2011/05/25 18:26:21
    Wygląda naprawdę smakowicie. Na pewno skorzystam z przepisu zwłaszcza, że makaron już czeka.
    abbra
    2011/05/25 19:35:09
    Smakowite danie !
    Lubię wszelkie makaronowe potrawy , więc i ta na pewno by mi posmakowała :)
    zaytoona
    2011/05/25 19:39:27
    Nieprawdopodobnie kaloryczne. Doskonale pyszne! Jestem tym canneloni po prostu zachwycona. :)

    Pozdrawiam!
    kulinarnespotkania
    2011/05/25 21:08:22
    prawdziwe pysznosci nam serwujesz:)
    milk_chocolate84
    2011/05/25 21:19:13
    Koniecznie muszę spróbować Twojej wersji nadzienia :) Ja również robię pod beszamelem, ale ze szpinakiem :)
    Gość: madaszka, *.radom.vectranet.pl
    2011/05/25 21:48:59
    jakie piękne naczynko.
    iis111
    2011/05/25 21:58:08
    uwielbiam cannelloni:)
    karmel-itka
    2011/05/25 22:10:52
    mmm... ależ kusisz!
    wspaniała propozycja.
    cuda.wianki
    2011/05/26 00:17:10
    uwielbiamy takie dania!! :-)
    alicjakaja
    2011/05/30 10:02:48
    Prze-piek-nie wyglada! Pewnie zostalo po nim tylko smakowite wspomnienie ;)
    Pozdrawiam :)
    iwonaasb
    2011/06/01 20:09:46
    Troszeczkę czasochłonne ale smak rewelacja!!! Od dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów.... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń