wtorek, 20 maja 2008

Placuszki z jabłkami

Przepis miałam już od dawna, ale zawsze jakoś go omijałam. Teraz przyszła wiosna i mam coraz większą ochotę na potrawy z owocami, więc takie potrawy będę często przygotowywać :) Jabłka co prawda nie kojarzą się z wiosną, ale owocami są ;) Placuszki wyszły przepyszne, szkoda że dopiero teraz po ten przepis sięgnęłam.


Składniki:
- 20 dag mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mleka (wg. oryginalnego przepisu mają być 2 szklanki)
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, mieszając wlewać mleko, potem wbić jajka, dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny.
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić na niezbyt cienkie plasterki tak, żeby otrzymać krążki a dziurką w środku. Pokrojone jabłka włożyć do ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju, najlepiej głębokim. Kiedy będą złote, wyjmować i układać na ręcznikach papierowych żeby odsączyć tłuszcz.
Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:


  1. abbra
    2008/05/20 21:30:20
    Ale kusisz Edysiu - same pyszności !
    A jakby tak posypać placuszki cukrem z dodatkiem prawdziwej wanillii - to dopiero byłaby pychotka :)
    atina_bc
    2008/05/21 07:59:49
    Bardzo lubię takie placuszki, kojarzą mi się z dzieciństwem i latem. Moja mama często robi je właśnie latem. Dla mnie to taki lekki obiadek w upalny dzień. Ależ się rozmarzyłam...:-)) Na Twoich zdjęciach wyglądają tak apetycznie!
    majanaboxing
    2008/05/21 09:18:17
    Uwielbiam placki z jablkami. Moja mama czesto nam takie robila tylko jabłuszka byly pokrojone na mniejsze czesci :) To taki smak dziecinstwa, moje dziecko tez lubi takie placuszki :)
    Ja czasami robie w ten sposob z ananasem :)
    edysia79
    2008/05/21 09:29:04
    Abbro - kuszę, kuszę, może mi się uda kogoś skusić? ;) Zostało mi trochę ciasta i dziś zrobię powtórkę, ale z braku wanilii posypię placuszki cukrem pudrem zmieszanym z wanilinowym..

    Atono_bc - Ja też lubię takie placuszki i też kojarzą mi się z dzieciństwem. Mam nadzieję że mojemu synkowi też będą się tak dobrze kojarzyć :)

    Majanko - moja mama też robi placki z krojonymi jabłkami :) Z ananasem może kiedyś spróbuję, dobry pomysł.
    kuchareczka58
    2008/05/21 14:06:26
    Edysiu bardzo smakowite placuszki, nie przyszlo mi dotąd do głowy ,że w ten sposób mogę pokroić jabłko,fajnie tak wyglada z dziurka w środku ;) ja do placuszków zawsze trę jabłka na tarce. Następnym razem spróbuje jak Ty :)
    Gość: heh, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/04/22 15:35:53
    mi wyszlo jakies twarde ciasto.... ;/ wogole sie nie dalo z lyzki zrzucic tego ciasta jakies dziwne to
    edysia79
    2010/04/22 15:43:30
    Heh jeśli ciasto jest za gęste, dolej mleka (jak napisałam w przepisie, wg oryginału miały być 2 szklanki mleka, ja dałam 1,5).

    OdpowiedzUsuń