wtorek, 16 lipca 2013

Pulpety zapiekane z ziemniakami i pomidorami

Jeśli lubicie potrawy z mielonego mięsa, ta też na pewno będzie Wam smakować.
Wprawdzie jej przygotowanie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie ziemniaków i usmażenie pulpetów, bo trzeba je jeszcze potem razem zapiec, ale warto ten czas poświęcić. Nam bardzo smakowało, a starszy synek był wprost zachwycony!

 pulpety zapiekane z ziemniakami i pomidorami


Przepis z magazynu "Sól i pieprz" nr 6/2011, podaję z moimi zmianami.

Składniki:
  • 500 g małych, młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 600 g mielonego mięsa (u mnie łopatka)
  • 4 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 125 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g kwaśnej śmietany 12%
  • 50 g śmietanki kremówki
  • słodka mielona papryka
  • sól i pieprz
  • 100 g tartego żółtego sera (goudy)

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, przekroić na połówki (bardzo małe zostawić w całości).
Cebulę drobno posiekać, wymieszać z 1 roztrzepanym jajkiem, mięsem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować 24 nieduże pulpety. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C (z termoobiegiem do 160 st.C).
W natłuszczonej formie o wymiarach 24x30 cm ułożyć ziemniaki i pulpety. Posypać pokrojonymi w połówki pomidorkami koktajlowymi.
Wszystkie rodzaje śmietany wymieszać z pozostałymi trzema jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowanym sosem polać przygotowane w formie składniki, posypać tartym serem.
Zapiekać przez około 35 minut.

1 komentarz:


  1. Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
    2013/07/16 13:27:31
    wygląda naprawdę swietnie ;)
    majanaboxing
    2013/07/16 23:46:31
    Fajny pomysł Edysiu. Będę musiała spróbować:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/07/17 13:39:03
    Fantastyczny pomysł na obiad Edytko .... aż mi ślinianki zaczęły mocniej pracować:)

    OdpowiedzUsuń