Serniczki powstały z potrzeby
wykorzystania kilku winogron, na które brakowało chętnych, napoczętego
twarożku i herbatników, które kupiłam do czegoś innego, ale w
międzyczasie przeszła mi na to ochota.
Efekt okazał się przepyszny, a co za tym idzie, został zjedzony w ekspresowym tempie.
Serniczki oprócz smaku mają jeszcze jedną ogromną zaletę - chociaż na to może nie wyglądają, są na prawdę proste i szybkie do zrobienia. Prawie jak muffinki.
Serniczki oprócz smaku mają jeszcze jedną ogromną zaletę - chociaż na to może nie wyglądają, są na prawdę proste i szybkie do zrobienia. Prawie jak muffinki.
Inspirowałam się przepisem z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 11/2010, podaję go z moimi zmianami.
Składniki (na 12 sztuk):
- 150 g herbatników maślanych (typu Petit Beurre)
- 100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 2 jajka
- 250 g kremowego twarożku
- 75 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego - przepis na domowy znajdziecie tutaj
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka starta z połowy cytryny
- szczypta soli
- 24 ciemne winogrona
- płatki migdałowe do posypania
Blachę do pieczenia muffinek wysmarować masłem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C (z termoobiegiem do 160 st.C)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C (z termoobiegiem do 160 st.C)
Herbatniki pokruszyć wałkiem lub zmielić
w blenderze, wsypać do miski. zalać masłem, wymieszać
dokładnie.Powstałym ciastem wylepić zagłębienia w blasze (dno i boki).
Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z
twarożkiem, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną,
skórką z cytryny i szczyptą soli. Białka ubić na sztywną pianę i
delikatnie, za pomocą łyżki wmieszać do masy serowej. Masę nałożyć na
ciasto w formie.
Winogrona przekroić na połówki, jeśli
mają pestki, można je usunąć ostrym nożem. Na każdej porcji sera ułożyć
po cztery połówki winogron, skórką do dołu. Posypać płatkami
migdałowymi.
Formę wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut.
OdpowiedzUsuńhanadorota
2013/07/22 13:21:18
Chyba wypróbuje przepis w wolnej chwili, bo efekt wygląda powalająco.
milk_chocolate84
2013/07/22 18:18:07
obłędne!
jolantaszyndlarewicz
2013/07/28 21:57:36
świetne:) .... ślicznie wqyglądają, no i każdy ma swoją porcyjkę:)
brommbie
2013/08/31 17:15:43
W przepisie masz śmietanę, a w składnikach jej nie ma. Napisz czy ona jest, czy nie, bo nie wiem, a chcę zrobić. Pozdrawiam,
edyta_rosner
2013/08/31 17:26:51
brommbie rzeczywiście, w liście składników śmietana mi umknęła, pewnie dlatego, że ma być jej tyle samo ile jest cukru, czyli 75 g. Już poprawiam przepis i dziękuję za zwrócenie uwagi.
brommbie
2013/09/02 11:36:22
:)))