niedziela, 25 maja 2008

Piegus z gruszkami

To ciasto weszło na stałe do mojego słodkiego repertuaru. Nie jest zbyt słodkie, ale lekko wilgotne i efektownie wygląda, a pracy przy nim niewiele. Przepis już wędruje w mojej rodzinie, więc podzielę się też z Wami :)

Składniki:
- 4 gruszki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g margaryny stopionej
- 4 jajka
- galaretka cytrynowa


Gruszki obrać, pokroić na ósemki, odłożyć. U mnie zamiast świeżych były gruszki ze słoika od mojej mamy.
Jajka zmiksować z cukrem, wciąż miksując wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Na końcu wlać letnie masło. Mieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do prostokątnej formy, ułożyć na nim pokrojone gruszki.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180ºC, piec ok. 45 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia nie wyjmując z formy.
Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić. Lekko tężejącą wlewać łyżką najpierw do zagłębień powstałych nad kawałkami gruszek, resztę wylać równomiernie na ciasto. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie, ciasto jest gotowe do konsumpcji :)

1 komentarz:


  1. iis111
    2008/05/25 22:03:46
    Pieknie wyglada:) Musze wyprobowac Twoj przepis.
    majanaboxing
    2008/05/26 08:33:27
    Edysiu , sliczny!!! :)
    Nigdy nie robilam zadnego pieguska, a widze,ze warto. Wyglada cudownie :)
    edysia79
    2008/05/26 08:58:29
    Iis111 - wypróbuj i daj znać jak smakował :)

    Majanko - dziękuję :) Upiecz tego piegusa, na pewno będzie Wam smakował :)
    atina_bc
    2008/05/26 09:26:55
    Widzę kolejne pyszne ciasto u Ciebie do wypróbowania:-) Musi poczekać na swoją kolej, ale w sezonie gruszkowym zrobię na pewno:-) Pozdrawiam:-)
    eda-1
    2008/05/26 15:02:52
    O kurcze! I znów pyszności:) Cóż innego można zrobić, jak nie upiec od razu:)))
    edysia79
    2008/05/26 20:21:25
    Atino - spróbuj, mam nadzieję że do sezonu gruszkowego nie zapomnisz o tym przepisie ;)

    Edytko - jeśli tylko masz gruszki to piecz :)
    kuchareczka58
    2008/05/26 21:54:11
    Bardzo ładnie wyglada to ciasto, muszę je wypróbować ;)
    abbra
    2008/05/26 22:17:56
    Fajny pomysł na pieguska ! Mój przepis jest pieguska jest inny , bo na samych białkach - chętnie wypróbuję Twój , bo lubię i gruszki , i galaretkę :)
    edysia79
    2008/05/27 16:30:59
    Kuchareczko - daj znać czy smakowało :

    Abbro - ja nie piekłam takiego pieguska jakiego Ty pieczesz, może spróbuję. Połączenie gruszek i galaretki w moim cieście jest baaardzo smaczne ;)
    abbra
    2008/05/27 21:50:04
    Edysiu - tu jest przepis ( nie wiem tylko , czy uda mi się aktywnego linka wrzucić ) :
    piegusek
    Gość: Paulina, *.dd.nextgentel.com
    2012/06/12 22:58:59
    Długo szukałam pomysłu na wykorzystanie maku w całości, bo nie mam maszynki do mielenia. Wczoraj upiekłam z Twojego przepisu i ciasto jest smaczne (smakuje mi bardziej niż zwykły piegusek na białkach), ale wydaje mi się, że bez maku ciasto by nie straciło. Chyba będę musiała zainwestować w sprzęt do mielenia... bo jednak co makowiec to nie piegusek.
    Gość: Pyszna Pasja, *.merinet.pl
    2012/10/21 19:24:32
    Przepis przetestowany: ciasto smakowało - dziękuję :). Myślę, że równie dobrze sprawdziłyby się w nim jabłka czy brzoskwinie z puszki.
    Pozdrawiam,
    Edyta
    Gość: daga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/03/21 15:48:30
    A ta prostokątna forma jaka ma być duża? Bo ja mam same duże formy i wydaje mi się, że ciasta będzie do nich za mało.
    edyta_rosner
    2014/03/21 17:52:01
    daga składniki są podane na blachę o wymiarach 25x41 cm - mierzone od góry
    Gość: z cukrem pudrem, *.opole.hypnet.pl
    2015/03/18 14:38:16
    właśnie się do niego zabieram, będzie wersja z brzoskwiniami, dam znać, pozdrawiam :)
    Gość: z cukrem pudrem, *.opole.hypnet.pl
    2015/03/19 22:47:29
    bardzo fajne ciacho, piekłam w kwadratowej blaszce 24 cm, dodałam skórkę z cytryny, wyszło pysznie, bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń