Latem w mojej kuchni królują desery z owocami i różnego rodzaju zapiekanki z warzywami.
Dziś przedstawiam przepis na jedną z zapiekanek - lazanię ze szpinakiem, mięsem z kurczaka i pomidorami. U nas to bardzo dobry sposób, żeby przemycić szpinak dzieciom, bo niestety za nim nie przepadają, ale mam nadzieję, że się przekonają, bo tą potrawę ze smakiem i bez grymaszenia zjedli.
Dziś przedstawiam przepis na jedną z zapiekanek - lazanię ze szpinakiem, mięsem z kurczaka i pomidorami. U nas to bardzo dobry sposób, żeby przemycić szpinak dzieciom, bo niestety za nim nie przepadają, ale mam nadzieję, że się przekonają, bo tą potrawę ze smakiem i bez grymaszenia zjedli.
Składniki:
- 9 płatów makaronu lasagne
- 300 g liści szpinaku
- 125 g mozzarelli
- 2 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 100 ml mleka
- 200 g śmietany 12% do zup
- 50 g śmietanki kremówki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz
Szpinak umyć, wrzucić do osolonego
wrzątku i gotować przez kilka minut. Odsączyć, ostudzić. Następnie
odcisnąć i pokroić. Wymieszać z pokrojoną w niedużą kostkę mozzarellą.
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w
niedużą kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Pod koniec
smażenia dodać posiekany drobno czosnek i smażyć, uważając, żeby czosnek
się nie zrumienił, bo zgorzknieje. Doprawić solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w dość grube plastry.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oleju, oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać zimne mleko, wymieszać i chwilę gotować. Dodać wymieszane śmietany, wymieszać. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oleju, oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać zimne mleko, wymieszać i chwilę gotować. Dodać wymieszane śmietany, wymieszać. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach 16 x 24 cm.
Na dnie rozsmarować niewielką ilość sosu. Ułożyć trzy płaty makaronu i polać sosem. Następnie nałożyć połowę szpinaku z mozzarellą, kurczaka i pomidorów. Posmarować niewielką ilością sosu, ułożyć 3 płaty makaronu i polać sosem. Nałożyć resztę składników, ułożyć makaron, polać resztą sosu i posypać parmezanem.
Na dnie rozsmarować niewielką ilość sosu. Ułożyć trzy płaty makaronu i polać sosem. Następnie nałożyć połowę szpinaku z mozzarellą, kurczaka i pomidorów. Posmarować niewielką ilością sosu, ułożyć 3 płaty makaronu i polać sosem. Nałożyć resztę składników, ułożyć makaron, polać resztą sosu i posypać parmezanem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C) i piec przez około 40 minut.
Kroić i podawać nieco ostudzoną, nie od razu po wyjęciu z piekarnika.
OdpowiedzUsuńGość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/07/08 12:21:46
jaaaaak smacznie... !
kabamaiga
2013/07/08 13:51:22
Moje też nie lubią szpinaku, ale z miłą chęcią jadły lazanię ze szpinakiem u znajomych (oczywiście nie wiedziały co jest w środku).
jolantaszyndlarewicz
2013/07/11 10:21:17
Mój Olek szinaku nie tknie, Mąż powoli się do niego przekonuje, choćby włąśnie dzieki takim potrawom:) .... robiłam już lazanie z mięsem,a le wieprzowym. Muszę wypróbować wersje z mięsem drobiowym i mozarellą:) buziaki
Gość: Paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/04 12:58:50
A czy rozdrobniony, mrożony szpinak też się nada?
edyta_rosner
2014/08/05 23:40:21
Paulina tak, rozdrobniony i rozmrożony też może być.