Najlepsze były w dniu upieczenia i
następnego dnia, potem zrobiły się zbyt suche. Dlatego polecam pieczenie
z połowy porcji, albo z całości, ale wtedy zamrożenie połowy.
Przepis z blogu Moje Wypieki.
Składniki (na 26 bułeczek):
- 150 g masła
- 500 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 100 - 150 g cukru
- około 1 kg mąki pszennej
- 200 g rodzynek
do posmarowania:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
Masło z mlekiem umieścić
w garnuszku i mieszając podgrzewać, aż masło się rozpuści. Trochę płynu
odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim drożdże. Dodać resztę
tłuszczu z mlekiem, sól, cukier i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić
ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo
odchodzi od ścianek naczynia. Przykryć czystą ściereczką i zostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu., aż podwoi objętość. Wyrobić jeszcze raz
przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i
równe kule, około 70 g każda. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub
matą do pieczenia i odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy
podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, aż się ładnie zarumienią.
OdpowiedzUsuńervisha
2013/07/17 11:54:08
Uwielbiam na śniadanie, deser, podiweczorek i kolację ;D
jolantaszyndlarewicz
2013/07/17 13:40:35
Widać, ze bardzo bardzo smakowały Maluszkowi:). Fajne bułasie Edytko:) buźka i pozdrowionka
Gość: Patrycja T, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/17 18:27:21
Ja zrobiłam chleb z żurawiną ale widzę, że bułki z tym dodatkiem też apetycznie wyglądają :) Będę musiała wypróbować ten przepis :)
malgorzata-p17
2013/07/17 19:12:52
Edytko - piekę bułeczki ale jak patrzę jak Twoja pociecha wcina Twoje to te są chyba lepsze:)
kabamaiga
2013/07/18 20:59:28
Cudna mina przy tym zajadaniu :)
Gość: Perelka07, *.threembb.ie
2013/08/19 17:41:00
Ale Młody jest do Ciebie podobny!!