czwartek, 5 maja 2011

Bitki z indyka w sosie paprykowym

Przygotowane w ten sposób mięso jest miękkie i delikatne, a sos dzięki papryce wyrazisty. Świetnie pasuje do ryżu czy kaszy; ja wybrałam tą pierwszą opcję.





Składniki
(na 4 porcje):
- 600 g fileta z indyka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 bulionetka drobiowa Knorr rozpuszczona w 750 ml wrzątku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- curry
- 125 ml śmietanki 12% do zup i sosów
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz


Mięso pokroić w plastry. Każdy plasterek przekroić jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka.

Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dodać do mięsa.

Całość zalać bulionem, doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz curry i dusić pod przykryciem do miękkości.

Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.


1 komentarz:


  1. mopswkuchni
    2011/05/05 16:16:07
    Podoba mi się ten pomysł na indyka. Na pewno jest delikatny i nie wysuszony. Tylko martwi mnie cena papryki obecnie - u mnie przed świętami to było 18 PLN za kg!!!
    degustatorka
    2011/05/05 17:57:12
    Bardzo fajny przepis, może się skuszę żeby wypróbować.
    slyvvia
    2011/05/05 18:31:57
    Ładnie się prezentuje, pyszny pomysł na indyka :)
    justmydelicious
    2011/05/05 20:19:45
    prawdziwie domowy obiad :)
    nathalia8
    2011/05/05 20:55:40
    świetny pomysł na indyka!apetycznie wyglada!
    kulinarnespotkania
    2011/05/05 21:21:54
    smaczny obiadek:)
    z_naszego_albumu
    2011/05/05 22:27:19
    Bardzo fajny pomysł na pyszny obiadek.
    zauberi
    2011/05/05 22:28:51
    bardzo fajny pomysł na obiad :)
    Gość: , *.play-internet.pl
    2011/05/07 15:46:06
    Planuje w niedalekiej przyszłości zrobić takie bitki więc na pewno sie zainspiruje Pani przepisem :) A w między czasie zapraszam na swój własny blog. Nie za wiele tam inspiracji bo to dopiero początki ale może coś kiedyś się znajdzie :) Pozdrawiam
    kuchnniapanaw.blogspot.com/
    tjaryma6
    2011/05/09 12:42:13
    Mam takie osobiste doświadczenie z Knorrami i spółką, że jak w pewnym momencie życia przestałem tych wynalazków używać, to przez parę tygodni nic mi nie smakowało, bo za mało słone, za mało wyraziste itd. Głównym grzechem takich wynalazków to psucie. własnego smaku. Skądinąd te bitki mogą być dobre, tylko po co ta bulionetka. PEACE.
    Gość: naisha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/06/07 08:22:38
    Zrobiłam i było pyszne:) tylko ja dodałam jeszcze chilli, bo lubimy jak jest pikantnie. I były trzy kolory papryki (czerwona, zielona i pomarańczowa) wiec danie wyglądało super. Na pewno będę powtarzała tylko moim zdaniem warto trochę poddusić samego indyka a papryki dodać pod koniec, żeby były uduszone ale się nie rozpadły.
    Dziękuję za super przepis!
    Gość: firefly2102, 217.98.75.*
    2012/02/22 20:08:52
    zrobiłam, było pyszne;)

    OdpowiedzUsuń