Jeśli lubicie potrawy z mielonego mięsa, ta też na pewno będzie Wam smakować.
Wprawdzie jej przygotowanie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie ziemniaków i usmażenie pulpetów, bo trzeba je jeszcze potem razem zapiec, ale warto ten czas poświęcić. Nam bardzo smakowało, a starszy synek był wprost zachwycony!
Wprawdzie jej przygotowanie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie ziemniaków i usmażenie pulpetów, bo trzeba je jeszcze potem razem zapiec, ale warto ten czas poświęcić. Nam bardzo smakowało, a starszy synek był wprost zachwycony!
Przepis z magazynu "Sól i pieprz" nr 6/2011, podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 500 g małych, młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 600 g mielonego mięsa (u mnie łopatka)
- 4 jajka
- 50 g bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 125 g pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 150 g kwaśnej śmietany 12%
- 50 g śmietanki kremówki
- słodka mielona papryka
- sól i pieprz
- 100 g tartego żółtego sera (goudy)
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, przekroić na połówki (bardzo małe zostawić w całości).
Cebulę drobno posiekać, wymieszać z 1 roztrzepanym jajkiem, mięsem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować 24 nieduże pulpety. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę drobno posiekać, wymieszać z 1 roztrzepanym jajkiem, mięsem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować 24 nieduże pulpety. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C (z termoobiegiem do 160 st.C).
W natłuszczonej formie o wymiarach 24x30 cm ułożyć ziemniaki i pulpety. Posypać pokrojonymi w połówki pomidorkami koktajlowymi.
Wszystkie rodzaje śmietany wymieszać z
pozostałymi trzema jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku
solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowanym sosem polać przygotowane w
formie składniki, posypać tartym serem.
Zapiekać przez około 35 minut.
OdpowiedzUsuńGość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/07/16 13:27:31
wygląda naprawdę swietnie ;)
majanaboxing
2013/07/16 23:46:31
Fajny pomysł Edysiu. Będę musiała spróbować:)
jolantaszyndlarewicz
2013/07/17 13:39:03
Fantastyczny pomysł na obiad Edytko .... aż mi ślinianki zaczęły mocniej pracować:)