Lubię zupy i gotuję je często. Zazwyczaj
jest to zwykła jarzynowa, bo jest najmniej pracochłonna, ale czasem
potrzebuję odmiany. Jedną z takich "odmiennych" zup jest zupa serowa.
Składniki:
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 3 serki topione śmietankowe
- 100 ml śmietany (dodałam kremówkę)
- 10 dag szynki gotowanej
- kostka rosołowa
- grzanki
- sól i biały pieprz
Marchew
i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach, zalać 1,5 litra zimnej wody,
zagotować. Dodać pokrojoną cebulę oraz kostkę rosołową i gotować aż
warzywa będą miękkie. Włożyć serki topione i gotując na małym ogniu
mieszać aż się rozpuszczą. Wlać śmietanę i dołożyć pokrojoną w paski
szynkę, zagotować. Przyprawić do smaku, wylać na talerze, posypać
grzankami.
Warzywa
można pokroić na większe kawałki i kiedy zmiękną wyjąć, zostawić sam
wywar i do niego dodać serki. Wtedy zupa będzie bardziej kremowa i
będzie miała jednolity kolor, ale ja warzywa zostawiam, bo wolę je zjeść
niż wyrzucić ;)
OdpowiedzUsuńiis111
2008/05/28 16:07:04
Ciekawe jak taka zupa smakuje... hmmm...?
Nigdy czegos podobnego nie jadlam.
edysia79
2008/05/28 21:17:04
Nam smakowała. Lubimy takie serowe smaki ;)
majanaboxing
2008/05/29 13:17:28
Jesli dobrze mysle,to czy jesto to zupa tzw neapolitanska ? Jadlam kiedys, smakowala mi bardzo :)
edysia79
2008/05/29 14:26:25
Majanko - nie mam pojęcia, czy to jest zupa neapolitańska. Musisz ją ugotować żeby się przekonać czy to ona ;)
czerwona_nesca
2010/09/22 10:54:09
A jakich serków użyłaś? tych małych trójkącików Hochland czy innych?
edysia79
2010/09/22 12:31:00
Wtedy użyłam trójkącików Hochland, teraz do takich zup używam zawsze serków z firmy Sertop Złoty Ementaler (100 g), lepiej się rozpuszczają w zupie.