Jest gorąco, jak na lato przystało, więc
w naszym zamrażalniku są i lody. Nie powtarzam tych samych smaków, wolę
wypróbowywać nowe, żeby znaleźć te ulubione. Wczoraj skończyliśmy jeść
orzechowe, a dziś mam zamiar ukręcić nowe, tylko na konkretny smak
trudno mi się zdecydować, tyle ich jeszcze do spróbowania jest :)
Te lody dla mnie były odrobinę za
słodkie, więc następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru. Reszta rodziny
jednak takich zastrzeżeń nie miała, im smakowały takie, jakie były.
Przepis z blogu Moje Wypieki, podaję z moimi zmianami.
Składniki (na 1 litr lodów):
- 1 szklanka (250 ml) mleka 3,2%
- 1 szklanka mleka 2%
- 2/3 szklanki cukru zwykłego
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii - przepis na domowy znajdziecie tutaj
- 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych lub startych w maszynce na dużych oczkach jak u mnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Obydwa rodzaje mleka wlać do garnka,
wsypać cukier. Postawić na niedużym ogniu i podgrzewać cały czas
mieszając, aż cukier się rozpuści (nie gotować). Ostudzić.
Do zimnego mleka z cukrem dodać
pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Ja dodatkowo schłodziłam masę w
lodówce przez około 2 godziny.
Wlać do włączonej maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji obsługi. Jeśli po określonym czasie masa nie będzie wystarczająco ścisła, przelać ją do pudełka, włożyć do zamrażalnika i mieszać co jakiś czas aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wlać do włączonej maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji obsługi. Jeśli po określonym czasie masa nie będzie wystarczająco ścisła, przelać ją do pudełka, włożyć do zamrażalnika i mieszać co jakiś czas aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
OdpowiedzUsuńzauberi
2013/07/31 09:26:34
Smakowite lody :), chyba je wypróbuję już niedługo, pozdrawiam
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/07/31 20:28:54
niestety nie posiadam maszynki..a tak mi smaka narobilas ..
jolantaszyndlarewicz
2013/08/06 16:42:56
W naszej zamrażalce też pełno lodów ...ale kupnych niestety ...bo jakoś nie mogę sie w tym roku zmobilizować do kręcenia własnych:)
Fajne połączenie - cynamon i orzechy