środa, 28 maja 2008

Zupa serowa

Lubię zupy i gotuję je często. Zazwyczaj jest to zwykła jarzynowa, bo jest najmniej pracochłonna, ale czasem potrzebuję odmiany. Jedną z takich "odmiennych" zup jest zupa serowa.

Składniki:
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 3 serki topione śmietankowe
- 100 ml śmietany (dodałam kremówkę)
- 10 dag szynki gotowanej
- kostka rosołowa
- grzanki
- sól i biały pieprz

Marchew i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach, zalać 1,5 litra zimnej wody, zagotować. Dodać pokrojoną cebulę oraz kostkę rosołową i gotować aż warzywa będą miękkie. Włożyć serki topione i gotując na małym ogniu mieszać aż się rozpuszczą. Wlać śmietanę i dołożyć pokrojoną w paski szynkę, zagotować. Przyprawić do smaku, wylać na talerze, posypać grzankami.

Warzywa można pokroić na większe kawałki i kiedy zmiękną wyjąć, zostawić sam wywar i do niego dodać serki. Wtedy zupa będzie bardziej kremowa i będzie miała jednolity kolor, ale ja warzywa zostawiam, bo wolę je zjeść niż wyrzucić ;)

1 komentarz:


  1. iis111
    2008/05/28 16:07:04
    Ciekawe jak taka zupa smakuje... hmmm...?
    Nigdy czegos podobnego nie jadlam.
    edysia79
    2008/05/28 21:17:04
    Nam smakowała. Lubimy takie serowe smaki ;)
    majanaboxing
    2008/05/29 13:17:28
    Jesli dobrze mysle,to czy jesto to zupa tzw neapolitanska ? Jadlam kiedys, smakowala mi bardzo :)
    edysia79
    2008/05/29 14:26:25
    Majanko - nie mam pojęcia, czy to jest zupa neapolitańska. Musisz ją ugotować żeby się przekonać czy to ona ;)
    czerwona_nesca
    2010/09/22 10:54:09
    A jakich serków użyłaś? tych małych trójkącików Hochland czy innych?
    edysia79
    2010/09/22 12:31:00
    Wtedy użyłam trójkącików Hochland, teraz do takich zup używam zawsze serków z firmy Sertop Złoty Ementaler (100 g), lepiej się rozpuszczają w zupie.

    OdpowiedzUsuń