poniedziałek, 8 lipca 2013

Lazania ze szpinakiem i mięsem drobiowym

Latem w mojej kuchni królują desery z owocami i różnego rodzaju zapiekanki z warzywami.
Dziś przedstawiam przepis na jedną z zapiekanek - lazanię ze szpinakiem, mięsem z kurczaka i pomidorami. U nas to bardzo dobry sposób, żeby przemycić szpinak dzieciom, bo niestety za nim nie przepadają, ale mam nadzieję, że się przekonają, bo tą potrawę ze smakiem i bez grymaszenia zjedli.


 lazania ze szpinakiem

Składniki:
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 300 g liści szpinaku
  • 125 g mozzarelli
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • 200 g śmietany 12% do zup
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Szpinak umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Odsączyć, ostudzić. Następnie odcisnąć i pokroić. Wymieszać z pokrojoną w niedużą kostkę mozzarellą.
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek i smażyć, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił, bo zgorzknieje. Doprawić solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w dość grube plastry.

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oleju, oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać zimne mleko, wymieszać i chwilę gotować. Dodać wymieszane śmietany, wymieszać. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach 16 x 24 cm.
Na dnie rozsmarować niewielką ilość sosu. Ułożyć trzy płaty makaronu i polać sosem. Następnie nałożyć połowę szpinaku z mozzarellą, kurczaka i pomidorów. Posmarować niewielką ilością sosu, ułożyć 3 płaty makaronu i polać sosem. Nałożyć resztę składników, ułożyć makaron, polać resztą sosu i posypać parmezanem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C) i piec przez około 40 minut.
Kroić i podawać nieco ostudzoną, nie od razu po wyjęciu z piekarnika.

lazania ze szpinakiem2

1 komentarz:


  1. Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
    2013/07/08 12:21:46
    jaaaaak smacznie... !
    kabamaiga
    2013/07/08 13:51:22
    Moje też nie lubią szpinaku, ale z miłą chęcią jadły lazanię ze szpinakiem u znajomych (oczywiście nie wiedziały co jest w środku).
    jolantaszyndlarewicz
    2013/07/11 10:21:17
    Mój Olek szinaku nie tknie, Mąż powoli się do niego przekonuje, choćby włąśnie dzieki takim potrawom:) .... robiłam już lazanie z mięsem,a le wieprzowym. Muszę wypróbować wersje z mięsem drobiowym i mozarellą:) buziaki
    Gość: Paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/08/04 12:58:50
    A czy rozdrobniony, mrożony szpinak też się nada?
    edyta_rosner
    2014/08/05 23:40:21
    Paulina tak, rozdrobniony i rozmrożony też może być.

    OdpowiedzUsuń