Maj to czas, kiedy wreszcie na dworze
robi się ciepło i można się wybrać z rodziną na spacer czy piknik.
Właśnie takie, piknikowe, będą nasze propozycje w tym miesiącu. Nasze -
czyli Cudawianki i moje.
Cudawianki i Edysia.
Edysia:
Pierwszy przepis wybrała Cudawianka. Wspaniałe bananowe ciasto na
bogato - z orzechami i krówkami. Cukierki w czasie pieczenia ładnie się
stopiły i nadały ciastu karmelowy posmak, a te na wierzchu razem z
orzechami stworzyły taką karmelową skorupkę. To sprawiło, że kiedy
jadłam kawałek ciasta zaczynałam od dołu, a na koniec zostawiałam sobie
to co najlepsze - wierzch. Oj, przypomniało mi się dzieciństwo ;)
Składniki (na keksówkę o wymiarach 30x12 cm):
- 2 dojrzałe banany, rozgniecione
- 2 jajka, roztrzepane
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g krówek
- 100 g pokrojonych orzechów (w oryginale były orzechy pekan, chciałam je zastąpić włoskimi, ale akurat nie miałam, więc stanęło na laskowych - i bardzo dobrze, bo świetnie pasowały)
Zmiksować banany, jajka, masło, jogurt i cukier (można też wymieszać łyżką). Do masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 orzechów i 1/2 pokrojonych cukierków.
Przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Posypać pozostałymi orzechami i krówkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 60 minut, do suchego patyczka.
Przepis z TEJ strony, podałam z moimi zmianami.
Oto co o tym przepisie napisała Cudawianka:
"Na maj zaproponowalam Edytce przygotowanie czegos na piknik, w koncu ten temat jest mi bliski w tym miesiacu w brulionie. moja propozycja jest taka jak lubie! prosta, szybka i przede wszystkim prze-sma-czna! :-) podobno maz Edytki oszalal na punkcie tego chlebka! ;-) ale i u nas obok chlebka bananowego nikt nie przejdzie obojetnie! strasznie trudno jest zachowac choc kawalek do zdjecia, mimo, ze wiadomo, iz znacznie lepiej kroi sie i fotografuje to ciasto, kiedy jest juz zimne! niestety cieple smakuje chyba po stokroc lepiej ;-)) zjadane u nas tuz po wyjeciu z piekarnika...
na piknik nadaje sie wysmienicie! mozna przygotowac je na ostatnia chwile. widelcem wymieszac wszystkie skladniki, a podczas pieczenia znajdzie sie jeszcze czas na przygotowanie piknikowych kanapek i lemoniady. alez ja uwielbiam takie wypieki! :-)" Jej wersja TUTAJ.
OdpowiedzUsuńcuda.wianki
2011/05/19 15:27:37
super sie znow razem pieklo Edytko!! szkoda, ze nie moglysmy sprobowac ich razem, bo z tego co widze, to nie wiem jak to mozliwe, ale wyszly nam dwa rozne chlebki :-) ale poza tym PYSZNE!
edysia79
2011/05/19 15:29:28
Cudawianko może to dlatego, że ja składniki miksowałam, a Ty mieszałaś łyżką?
n_zak
2011/05/19 15:36:04
Wygląda przepysznie, upiekę przy najbliższej okazji :)
chochlikikuchenne
2011/05/19 15:40:24
Pycha,az sie smieje micha hehe :D
Gość: joanna, 94.75.112.*
2011/05/19 15:46:06
nie wykipiały ci krówki? ja zawsze jak coś z nimi robię to wychodzą z formy i wędrują po piekarniku prawie że ;)
edysia79
2011/05/19 15:53:56
Natalia polecam goraco ;)
Chochlikikuchenne co Ty jadasz, że tak do rymu gadasz? ;)
Joanna nie, nie kipiały.
Kiedy kupowałam krówki, sprzedawczyni pytała czy chcę kruche, czy ciągnące. Chciałam ciągnące, ale chyba się pomyliła, bo dostałam te kruche. Za to po upieczeniu w cieście krówki stały się ciągnące, nawet kiedy ciasto już całkiem ostygło.
Cuda jakieś, czy co? ;)
zauberi
2011/05/19 16:11:16
ale cudny keks!
kulinarnespotkania
2011/05/19 16:46:49
nie dosc, ze bananowe smaki, to jeszcze i krowki... mniam:)
cukrowawrozka
2011/05/19 17:20:25
Wybór przepisu fantastyczny! i efekty wyglądają przepysznie..
Gość: słodkosłona, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/05/19 19:29:28
długo już się czaję na tego rodzaju chlebek ale ten ewidentnie trafił w moje smaki. ; )
cudowny!
jolantaszyndlarewicz
2011/05/19 19:38:57
Oj wypróbuję na pewno Edtytko ...bo krówki uwielbiam:) a na koniec zawsze zostawiam sobie to co najlepsze:) tak jak i Ty:)
wariatka327
2011/05/19 20:44:47
chętnie bym skosztowała :))
kabamaiga
2011/05/19 21:53:14
Cudowny. Kocham bananowe chlebki a już jakiś czas nie jadłam.
majanaboxing
2011/05/19 22:47:45
Pyszny ten chlebek upiekłyście dziewczyny! bardzo mi się podoba :) Orzechy, krówki - coś wspaniałego :)
Uściski:*
david-a
2011/05/20 15:57:39
Czy orzechy laskowe trzeba pozbawić skórki? Jeśli tak, to czy jest na to dobry sposób?
edysia79
2011/05/20 17:00:17
David-a orzechy mogą być w skórkach, ja takie dałam :)
A żeby pozbawić orzechy laskowe skórki trzeba orzechy rozsypać na blasze w jednej warstwie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez kilka minut aż skórka stanie się brązowa. Należy uważać żeby orzechy się nie przypaliły, bo ciasto będzie gorzkie. Blachę wyjąć z piekarnika, poczekać aż orzechy trochę ostygną a potem pocierać je w rękach porcjami aż zejdzie z nich skórka.
david-a
2011/05/20 18:33:15
Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Właśnie zaczęłam robić to ciasto. Jeśli można zostawić orzechy w skórce to też tak zrobię. Ale skorzystam ze sposobu na zdejmowanie skórek przy innych wypiekach. Dziękuję i pozdrawiam.
kasandraa6
2011/05/22 22:08:10
oj zjadłoby się :-)
n_zak
2011/06/15 14:23:39
Wiedziałam, że będzie pyszny! Jedliśmy już w wersji klasycznej i mini :)