piątek, 16 maja 2008

Krokiety z farszem warzywnym

Od kiedy pierwszy raz zrobiłam te krokiety, weszły do mojego repertuaru na stałe.


Składniki:
Naleśniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej (daję zwykłą przegotowaną)
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub rzeżuchy
- ziarenka smaku ziołowe Winiary
Farsz
- 500g białej kapusty
- 1 posiekana cebula
- 100 g warzyw (por+marchew+pietruszka, ew. seler)
- 2 łyżki masła
- pieprz, ziarenka smaku ziołowe


Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, dodać 2 łyżeczki ziarenek smaku i posiekaną natkę. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.
Kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą wodą, zagotować, odsączyć. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać do niej kapustę i pozostałe warzywa starte na tarce o dużych oczkach. Doprawić ziarenkami smaku i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości. Ostudzić.
Farsz podzielić na tyle części ile jest naleśników, nakładać na każdy po porcji i zwijać w krokiety. Panierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Najlepiej smakują z barszczem czerwonym do popicia :)

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2008/05/18 11:14:26
    Wygladają bardzo smakowicie. Lubie takie potrawy :)
    atina_bc
    2008/05/19 10:37:00
    Wglądają bardzo apetycznie! Kocham krokiety podawane z czerwonym barszczem:-)
    cuda.wianki
    2008/05/19 13:11:08
    wow!! kolejny super pomysl na nalesniki!! do sprobowania :-)
    edysia79
    2008/05/19 17:59:08
    Na prawdę polecam ten przepis. U nas w domu krokiety z warzywami są prawdziwym hitem :)

    OdpowiedzUsuń