Prosty przepis na sycące danie dla całej rodziny.
Jeśli jednak nie wszyscy w Waszym domu przepadają za szpinakiem możecie go pominąć, bo nie jest go tutaj zbyt dużo, albo ułożyć pokrojone kawałki szpinaku na połowie zapiekanki.
Jeśli jednak nie wszyscy w Waszym domu przepadają za szpinakiem możecie go pominąć, bo nie jest go tutaj zbyt dużo, albo ułożyć pokrojone kawałki szpinaku na połowie zapiekanki.
Przepis z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 7/2010.
Składniki:
- 300 g makaronu (świderki, rurki)
- 3 filety z kurczaka (po ok. 160 g)
- garść szpinaku (może być mrożony, wcześniej rozmrożony)
- 1 ząbek czosnku
- 50 g suszonych pomidorów w oleju
- 3 jajka
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki startego na dużych oczkach twardego żółtego sera
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
Szpinak (jeśli używamy świeżego) umyć, zblanszować we wrzątku, odsączyć, odcisnąć, pokroić.
Czosnek obrać i posiekać, suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w kostkę.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
Szpinak (jeśli używamy świeżego) umyć, zblanszować we wrzątku, odsączyć, odcisnąć, pokroić.
Czosnek obrać i posiekać, suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w kostkę.
Jajka roztrzepać ze słodką i kwaśną
śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać
czosnek, 2 łyżki sera i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C (z termoobiegiem do 160 st.C).
Formę o wymiarach 30x40 cm posmarować
olejem, włożyć makaron, mięso, szpinak oraz suszone pomidory i
wymieszać. Całość polać równomiernie przygotowanym sosem i posypać
tartym serem.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 40-50 minut, aż ser się stopi, a wierzch zarumieni.
OdpowiedzUsuńmilk_chocolate84
2013/07/23 13:30:51
zapiekanki są super na obiady! Szybkie i niezwykle apetyczne :)
elau66wr
2013/07/23 13:32:41
uuuuhhhhhh pycha makaronik, szpinak pomidorki- wszystko co uwielbiam w jednej potrawie, Edytko - dzięki
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/07/23 13:57:19
uwielbiam takie proste szybkie i naoprawde dobre dania
skaleczkaa
2013/07/23 15:36:33
o rany ale smakowicie to wygląda...ja już mam listę dań z Twojego bloga ze szpinakiem, które będę robić...muszę tylko przestać karmić piersią bo cebula i czosnek wciąż na liście zakazanej :( a tak uwielbiam szpinak z czosnkiem :(:( pozostaje oczami się najeść :D
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2013/07/23 18:13:09
Mam podobna foremke, tyle, ze kwadratowa :)
A takie "samorobiace sie" zapiekanki bardzo lubie.
wizzz31
2013/07/24 20:59:22
bardzo lubie wszelkiego rodzaju zapiekanki - smaczne, pozywne i niezbyt klopotliwe w przygotowaniu.
Twoja wyglada przepysznie.
jolantaszyndlarewicz
2013/07/28 21:58:44
Ja musze zrobić tą zapiekankę, bo mam jeszcze mrożony szpinak z zeszłego sezonu ...a takie zapiekanki uwielbiamy:)
Gość: iwona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/05 10:02:12
Czy można kremówkę zastąpić 18% śmietaną z kartonika a makaron dać pełnoziarnisty?
edyta_rosner
2014/02/05 10:10:06
Iwona tak, można.
Gość: , 82.160.41.*
2014/05/07 09:57:21
Edytko to będzie pyszny obiadek dzięki pozdrawiam
Gość: gochaldus, *.derkom.net.pl
2014/07/13 14:10:15
Supeeer! Ja tylko dodałam do tego jeszcze pieczarki a sosu zrobiłam większą ilość, tak żeby to wszystko było w tym zatopione:)
pastaio
2015/03/31 08:11:36
Danie wygląda na przepyszne i pewnie tak samo smakuje. W niedzielę się przekonam. :)