czwartek, 1 maja 2008

Pierogi ruskie

Wczoraj zrobiłam pierogi :) Nad stolnicą spędziłam sporo czasu, całą południową drzemkę synka, ale opłacało się. Pierwszy raz korzystałam z przepisu na cisto który w Galerii Potraw podała Fettinia w tym wątku.
Ciasto wyszło elastyczne, dało się łatwo formować, było takie jakie powinno być ciasto pierogowe. Na pewno będę z niego korzystać jeszcze nie jeden raz.


Składniki:
Ciasto:
- 1/2 litra maślanki
- 1/2 kg mąki pszennej
Farsz:
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 25 dag białego sera
- 1 duża cebula
- pieprz i sól

Ziemniaki zmielić razem z serem, wymieszać z posiekaną i podsmażoną na złoto cebulą. Doprawić do smaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja musiałam dosypać trochę mąki, bo było za rzadkie, ale to zależy od rodzaju mąki której się używa. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać kółka. Łyżeczką nakładać nadzienie, zlepić pierogi. Układać np. na posypanej mąką desce do krojenia, przykryć ściereczką żeby nie wysychały.
W garnku zagotować posoloną wodę, wkładać po kilka pierogów, od razu zamieszać delikatnie drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna, poczekać aż wypłyną do góry, gotować jeszcze ok. 2 minuty.
Wykładać na talerz lub do miski i od razu polać odrobiną oleju żeby się nie sklejały, przemieszać żeby każdy był natłuszczony.


Najlepiej smakują ze skwarkami lub odsmażone następnego dnia :)

1 komentarz:


  1. usmiecham-sie
    2008/05/01 16:45:37
    A ja lubię wszystkie pierogi, oprócz mięsnych i własnie ruskich ;) Chociaz może się przemogę. Albo mogę napakowac innym farszem :)
    majanaboxing
    2008/05/01 21:45:33
    Lubię chyba kazde pierogi, moze najmniej ruskie, ale lubię! :) Twoje wygladają cudnie i nabrałam ochoty na pierozki. Moja mama robi bardzo dobre ruskie wlasnie:) Pozdrawiam.
    edysia79
    2008/05/01 22:03:31
    Uśmiecham-sie: to ciasto nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów :) Mąż po zjedzeniu porcji odgrzewanych ruskich stwierdził że lubi właśnie takie, a nie na słodko i zapytał kiedy będą następne ;)

    Majanko: dziękuję, ja takie pierogi robiłam sama po raz pierwszy, wcześniej jadłam tylko u mamy :)
    kuchareczka58
    2008/05/01 23:17:46
    Uwielbiam ruskie pierogi ;) dobrze że do Ciebie wpadłam , bo zupełnie zapomniałam o tym pysznym daniu :)
    eda-1
    2008/05/04 17:50:26
    Są w końcu pierogi, i to ruskie - moje ulubione:)) Kiedyś muszę się odważyć i je zrobić!
    edysia79
    2008/05/05 13:35:37
    Kuchareczko cieszę się że się przydałam, zapraszam ponownie :)

    Edytko spróbuj, ciasto z tego przepisu na pewno się uda, a farsz też nie ma innej możliwości ;)
    Gość: , *.adsl.alicedsl.de
    2008/10/29 10:18:26
    Niestety przepis od niczego, pierogi ruskie robie od lat i tylko orginalnym przepisem. Te natomiast smakowaly na kuchnie w tanim barze mlecznym. Nie polecam.
    edysia79
    2008/11/02 22:02:30
    Gościu jestem bardzo ciekawa co to za oryginalny przepis i skąd go masz? Jeśli pierogi nie smakowały, trudno. Na szczęście każdy ma inne wyczucie smaku i to smakuje jednym, nie musi smakować innym. Jeśli ktoś ma czas i ochotę, może zajrzeć do linku który podałam i przeczytać w nim opinie na temat tego przepisu i pierogów zrobionych wg niego.
    Gość: kala, *.mmj.pl
    2010/04/28 22:28:52
    REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!
    Gość: niezniszczalna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/12/24 09:32:40
    dzięki temu przepisowi zrobiłam wyjątkowo pyszne pierogi, których mój Mąż jest wielbicielem: zwłaszcza ciasto pyszne. Ale faktycznie: mnóstwo mąki musiałam dodać żeby uzyskać odpowiednią konsystencję ( używałam mąki do pierogów, poznańskiej typ 500)
    Dziękuję, Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń