W zeszłym roku nie miałam czasu na
przygotowywanie domowych lodów, ale obiecałam sobie, że w tym roku
poszaleję. No i słowa dotrzymuję. Wczoraj stworzyłam kolejny smak.
Zmieszałam mleko skondensowane, które zostało mi po pewnym nieudanym
deserze, masło orzechowe otrzymane z okazji Tygodnia Amerykańskiego w
Lidlu oraz czerwone porzeczki zerwane w naszym ogrodzie.
Według oryginalnego przepisu mleko miało
być niesłodzone, ale je wykorzystałam takie, jakie miałam i dla
zrównoważenia słodkości dodałam kwaśne owoce. To był strzał w
dziesiątkę. I sposób na mnie samą, bo porzeczek nie lubię, ale w tych
lodach zjadłam je ze smakiem ;)
Inspirowałam się przepisem z tej strony, ale podaję z moimi zmianami.
Składniki (na 6 lodów):
- 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- niecała połowa szklanki masła orzechowego (1/4 + 1/8 szklanki)
- 1 banan
- 2 spore garści czerwonych porzeczek (rozgniecionych widelcem)
Mleko, masło orzechowe i pokrojonego banana zmiksować na gładką masę. Dodać rozgniecione porzeczki i wymieszać łyżką.
Gotową masę przelać do foremek i włożyć je do zamrażalnika na kilka godzin (około 3-4).
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2013/07/06 18:57:39
Bardzo oryginalny pomysł:)
bryssska
2013/07/07 17:36:32
chętnie bym się ochłodziła takimi lodami:)
majanaboxing
2013/07/07 20:15:30
Fajne, pomysłowe lody z moimi ukochanymi porzeczkami :)
mmartucha
2013/07/08 20:17:47
Ciekawy i pyszny pomysł na lody, mam jeszcze słoiczek masełka z lidla, na pewno wypróbuję przepis :)
Gość: Ulka, *.adsl.inetia.pl
2013/07/08 22:34:05
Bardzo ciekawy przepis, ale chciałam pochwalić nową odsłonę strony :) Śliczna
edyta_rosner
2013/07/09 09:49:27
Polecam spróbowanie, moja mama twierdzi, że warto i to najlepsze lody, jakie zrobiłam :)
Ulka dziękuję, cieszę się, że się podoba :)
anahitka9
2013/07/09 11:28:37
Super!Rewelacyjny pomysł z dodaniem porzeczek!!
jolantaszyndlarewicz
2013/07/11 10:12:46
Zmieniło się troszkę u Ciebie:) ślicznie:).
Ja porzeczki uwielbiam, podobnie jak masło orzechowe z Lidla:) .... fantastyczne musza być te lody:) buziaki zasyłam