Długo zabierałam się do pieczenia tych
babeczek. To dlatego, że zaczął się sezon na owoce, a w tym przepisie
ich nie ma. Ale w końcu upiekłam, czym ogromną radość sprawiłam
starszemu synkowi. Część babeczek udekorowałam nutellą, a część
zostawiłam bez dodatków i starszak wyjadał oczywiście te z kremem. Ja
pozostałam przy tych bez dodatków, bo takie były dla mnie wystarczająco
słodkie i chciałam zachować tą chrupiącą czekoladową skorupkę, która
powstała podczas pieczenia na wierzchu babeczek.
Do wspólnego pieczenia z wylosowanego w ciemno przepisu zaprosiłam Karolinę i Malwinę. Dziewczyny dziękuję za mobilizację :)
Już szykuję się na następne wspólne pichcenie!
Już szykuję się na następne wspólne pichcenie!
Przepis ze "Złotej księgi czekolady" wyd. Olesiejuk.
Składniki (na około 15-18 sztuk):
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - przepis tutaj
- 125 g kwaśnej śmietany 18%
do przybrania:
- nutella
- złote groszki cukrowe lub siekane orzechy laskowe
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i stopić w gorącej kąpieli wodnej i odstawić do schłodzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jajka roztrzepać z ekstraktem i śmietaną.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jajka roztrzepać z ekstraktem i śmietaną.
W dużej misce wymieszać na najwyższych
obrotach utrzeć masło z cukrem na jasny, gładki krem. Zmniejszyć obroty
miksera i nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i mieszankę
jajeczno-śmietanową oraz płynną czekoladę.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i nałożyć porcje ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić babeczki w formie przez 5 minut, a potem wyjąć i ostudzić na kratce.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić babeczki w formie przez 5 minut, a potem wyjąć i ostudzić na kratce.
Ostudzone babeczki udekorować nutellą i cukrowymi kuleczkami lub posiekanymi orzechami laskowymi.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/07/02 10:07:38
Edytko dziękuję za znalezienie wpisu. Ślicznie im w tej złotej posypce.
wiosenka27
2013/07/02 10:16:53
Wyglądają inaczej niż u Karoliny ale wcale nie mniej apetycznie:)
panna_malwinna
2013/07/02 10:21:01
Świetnie wyglądają z dodatkiem tej posypki. Dziękuję za kolejne smaczne spotkanie w kuchni :)
bryssska
2013/07/02 10:34:40
wcale się nie dziwię że synek zadowolony, moja córcia była by zachwycona
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/07/02 17:44:33
dla mnie bomba!!!
Gość: jagienka, *.dynamic.mm.pl
2013/07/02 21:55:50
pysznie wyglądają!
sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
izaa_a
2013/07/03 22:48:48
cudne są
jolantaszyndlarewicz
2013/07/04 20:43:55
Widziałąm je już u Karolci:) wyglądają tak cudnie, ze muszę je upiec:) pozdrawiam ciepło
Gość: Marlena, *.syrion.pl
2013/07/26 12:01:19
Przepis super ale super też jest patera:-) gdzie mogę taką kupić??
edyta_rosner
2013/07/29 18:21:09
Marlena dziękuję :)
Paterę kupiłam w redmug.pl