Pierwszy raz wyszedł mi taki ładny
marmurek w cieście. Chyba już nigdy nie wypróbuję innego przepisu na
babkę marmurkową, bo zdaje się, że znalazłam ten jeden, idealny. Ciasto
pięknie się prezentuje i zgodnie z nazwą jest lekkie i puszyste.
Przepis z blogu Moje ekspresje kulinarne.
Składniki:
- 8 jajek
- 150 g cukru pudru
- 150 g cukru kryształu
- 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka ciemnego kakao
- ekstrakt waniliowy - przepis na domowy znajdziecie tutaj
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i wciąż ubijając stopniowo wsypywać cukier puder.
Masło utrzeć ze zwykłym cukrem, ekstraktem z wanilii i żółtkami na gładką masę.
Do utartego masła dodać 1/3 piany z białek i wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką. Dodać resztę piany i wymieszać.
Wlać mleko, i stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Do utartego masła dodać 1/3 piany z białek i wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką. Dodać resztę piany i wymieszać.
Wlać mleko, i stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto podzielić na
dwie części. Do jednej z nich dodać kakao oraz rozpuszczoną i
przestudzoną czekoladę. Wymieszać łopatką.
Do natłuszczonej i obsypanej mąką babkowej formy z kominkiem nakładać na przemian jasną i ciemną masę.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez około 55 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na jakiś czas w formie, wyjąć dopiero, kiedy będzie letnie. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na jakiś czas w formie, wyjąć dopiero, kiedy będzie letnie. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
OdpowiedzUsuńmajazteca
2013/07/19 09:38:38
Rzeczywiscie, marmurek przepiekny. Bardzo lubie takie babki. Czestuje sie kawaleczkiem :)
Pozdrowienia.
gosiaa99
2013/07/19 12:05:37
Piękna ci wyszła ! Cieszę sie ze przepis sie przydał .
Pozdrawiam serdecznie
kabamaiga
2013/07/19 13:43:36
Marmurek idealny.
Gość: Kobieta blogująca, *.toya.net.pl
2013/07/19 14:14:48
Niedawno kupiłam sylikonową formę do baby.
A dziś znalazłam przepis :)
Pozdrawiam!
karmel-itka
2013/07/19 17:57:57
wygląda pysznie! dawno nie piekłam marmurkowej.
majanaboxing
2013/07/19 23:31:34
Wygląda naprawdę pięknie z tym marmurkiem.
Pozdrawiam Edysiu
jolantaszyndlarewicz
2013/07/28 21:56:10
Przecudowna babeczka:) Koniecznie muszę ją wypróbować, bo wzorek istnie fantastyczny ...a jak babka lekka i puchata to coś dla nas:)
Gość: monica, 91.224.47.*
2013/08/07 16:24:06
babkę zrobiłam, a nawet dwie.. następnego dnia nie było okruszka...;)