niedziela, 11 maja 2008

Sernik z brzoskwiniami

Kiedy pierwszy raz i piekłam ten sernik, tak nam zasmakował, że upiekłam go jeszcze trzy razy pod rząd :)


Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250g margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Masa serowa:
- 1/2 kg tłustego twarogu zmielonego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki stopionego masła
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
Beza:
- 5 białek
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Z mąki, margaryny, żółtek cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na grubych oczkach na natłuszczoną prostokątną blachę.
Ser utrzeć z cukrem, jajkami i masłem, wsypać budyń, połączyć. Ja wszystkie składniki włożyłam do miski i zmieszałam blenderem na gładką masę. Masę serową wyłożyć na starte ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać przez chwilę, a następnie połączyć delikatnie łyżką z mąką ziemniaczaną.
Na masie serowej ułożyć osączone i pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, przykryć bezą, na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 60 minut.

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia od kuchni" dla członków Klubu Winiary

1 komentarz:


  1. atina_bc
    2008/05/12 08:31:46
    Wygląda pysznie:-) Bardzo lubię serniki z brzoskwiniami.
    majanaboxing
    2008/05/12 09:31:20
    Jeszcze nie piekłam takiego sernika, ale musze powiedziec,ze jedlismy nie raz ,wiec chyba tylko kwestią czasu jest to kiedy go upieke. Twoj wyglada przeslicznie! :)
    usmiecham-sie
    2008/05/12 18:07:13
    Ja tez nie piekłam, ale jadłam. Tylko bez wiórków ciasta na spodzie, a szkoda, bo wygląda apetycznie :)
    edysia79
    2008/05/13 08:23:12
    Dziękuję :) Sernik smakuje tak dobrze jak wygląda, a nawet lepiej ;)
    iis111
    2008/05/13 18:41:51
    Ja tez juz kilka razy pieklam ten sernik. Pyszny:)
    Gość: czarownica, *.ssp.dialog.net.pl
    2009/02/14 19:42:30
    pyszne ciasto moja mama robi
    Gość: , 213.76.164.*
    2009/08/06 15:44:37
    bardzo latwy szybki przepis a serniczek palce lizac!!!!!dziekuje:)
    edysia79
    2009/08/07 09:29:44
    Gościu to ja się bardzo cieszę, że serniczek podbił Twoje podniebienie :)))
    anka-37a
    2009/11/15 13:04:49
    Przepis-rewelacja, ale podajcie wielkość blaszki, proszę:)
    edysia79
    2009/11/15 13:58:03
    Aniu piekę ten sernik na blaszce o wymiarach 37x22 cm
    anka-37a
    2009/11/15 14:04:13
    Dziękuję ci bardzo. :)
    anka-37a
    2009/11/15 15:08:52
    Czy 2 i pół cm wysokości wystarczy?
    edysia79
    2009/11/15 15:39:30
    Aniu nie, taka blacha będzie za niska niestety.
    anka-37a
    2010/01/02 12:34:24
    dzieki:)
    anka-37a
    2010/01/02 12:35:02
    i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
    Gość: M, 212.160.175.*
    2012/08/13 00:12:04
    Sernik przepyszny!Polecam:D

    OdpowiedzUsuń