Przepis miałam już od dawna, ale zawsze jakoś go
omijałam. Teraz przyszła wiosna i mam coraz większą ochotę na potrawy z
owocami, więc takie potrawy będę często przygotowywać :) Jabłka co
prawda nie kojarzą się z wiosną, ale owocami są ;) Placuszki wyszły
przepyszne, szkoda że dopiero teraz po ten przepis sięgnęłam.
Składniki:
- 20 dag mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mleka (wg. oryginalnego przepisu mają być 2 szklanki)
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski,
mieszając wlewać mleko, potem wbić jajka, dokładnie wymieszać. Ciasto
odstawić na pół godziny.
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić
na niezbyt cienkie plasterki tak, żeby otrzymać krążki a dziurką w
środku. Pokrojone jabłka włożyć do ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju,
najlepiej głębokim. Kiedy będą złote, wyjmować i układać na ręcznikach
papierowych żeby odsączyć tłuszcz.
Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńabbra
2008/05/20 21:30:20
Ale kusisz Edysiu - same pyszności !
A jakby tak posypać placuszki cukrem z dodatkiem prawdziwej wanillii - to dopiero byłaby pychotka :)
atina_bc
2008/05/21 07:59:49
Bardzo lubię takie placuszki, kojarzą mi się z dzieciństwem i latem. Moja mama często robi je właśnie latem. Dla mnie to taki lekki obiadek w upalny dzień. Ależ się rozmarzyłam...:-)) Na Twoich zdjęciach wyglądają tak apetycznie!
majanaboxing
2008/05/21 09:18:17
Uwielbiam placki z jablkami. Moja mama czesto nam takie robila tylko jabłuszka byly pokrojone na mniejsze czesci :) To taki smak dziecinstwa, moje dziecko tez lubi takie placuszki :)
Ja czasami robie w ten sposob z ananasem :)
edysia79
2008/05/21 09:29:04
Abbro - kuszę, kuszę, może mi się uda kogoś skusić? ;) Zostało mi trochę ciasta i dziś zrobię powtórkę, ale z braku wanilii posypię placuszki cukrem pudrem zmieszanym z wanilinowym..
Atono_bc - Ja też lubię takie placuszki i też kojarzą mi się z dzieciństwem. Mam nadzieję że mojemu synkowi też będą się tak dobrze kojarzyć :)
Majanko - moja mama też robi placki z krojonymi jabłkami :) Z ananasem może kiedyś spróbuję, dobry pomysł.
kuchareczka58
2008/05/21 14:06:26
Edysiu bardzo smakowite placuszki, nie przyszlo mi dotąd do głowy ,że w ten sposób mogę pokroić jabłko,fajnie tak wyglada z dziurka w środku ;) ja do placuszków zawsze trę jabłka na tarce. Następnym razem spróbuje jak Ty :)
Gość: heh, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/22 15:35:53
mi wyszlo jakies twarde ciasto.... ;/ wogole sie nie dalo z lyzki zrzucic tego ciasta jakies dziwne to
edysia79
2010/04/22 15:43:30
Heh jeśli ciasto jest za gęste, dolej mleka (jak napisałam w przepisie, wg oryginału miały być 2 szklanki mleka, ja dałam 1,5).