W naszym domu nuggetsy nazywane są przez
wszystkich bez wyjątku "kurczaczkami". Kiedy starszy synek ma na nie
ochotę, przychodzi i pyta: "mamo, zrobisz kurczaczki i frytki?". No to
robię, bo wolę sama je przygotować, niż kupić.
Chyba udało mi się znaleźć przepis idealny, chociaż jeszcze jeden sposób na ich przygotowanie czeka w kolejce na wypróbowanie. Na razie podaję przepis na nasz ostatni hit. Wiem, że jest gorąco i stać przy patelni się nie chce, ale takie kotleciki podane z sałatką zamiast frytek będą stanowiły przyjemny letni obiad.
Chyba udało mi się znaleźć przepis idealny, chociaż jeszcze jeden sposób na ich przygotowanie czeka w kolejce na wypróbowanie. Na razie podaję przepis na nasz ostatni hit. Wiem, że jest gorąco i stać przy patelni się nie chce, ale takie kotleciki podane z sałatką zamiast frytek będą stanowiły przyjemny letni obiad.
Przepis znalazłam na blogu Tak sobie pichcę...
Podwoiłam ilość składników i zamiast nachos, których nie udało mi się kupić, do panierki dodałam chipsy paprykowe. Podaję więc przepis z moimi zmianami.
Składniki (dla 3-4 osób):
- podwójny filet z piersi kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- 2 jajka
- panierka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 garści nachos (u mnie chipsy paprykowe)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka curry
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski (ja dodatkowo lekko je rozbiłam), przełożyć do miski.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Wymieszać, tak, żeby mięso było obtoczone w marynacie. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na około 20 minut.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Wymieszać, tak, żeby mięso było obtoczone w marynacie. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na około 20 minut.
W tym czasie przygotować panierkę:
wszystkie składniki zmielić blenderem tak, żeby powstała mączka.
wszystkie składniki zmielić blenderem tak, żeby powstała mączka.
Mięso wyjąć z lodówki, maczać w lekko ubitych jajkach, a następnie obtoczyć w panierce.
Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor przez około 3-4 minuty z każdej strony. Wyjąć i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor przez około 3-4 minuty z każdej strony. Wyjąć i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2013/08/06 16:38:32
Edytko fajne kyrczaczki:) ... gdyby je upiec to i stanie przy patelni by odpadło:)