sobota, 3 maja 2008

Murzynek z kruszonką

Przepis ten powstał z połączenia dwóch innych. Już nie pamiętam jak do połączenia doszło, czy zmieniłam po prostu tylko przepis na kruszonkę, czy tą kruszonkę dodałam. W każdym razie te dwa elementy świetnie do siebie pasują i tworzą przepyszną całość. Szczerze polecam wypróbowanie :)


Składniki:
Ciasto
- 25 dag cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego (dałam cukier cynamonowy)
Kruszonka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru kryształu
- 5 dag margaryny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Do garnka włożyć margarynę i olej, roztopić, wsypać cukier i kakao, wymieszać, dolać wodę. Podgrzewać cały czas mieszając aż masa uzyska jednolitą konsystencję, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka rozetrzeć mikserem i nadal miksując wlewać wystudzoną masę kakaową, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Całość dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżką wymieszać z ciastem. Przełożyć do tortownicy.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wsypać do miski, zagnieść gładkie ciasto, rozkruszyć palcami na ciasto w formie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w 180ºC

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2008/05/03 11:51:15
    Piękny murzynek, piękna wiosna. Mnie cos wczoraj po glowie chodzil murzynek, moze zrobie ten wg Twojego przepisu ? :)
    Piekne zdjecia, takie wiosenne, szkoda,ze ten dlugi weekend taki malo sloneczny jest. Wszystkie plany wziely w leb :(
    edysia79
    2008/05/03 12:20:47
    Majanko za mną też ten murzynek chodził i wychodził, bo już prawie zapomniałam jak smakuje, tak długo go nie piekłam :) Wypróbuj mój przepis, chętnie zobaczę go w twoim wykonaniu ;)
    Więcej wiosennych zdjęć wkleiłam na mój drugi, haftowany blog. Co do pogody masz rację, taka w kratkę jest, ale my żadnych konkretnych planów nie mieliśmy, więc nam to nie przeszkadza ;)
    majanaboxing
    2008/05/03 15:06:28
    Zajrzałam, piekne :) Piekny tamten blog rownie jak ten :) Pozdrawiam.
    abbra
    2008/05/03 22:29:08
    Ciekawy pomysł na murzynka z kruszonką - pewnie był pyszny !
    Ładne tulipany :)
    moteczek
    2008/05/04 11:55:26
    Niamniuśnie ciasteczko wyglada i zapewne tak samo smakuje - aż nabrałam ochoty. Kwiatuszki prześliczne.
    edysia79
    2008/05/05 13:33:35
    Dziękuję i naprawdę polecam ten przepis, ciasto zawsze się udaje :)
    Gość: Amelia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2008/07/14 17:37:26
    Wypróbowałam przepis - "skruszony murzynek" udał się znakomicie:)
    edysia79
    2008/07/14 18:50:40
    Amelio - bardzo się cieszę że murzynek się udał i chyba smakował ? :)
    adrijah
    2008/07/22 18:34:30
    Wygląda przepysznie! A ja zdecydowanie należę do osób jedzących najpierw oczami :D Szkoda tylko, że większość wypieków mi nie wychodzi, stanęłam na etapie muffinek :P ale skoro piszesz, że zawsze się udaje, to kto wie, może zaryzykuję
    edysia79
    2008/07/23 00:20:57
    Adrijah - ja też zdecydowanie jem oczami zanim zabiorę się za jakąś potrawę ;) Spróbuj z tym murzynkiem, na pewno się uda.
    adrijah
    2008/07/23 12:36:49
    Najwyżej jak się całe ciasto nie uda, to spróbuję jeszcze raz i zrobię z niego muffinki :P
    rosse5
    2010/03/08 23:01:43
    tak za mną cały dzień chodziło ciasto, wybór padł na tego murzynka. I to był bardzo dobry wybór:) I mi, i Mężowi bardzo smakuje:)
    blanc-rose
    2011/04/13 19:40:44
    Witaj :) Mam ochotę upiec tego murzynka, zaintrygowała mnie ta kruszonka :) Chciałabym się tylko zapytać-w tortownicy o jakiej średnicy piekłaś to ciacho? Widzę, że jest dość wysokie i nie chcę przedobrzyć. I jeszcze jedno-widzę, że spód jest wyłożony papierem do pieczenia, a boki? Wysmarować czymś? Pozdrawiam! :)
    edysia79
    2011/04/13 21:31:41
    blanc-rose murzynka piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Spód wykładam papierem do pieczenia, bo forma jest już stara i na papierze lepiej mi się kroi, a potem lepiej się formę myje. Boków nie wykładam papierem, a tylko smaruję masłem lub margaryną.
    blanc-rose
    2011/04/13 22:04:53
    Dziękuję za odpowiedź tutaj i przy cieście cynamonowym :) Mam tortownicę o średnicy 26cm-wydaje mi się, że mogę nie zwiększać proporcji, a Ty jak sądzisz?
    edysia79
    2011/04/13 22:16:33
    Wydaje mi się, że nie musisz zwiększać proporcji. To ciasto jest dość wysokie, więc i na większej tortownicy będzie dobrze :)
    blanc-rose
    2011/04/13 22:21:14
    Dzięki za porady :) Jutro będzie ciaaachooo! :)
    edysia79
    2011/04/13 22:54:43
    w takim razie smacznego!
    :)
    blanc-rose
    2011/04/14 15:11:51
    Pyszny murzyn, dziękuję za przepis :) Kształtem przypomina trochę kopiec kreta ;)
    Gość: daria, *.dynamic.chello.pl
    2012/08/10 12:35:22
    właśnie zabieram się za pieczenie tego murzynka dla mojej rodzinki;)
    tylko chyba dodam więcej kruszonki i porzeczki ;)
    Gość: piniak83, *.multi-play.net.pl
    2013/04/16 18:01:37
    Bardzo fajne urozmaicenie tradycyjnego murzynka. Ciasto pięknie rośnie i smakuje nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń